fbpx
От категория: Каква стана тя

ГЕШЕВА НАМЕСА – ДИМНА ЗАВЕСА

Свръхактивната наша прокуратура сега щяла да разследва приватизационните сделки в годините на прехода… След това изявление на главния прокурор се вдигна очаквана пушилка по медиите. Димна завеса, която да скрие пейзажа, да отвлече вниманието от истинските проблеми в държавата.

Димки покрай приватизацията се палиха и в мандата на други  главни прокурори – при Филчев и при Цацаров, без да се стигне до нищо съществено. Сега и да се изнесат някакви факти за далавери и криминални схеми, това може само да предизвика едно обществено цъкане: „Тц-тц, гледай ги тия какви са ги вършили“…  И нищо повече – обществото толкова години чака справедливост, ама няма да дочака. Това твърди и проф. Огнян Герджиков в интервю: “Чиcто юpидически обаче не cъм оптимиcт. Вероятно и  главният пpокурор си дава  cметка за това. Пpичините cа две. Първата cа трудностите при доказването. Но по-cъществената е изтеклата погасителна давност на огромна част от приватизационните сделки.“

Така че късно е, либе, за ревизии на сделки… Който могъл, приватизирал и се милионизирал.

Всъщност, кой приватизира?

Ако погледнем списъка на родните милионери,  ще се види че по-голямата част от тях са свързани с бившата ДС. Не интелигентите бяха в първите редици на приватизацията, а агентите. Връзката лъсна и наскоро – най-богатият българин Васил Божков, уж натрупал първия милион от покер и на „Магурата“, се оказа неслучайна фигура. Разбра се – най-близкият му съдружник бил действащ агент на службите. А „специалистите“ от фондацията му „Тракия“, които се грижат за колекцията от антики, се оказаха бивши служители на ДС – шефът на фондацията Христосков е от Шесто, проф. Маразов е с агентурно минало, такъв беше и покойният Божидар Димитров, който помогна да се легализират ритоните и златните венци на колекционера.

За самия Божков няма доказателства за принадлежност към службите – към българските. Но стана ясна друга негова връзка – с руските служби. Че случайно ли високопоставеното  ченге  Наришкин долетя в Абу Даби да говори с емирите за „случая Божков“? Случайно ли руски граждани посетили нашия (техния) милиардер в домашния му арабски арест?

В годините на прехода много се говореше за „червени куфарчета“, раздавани на „наши хора“. Такива куфарчета са подарявани и буквално, но в повечето случаи – и като предприятия. По партийна, ченгеджийска или роднинска линия. Или по линия на българо-съветската дружба. Понякога – и по месторождение, на земляци.  При някои  и по две линии – например  Валентин Златев  е от Правец, родното място на Живков, баща му там е кмет –  началният старт на младия Златев в бизнеса е по месторождение. Но пък  руската връзка с „Лукойл“ му гарантира по-нататъшния възход. С Комсомола, ДС и Москва е свързан и друг виден приватизатор – Банев, който сега е следствен.

Не като икономисти или следователи, а като фейлетонисти стигнахме до просто уравнение без неизвестни: Приватизация = БКП +ДС + КГБ… Може да се разместят местата на събираемите, някое може и да липсва, но крайният резултат е ясен – български криминален преход.

Заради тия три събираеми България е най-бедната страна в Европа.

Сега прокурорът Гешев щял да преразглежда уравнението и да го решава наново.

Едва ли ще го реши – кой ще му разреши? Като гледаме колко са значими събираемите,  трудно ще му е да събере доказателства.

Само ще се вдига пушилка… След поредната Гешева намеса – димна завеса.

М. Вешим

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ“

Зимата, макар да се заинати, си замина, овошките разцъфтяха, щъркелите се завърнаха – хей, пролетта дойде! До обявения краен срок – пролетното равноденствие, в редакцията се получиха десетки стихове, разкази, фейлетони, карикатури. Най-добрите от тях бяха публикувани във вестника. В деня след равноденствието редакционната колегия се събра, прочете за втори път изпратените ни творби и единодушно реши, че наградата в конкурса...

Продължете

АЙ – AI – АЙ

Добре, че е науката, та да освободи човечеството от това гайле – да мисли. Мисленето при всички положения е по-опасно за вашето здраве от тютюнопушенето! Доказано е експериментално! Вече напреднахме в двадесет и първия век и можем спокойно да се оставим на създадените от учените машини, притежаващи изкуствен интелект, наричан за краткост „AI“. На български – „АЙ“. И изведнъж всичко ще...

Продължете

ПЪРВОАПРИЛСКО ВЪЗРАЖДАНЕ НА РОДИНАТА

Изборно чудо! Като буен вятър, като пролетна буря политическа партия „Възраждане” отнесе останалите претенденти и е първа политическа сила. Въпреки че предварителните социологически проучвания є определяха четвъртото място, формацията, водена от славния вожд Костадин Костадинов, спечели сърцата, умовете и гласовете на българите. Народът реши: „Възраждане” ще има пълно мнозинство в парламента и ще състави правителство! Край на политическите кризи, край на...

Продължете

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име