fbpx
От категория: Каква стана тя

НАПАСТ БОЖИЯ

Една копродукция на
Е. Пелин – М. Вешим

 В страната завърлува невярна болест – коронавирус – и зареди зараза от къща на къща.

Изчезна радост, почерня измъчен народ.

Сякаш зли духове прелетяха над държавата.

– Боже, какъв тежък грях сторихме, Боже!

По медиите призоваваха хората да не излизат от къщите си, като ек от ламарина отекна думата „карантина”.

Противно на това черковните камбани забиха, за да канят стари и млади на молитва. Свещениците усърдно взеха да служат литургия след литургия. Вместо да затворят, храмовете откриха врати и хората, измъчени, уплашени, идваха по два, по три пъти да целуват икони, да палят свещи, да се молят, да слагат мило и драго дар. Правиха водосвети, лапаха нафора от една лъжичка, прегръщаха иконата на Божията майка, но нищо не помогна. Вирусът от ден на ден по-страшно върлуваше, по-немилостиво косеше.

Учени и лекари обявиха, че страшната зараза се предава от човек на човек – при допир и по въздушно-капков път. Божите служители ги не чуха, втренчени в евангелието, те в тоя момент проповядваха вяра и смирение.

Разбра се, че в други страни свещениците отменили черковните служения, даже римският папа спрял да се явява на площада „Свети Петър”, за да не се трупат там хиляди богомолци. И сам отменил всякакви литургии през Страстната седмица и в дните преди Христовото Възкресение.

Но нашият патриарх, подкрепян физически и духовно от митрополитите, не даваше и дума да се издума:

– Това е напаст Божия! – говореше той. – Само с молитви ще я прогоним! Молете се, и господ ще ви запази!

И вместо да си сложат маски, вярващите него слушаха – целуваха образи на светии, коленичеха, кръстеха се и се търкаха в църковна утвар, а и един в друг. Не с дезинфектанти, с молитви и тропари бореха вируса, пък и с молби към облаците:

– Господи, помилуй!

А заразените ставаха повече.

На екрана на Битиви телевизията се яви дядо владика Ловчански и изпълни с широкото си тяло широкия екран:

– Ей, хора, вярата, само вярата ще ви спаси! Господ ви праща изпитания, задето продадохте душите си на дявола! Забравихте пост и пречест, зяпате в таблети и смартфони, в мола се молите, а не в храма!

Тъй редеше митрополитът от екрана посланието си към миряните, а зрителите гледаха хранената му снага, наедряла  не от пост и молитва. И сещаха се за друг един митрополит Пловдивски, който сверяваше  с бог часовниците си, все от елитната марка „Ролекс”, а и за трети владика, който служеше на Господ от лимузината-кадилак…

И чудеха се зрителите: в кой век живеем? И в кое време е спрял „Ролекс”-ът на православната ни църква…

Но казано е от мъдър човек-сатирик: „Всеки век има своето Средновековие”.

И всяко Средновековие своите проповедници…

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име