fbpx
От категория: Каква стана тя

А ТИ КАКВО НАПРАВИ ЗА ДЪРЖАВАТА?

Навремето президентът Джон Кенеди се обърна към всеки американски гражданин: „Не питай какво ще направи държавата за теб, а какво ще направиш ти за държавата.“ За тази велика фраза ни подсети тези дни една изява на президентшата Десислава Радева. Във Фейсбук тя захапа властта и Народното събрание за мерките, които вземат срещу коронавируса.

Президентът Кенеди с жена си

В поредица от пет точки г-жа Радева затрупа с много поучения правителството и националния кризисен щаб, нарече ги презрително „говорещи глави“ и ги упрекна, че не си вършат работата, а само паникьосват населението. Тя посочи и персонално отговорните за това: премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, социалния министър Деница Сачева и здравния министър Кирил Ананиев. Госпожа президентшата нямаше критики, упреци или искания само към нейния роднина, господин президента. Съпругът є е безгрешен, целият е в бяло.

От саркастичните редове на госпожа Радева стана ясно какво (според нея) не са направили другите. Не стана ясно обаче нещо много по-важно: тя какво е направила, или ще направи, в кризисната ситуация? Какъв пример ще даде? Лесно е, когато имаш много свободно време,  да намираш кусури на хората, които работят 24 часа в денонощието.

Следващият саркастично-критичен прицел на г-жа президентшата може да бъде певицата Тони Димитрова, която стана доброволка в общината в Бургас и с риск от зараза се втурна да разнася  лекарства и храни по домовете на болни, инвалиди и възрастни хора. Или кръводарителите, които от загриженост продължават да даряват така нужната в този момент кръв. Или бившият здравен министър Илко Семерджиев, който стана един от първите доброволци в битката срещу болестта. Или студентите по медицина, които отидоха да помагат в болниците, с ясното съзнание за рисковете. Или осемте жени, които събраха 222 000 лева за Александровската болница… Има още много хора, върху които г-жа Радева да излее сарказма, упреците и гнева си  за това, че вършат нещо, докато тя не върши нищо.

Но по-добре, че не върши… Защото  не се знае какво и  как ще  свърши. Досега не сме видели резултат от нито една нейна дейност или намерение.

Първата дама ще е най-полезна за държавата, ако просто си трае. Най-вече във Фейсбук.

Сергей Трайков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име