fbpx
От категория: Каква стана тя

ЕДНО ШКЕМБЕ СТАВА ЗА МЕЗЕ

От известно време зевзеците във Фейсбук са взели вицепремиера Каракачанов за мезе. Появяват се какви ли не коментари за проявите на Шкембе-войводата (прякора му го измислиха в социалните мрежи и му лепна идеално). А снимките-колажи, на които министърът на отбраната позира с жълто пликче от супермаркет, са десетки, някои доста остроумни и забавни. Предводителят на ВМРО и на армията ни явно се е докачил от народното остроумие, защото взе да моли по телевизията да не му слагат „рекламни торбички” в ръцете – той не пазарувал от тази верига. След което майтапите станаха двойно повече.

Тия подигравки не са заради нелепо облекло или наднормено тегло – това е народната оценка за цялостна дейност: на Каракачанов – лично, на цялата му партия, а и на коалицията „Обединени патриоти”.

Откакто „патриотите” са във властта – вече три години, има ли нещо, което да са свършили? Всяко тяхно намерение  се проваля и приключва безславно. Помним, че по едно време тръгнаха да внасят проект за закон за българския език – против употребата на чуждици. В него предлагаха всичко да се превежда на български – така операта „Мадам Бътерфлай” у нас ще се играе като „Госпожа Пеперуда”, а пък ако „Ролинг стоунс” дойдат за концерт, ще бъдат представени като „Търкалящи се камъни”. Естествено, това „патриотично дело” не стигна до пленарната зала и много бързо се забрави.

Автор и двигател на закона за езика тогава беше „патриотът” Александър Сиди. Същият сега има друга гениална идея – непушачите да получават два дни бонус към годишния си отпуск.

Излишно е да коментираме – тук глупостта е очевидна. Депутатите, колкото и да са самодейци, едва ли ще гласуват такъв закон. Тогава защо „войводата” Александър Сиди го предлага? За да вдига пушилка, димна завеса… Ще започнат коментари, изказвания, дискусии –  вниманието се отклонява от същинските проблеми пред управлението. Забравяме мръсния въздух, пресъхналите чешми, натрупаните боклуци, ниските доходи и негодността на управляващите да се справят с всичко това. Разделяме се на пушачи и непушачи, започваме дебати за правата на човека и дискриминацията…Пушачът-евродепутат Андрей Слабаков (той също е от ВМРО, но в Брюксел няма с какво да го запомним, освен с цигарата) вече се обади по въпроса. Непушачите също имат мнение – подкрепят. Работодателите възразяват… И започва преденето на една „кукувича прежда“ до следващия балон, до следваща велика идея…

Навремето варненският сатирик Турхан Расиев имаше гениално хрумване-епиграма: “Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално.“

Ето такова  е участието на „патриотите“ във властта – хем нормално (заемат
постове, управляват министерства, получават тлъсти заплати), хем формално (каквото с тях, такова и без тях).

Но има и друга гледна точка: по-добре е, че имаме такива „шкембе-войводи“ на власт. Ако бяха по-дейни, по-активни и изпълняваха пред-изборните си обещания, току виж ни скарали със съседните страни – най-вече със Северна Македония… Или със Сърбия – за Западните покрайнини. Ами ако бяха тръгнали да връщат наборната армия, както обещаваха на избирателите си, и сега синовете ни трябваше да си губят времето по  казармите, както ние навремето?

Та в случая от нищоправенето на „патриотите“ обществото само печели.

По време на вълненията в Париж през 1968 студентите, наред с другите лозунги, издигали и такъв: „Искаме да ни управляват хора с въображение!“ Когато през 1940 Уинстън Чърчил става премиер на Великобритания, писателят Джордж Оруел записва в дневника си: „За пръв път от десетилетия  имаме правителство с въображение“.

И ние сега сме така – имаме управляващи с въображение. Не можеш да предвидиш каква глупост ще си въобразят…

М.Вешим

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име