fbpx
От категория: Каква стана тя

ПИР ПО ВРЕМЕ НА ВИРУС

Нека читателят не се чуди ако му поднесем следния парадокс: БСП дописва Пушкин. Да се поясним – големият руски поет сътвори драмата „Пир по време на чума“, а родната червена партия я продължи с „Пир по време на вирус“ („коронавирус“). При Пушкин един град загива от чума, а първенците му пируват. А при БСП България е заплашена от бежанци и епидемии – но това не я интересува, защото е заета с друго: да пирува… с отношението на народа към Русия. Конкретно – тези дни БСП депутатите предложиха да се приеме (и изпрати в ЕС) резолюция за отмяна на санкциите срещу Русия по повод Кримската анексия. Но да подлагаш на ревизия без повод това шестгодишно и световно решение, намирисва на провокация. Но защо всичко стана на 4 март, ден след националния празник? Отговорът е близък до ума – БСП реши да донагрее с още един ден вечния спор „освободила ли ни е Русия или ни е завладяла“. Да извади за пореден път от гардероба скелетите на вечния спор между филите и фобите на Русия.

В НС битката се хвърлиха всички червени центуриони. Предварително уговорили се кой за какво да дума.

Антон Кутев, логистика: „Без да влизам в русофилство ще кажа, че зависим от руските енергодоставки и ще трябва да се съобразяваме“.

Александър Симов, социално дело: „На старта на санкциите разни политолози тръбяха, че руснаците ще се затъркалят гладни по улиците, но стана ли това?“.

Валери Жаблянов, дипломация: „Лех Валенса, първият полски президент след промените, който съвсем не се вълнува от проруски чувства, заяви, че страната му се нуждае от ново съзидание с Русия“.

Румен Гечев, икономика: „Големите държави се спазариха въпреки санкциите – „Мерцедес“ откри край Москва автомобилен завод, БМВ монтира коли край Калининград, а ние, малките балами затънахме с намаления агроизнос“.

Таско Ерменков, енергетика: „Да ви припомня, че не вие от ГЕРБ, а ние от БСП инициирахме намалението на газовата цена“.

Корнелия Нинова, политика: „Знаем, че Съветът на Европа решава единодушно, включително и за санкциите – но това не пречи да си кажем националната позиция“.

Но от ГЕРБ надушиха номера. Тома Биков: „Не наричайте партийната си позиция национална. И не се надявайте да постъпваме според иронията на Адам Михник „Русия взе Крим, а Европа – отношение“. Влязохте в предизборна кампания, обяснявате се в любов към Русия, това ви е важно – но не превръщайте Събранието в трибуна на партийните си игри“.

Че санкциите срещу Русия са извор на световни проблеми, противоборства и задкулисни действия е вярно, както бяха верни в много отношения и БСП ораторите. Но светът вече се изказа – не може да не се реагира на хегемонизма и агресията по друг, макар силов, но мирен начин, Другият е нежелателната война. В този смисъл акцията на БСП се оказа „стрелба в кюмюра“. Ала все пак, макар и тъпа и първосигнална – тя свърши кое-що за БСП: вля в кръвта на кремълските фенове чудодеен „алтайски корен“ който върши изборни чудеса. И същевременно напомни на Големия брат да прати повече квас и пелмени за своя по-малък.

Наско Мандаджиев
наш човек в парламента

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име