fbpx
От категория: Каква стана тя

ЩЕДРОСТ ЗА НАША СМЕТКА

От съобщение на правителствената информационна служба стана ясно, че Министерският съвет, ръководен от Бойко Борисов, подари на политическа партия ГЕРБ, ръководена от Бойко Борисов, цели два етажа от админстративната сграда на НДК – за безвъзмездно ползване през следващите 10 години.

Подаръкът обаче е напълно законен.

Тази щедрост беше одобрена от Народното събрание през лятото на 2019 година, когато след голямо народно недоволство депутатите намалиха партийните субсидии от 11 на 1 лев. Но между другото гласуваха партиите, получили над 1 процент на избори, да имат право на безплатни офиси. Намалената субсидия обаче просъществува от ден до пладне.

БСП и по-малките партии ревнаха, че демокрацията ще загине, ако не получават повече пари. Тогава народните представители коригираха своето предишно решение, като премахнаха субсидията от 1 лев и я вдигнаха на 8 лева. Но при корекцията „забравиха“ да махнат текста за безвъзмездните наеми.

Тази безочлива практика продължава още от далечната 1990 година насам. От тогава партиите започнаха да получават безплатно или на преференциални цени помещения или сгради в цялата страна, които трябва да ползват само за офиси. Вместо в тях да да кипи партиен живот обаче, те от своя страна тихолъмком ги преотдават под наем за кръчми, барове, кафенета, магазини и прочие и печелят значително  повече от партийната субсидия, която получават наготово  от държавния бюджет.

Единственото изключение към тази гледана с неприязън от населението с нищо незаслужена щедрост към партиите прояви през миналата седмица новия кмет на Перник Станислав Владимиров, който, макар и „червен“, с действията си напомня по-скоро бяла лястовица. Той беше бурно приветстван от перничани, защото реши да спре кранчето на партиите, като изземе всичките им атрактивни имоти, които ползват в центъра на града. От пренасочването на приходите се очаква в бюджета на общината да влизат поне 300 000 лева годишно.

Това наистина е много добър пример за всичките кметове по градове и паланки от цялата ни татковина. Големият въпрос обаче е: чий пример ще последват те – на скъпернически отнасящия се към партиите кмет Станислав Владимиров или на щедрият премиер Бойко Борисов?

 Борис Чоев

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ТАЙНАТА ИСТОРИЯ НА ПАМЕТНИКА

Писателят Алек Попов, автор на сатиричните романи „Мисия Лондон”, „Сестри Палавееви”, „Мисия Туран” , е новият носител на Националната награда за хумор и сатира „Райко Алексиев”, която се връчва на всеки три години от Община Пазарджик. Досегашни носители на наградата са били Радой Ралин, Марко Ганчев, Васил Сотиров, Михаил Вешим, Мирон Иванов /посмъртно/, Георги Мишев, Георги Спасов и Румен Белчев. Честито,...

Продължете

ИЗНАСЯМЕ ОЛИГАРСИ В ДУБАЙ

Колко мечки има в България? Не се знае. Изпълнителната агенция по околната среда дава много малък брой мечки – по последни данни 364. Друга изпълнителна агенция – тази по горите, базирайки се на мониторинг на ловците, дава 4 пъти повече мечоци, мецани и мечета. В крайна сметка никой не знае, но и не се знае знае ли се. А това е...

Продължете

БЪЛГАРСКА ЩАНГА “ЮНАШКА”

Вероятно малцина знаят, че през април освен избори ще има и европейско първенство по вдигане на тежести - в Армения. У нас е невъзможно да се проведе, защото при щангистите цари хаос. На 1 март 17 клуба регистрираха „Нова българска федерация по вдигане на тежести”. За президент избраха шефа на русенския клуб Кирил Панайотов. И поискаха да се отнеме лицензът на...

Продължете

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име