fbpx
От категория: Каква стана тя

ЩЕДРОСТ ЗА НАША СМЕТКА

От съобщение на правителствената информационна служба стана ясно, че Министерският съвет, ръководен от Бойко Борисов, подари на политическа партия ГЕРБ, ръководена от Бойко Борисов, цели два етажа от админстративната сграда на НДК – за безвъзмездно ползване през следващите 10 години.

Подаръкът обаче е напълно законен.

Тази щедрост беше одобрена от Народното събрание през лятото на 2019 година, когато след голямо народно недоволство депутатите намалиха партийните субсидии от 11 на 1 лев. Но между другото гласуваха партиите, получили над 1 процент на избори, да имат право на безплатни офиси. Намалената субсидия обаче просъществува от ден до пладне.

БСП и по-малките партии ревнаха, че демокрацията ще загине, ако не получават повече пари. Тогава народните представители коригираха своето предишно решение, като премахнаха субсидията от 1 лев и я вдигнаха на 8 лева. Но при корекцията „забравиха“ да махнат текста за безвъзмездните наеми.

Тази безочлива практика продължава още от далечната 1990 година насам. От тогава партиите започнаха да получават безплатно или на преференциални цени помещения или сгради в цялата страна, които трябва да ползват само за офиси. Вместо в тях да да кипи партиен живот обаче, те от своя страна тихолъмком ги преотдават под наем за кръчми, барове, кафенета, магазини и прочие и печелят значително  повече от партийната субсидия, която получават наготово  от държавния бюджет.

Единственото изключение към тази гледана с неприязън от населението с нищо незаслужена щедрост към партиите прояви през миналата седмица новия кмет на Перник Станислав Владимиров, който, макар и „червен“, с действията си напомня по-скоро бяла лястовица. Той беше бурно приветстван от перничани, защото реши да спре кранчето на партиите, като изземе всичките им атрактивни имоти, които ползват в центъра на града. От пренасочването на приходите се очаква в бюджета на общината да влизат поне 300 000 лева годишно.

Това наистина е много добър пример за всичките кметове по градове и паланки от цялата ни татковина. Големият въпрос обаче е: чий пример ще последват те – на скъпернически отнасящия се към партиите кмет Станислав Владимиров или на щедрият премиер Бойко Борисов?

 Борис Чоев

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име