fbpx
От категория: Каква стана тя

ИДИОТ ИЛИ МОШЕНИК?

Още от октомври миналата година – когато премиерът разпореди печатното слово да бъде свободно, а министрите гласуваха решението му, според което от март 2020 година вестниците вече щели да се разпространяват само от пощите,  по-запознатите с материята започнаха да ги гризат едни съмнения – този, който е дал тоя акъл на министър-председателя, идиот ли е или мошеник?

Първоначалното предположение бе, че е мошеник – из страната се мотаеха досадниците от „Репортери без граници”, срещаха се с президента и си говореха за 111-ото ни място в класацията за свобода на словото, трябваше да се измисли нещичко, да им се увре в очите, та да спрат да говорят поне за мъничко.

Иначе всичко звучеше прекрасничко – пощите из страната били 6000, така че вестниците щели да стигат чак до най-затънтените места.

Който е ходил на по-затънтено място, знае, че пощата там работи само в деня за раздаване на пенсиите, а в останалото време по стените є лепят некролозите на напусналите пенсионната система.

Така че част от публиката стигна до обоснованото предположение, че подсказалият идеята е идиот.

Министърът на транспорта опита да ги опровергае, като разясни, че пощите работят на загуба и съществуват само благодарение на десетки милиони държавни компенсации, продажбата на вестници също щяла да е на загуба, така че подпомагането й щяло да бъде незаконно финансиране на частните издатели.

Очевидно все пак ставаше дума за мошеник.

Договорите с издателите трябваше да се сключват през януари (ако се вярва на министъра) и след като нищо такова не се случи, мненията отново се разделиха. Едните казваха, че е идиотско да си мисли някой, че ще се национализират ЛаФките, които, макар официално да нямат нищо общо с депутата Пеевски, все пак държат почти цялото разпространение на печата. Другите им отговаряха, че въпреки че ЛаФките и г-н Пеевски нямат нищо общо, такова мошеничество няма как да мине.

В края на краищата ЛаФките обявиха, че по случай Баба Марта и спирането на лотариите и те ще спрат, но можем да спим спокойно, защото имали достатъчно пари, за да си платят задълженията към редакциите.

Макар и друг път.

Отново се върнахме на предположението за мошеничество.

Но пък фалитът на монополната (макар и според Комисията за защита на конкуренцията – изключително полезна за развитието на българското свободно слово) фирма  се оказа огромна изненада както за пощите, така и за министерството им, които с учудване седмица преди тоновете вестникарска хартия да им се стоварят на главите, си спомниха за решението на Министерския съвет от октомври и откриха, че нямат подписани договори нито с издатели, нито с разпространители.

Предполагаме, че са забравили.

Ами записвайте си!

А може би пък са се надявали, че това гайле няма да им се стовари на главите, повярвали, че из коридорите на властта броди идиот, който е подхвърлил идиотска и неизпълнима идея, колкото да се баламосат репортерите?

Как ми се ще да са прави!

Макар че май ще се окаже поредното мошеничество…

А колко би било хубаво, ако ставаше дума просто за идиот…

Румен Белчев

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име