fbpx
От категория: Каква стана тя

В ШЕСТ ЧАСА СЛЕД КАРАНТИНАТА

– Швейк, каква бира точат „При чашата“?
– Големопоповишка!

– Значи, след войната, в шест часа вечерта! – извика отдолу Водичка.
– Ела по-добре в шест и половина, за по-сигурно, ако закъснея – отговори Швейк.

И аз вече имам няколко срещи, насрочени за шест часа след карантината. Ако закъснея, да ме изчакат до шест и половина…

Преди години на нашия незабравим колега Кръстьо Кръстев (смешна му памет!) му предстоеше тежка операция. Влезе в болницата с „Швейк“ – в трудния момент се опря върху рамото на Добрия войник. Това му  помогна по-ефикасно от лекарствата.

„Смехотерапията“ не е новост в лечението, но досега не чух вирусолозите от Щаба да я препоръчват в борбата с коронавируса. Говори се за антибиотици, за лекарства на хининова основа, от аптеките изчезна цинкът, а една българка от Италия каза по телевизията,че се излекувала с лук и мед…Сега остава да изчезне и лукът.

Пък смехът няма да изчезне и не може да бъде поставен под карантина. Ако носите маска, нарисувайте си на нея усмивка – доказано е, че вирусът не лови усмихнати. А докато сте затворени вкъщи, наблегнете на домашната смехотерапия  Имайте вяра не на телевизионните шоумени и на случайни зевзеци от Фейса, а на докторите по хумор –  на  д-р Чехов или д-р Булгаков. Щом сме във война с вируса, да воюваме редом с Швейк. Или с Йосарян от „Параграф 22“ – абсурдите, описани там, днес ги виждаме наживо тук.

И с наши класици може да си проведете смехотерапията – например с Чудомир. На 25 март се навършиха 130 години от рождението му. В Казанлък се готвеха за юбилейни тържества, но всичко се отложи за „шест часа след карантината“… А дотогава всеки може да спомене Майстора с домашно четене пред близките си. Навремето, когато лежал в Правителствена болница, Чудомир отишъл до болничната библиотека и помолил за смешна книга – да го разсее от мрачните диагнози и прогнози. Сестрата-библиотекарка не  познала писателя и му препоръчала томче с негови разкази. „А, не – поклатил глава Чудомир – този автор не може да ме разсмее!“

Но вас ще разсмее – гарантирам! И ще прогони мрачните мисли за световни кризи, рецесии и катаклизми. За бедност и сиромашия.

По време на Световната икономическа криза през 1929 г. Чудомир публикува следната карикатура: Един наш селянин казва на друг: „Абе, кога ще свърши тази световна криза, че да си подкараме нормалната сиромашия!“…

Та нас със сиромашия не могат ни уплаши – щом оцеляхме и при Луканов, и при Виденов. Нали помните какво казваше друг сатирик-класик – Радой Ралин: защо е оцелял светът – защото се е смял…

И отсега си определете срещи с приятели за „шест часа след карантината“, че свободните маси в „При чашата“ вече свършват!

 Д-р Михал Мишковед

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ГЛУПОЛАНДИЯ СРЕЩУ НИДЕРЛАНДИЯ

България не, но преди няколко години аз лично влязох в Шенген. Стъпих в селцето на река Мозел, разположено на три граници – френска, германска и люксембургска. Тук през 1985 г. на един речен кораб е подписано споразумение за отпадане на границите между европейските страни и така малкото люксембургско село става синоним на свободно придвижване за гражданите на Европа. От доста години...

Продължете

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име