fbpx
От категория: Каква стана тя

Спагети по Албионски

Що е празник – все ще се намери някакъв спор покрай него. Ето, например, за 1 април – Денят на шегата, спорят французи и англичани.

Франсетата твърдят, че празникът е техен и датира още от времето на Луи 14-ти. Кралят Слънце издал специален закон при смяната на Юлианския календар с Григорианския. Така новата година започвала на 1 април, а поданиците на кралството по този повод си пращали шеговити картички на тази дата.

Албионци пък „къпят белите лъвове” в лондонския зоопарк още от 1 април 1860 година. Както се досещате такова „къпане” никога не се е случвало, но пък доста граждани отишли в зоопарка да го наблюдават.

Английският хумор понякога е доста изобретателен. През 1957 година в свое предаване БиБиСи пуска един от най-сполучливите първоаприлски кодоши. Водещият съобщава, че в Швейцария са добили голяма реколта от спагети. В онези бедни следвоенни години, голяма част от англичаните не били чували що е то спагети. След спагетеното предаване, радиото било затрупано с писма. Любопитни граждани питали от къде могат да бъдат купени спагетени дървета и как се отглеждат.

1957 г. Сезонни работници от България берат спагети от дърветата.

Онзи ден и аз имах спагетено преживяване с английски привкус. Прибирайки се от магазина, заедно с мен в асансьора влезе и Томас – комшията ми от деветия етаж. Червендалест англичанин, женен за също толкова червендалеста българка. Томас веднага впери поглед в препълнените ми пазарски торби и с ужас в очите заяви: „Спагети не е добре да яде! Вчера чел новина – всичката паста заразено с коронавирус. Италианци пуснали зараза! Като прибираш се – веднага хвърли на боклук!”

Бедният лековерен Томас, кой знае в кой сайт за фалшиви новини беше прочел тази плашеща „информация”.

Аз обаче реших да успокоя улашения за здравето ми комшия със старата спагетена шега на БиБиСи: „Това са нашенски спагети Томас – мейд ин Бългерия! Няма нищо страшно, тук ги берат. Не си ли чувал за спагетените дървета? България освен розово масло изнася тонове със спагети за цял свят”. Албионецът започна да примигва на парцали, и с цялото си простодушие ме попита: „Такова дърво откъде може купи? Иска посади на вила!”

„Пиши на радио БиБиСи, Томас, те знаят откъде!”, отвърнах му преди да сляза на моя етаж.

 Влади  ХРИСТОВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име