fbpx

ЗИМНИНАТА НА ЛЕЛЯ РАХИЛА

Леля Рахила, ако и да беше главен лаборант седми разряд и член-кореспондент на БАН, във втората половина на всеки август слагаше зимнина. По забележителен начин. Да вземем за пример корнишона – тя няма да отиде на първата сергия в града, а ще отиде при доверен търговец от зеленчуковия пазар в Кърналово. Сетне минава касетките с краставички с ултравиолетова лампа, за да види имат ли радиоактивно лъчение. Ако се усъмни дали имат повече от 1.2 промила на хиляда, за да не й вземат колата на връщане към Кюстендилско, тя изяжда три тестови килограма и след това дъхти на дрегера, за да види какво ще отчете. Ако резултатът е отрицателен, тя подбира 9 кила от зеленчука, като внимателно го поставя в хладилна чанта, заредена с бучки обеднен уран, за да го държи свеж по пътя, и отпрашва обратно.

По пътя кара само в насрещното, за да се джуркат в чантата уран и краставички, като в центрофуга. Прабългарската рецепта за зимнината я задължава да не спира на знаци и катаджии. Затова вчера би рекорда на Верстапен – 160 км. ги взе за 49 минути, като веднъж влезе в Севлиево за смяна на гуми и един път в Марикостиново да зареди керосин и да измие с веро страничните огледала. Пет километра преди Кюстендил й махаха с черно-бялото знаме за финиш, че да не подмине границата.

Гумите на болида още бяха горещи, а тя сложи корнишона да втасва три дни на слънце в осоговския балкан, сред билки и диви животни. След това остърга с ренде кората, опече с електрожен вътрешността, за да изпадне киселата жилка, и накрая ги сложи да шупнат в бидон от 20-годишно машинно масло от влак.

Маринатата в буркана е още по-добра – вода от ледник, мината през обратна осмоза и овкусена със сръбска вегета. Вместо аспирин слага коктейл от лекарства – пеницилин, шампоан за суха коса и някакъв анестетик. Бурканите реди по часовниковата стрелка в един ядрен колайдер пред блока и накрая херметизира в специален чушкопек, пратен й от колега от НАСА.

Докато изварява бурканите, нарежда: наричания против уроки, текста на песента „Драгиева чешма“ и четвъртата поправка от американската конституция.

Единствената специфика на изваряването е, че като ги дръпнеш от огъня, три седмици след това трябва да си облечен в космически скафандър. Прабългарска рецепта, какво да го правиш.

Проста рецепта, а чудна зимнина става. На леля Рахила зимата не й трябва отопление – три краставички отделят топлина, колкото 12 тона донбаски въглища, но с маринатата трябва да се внимава – три глътки от нея пръскат всеки дрегер и  спират сирените на 2-ри юни.

Виж, царската й туршия е по-така…

Калин Василев

Още от "Стършел"

ШАРЕНО ХВЪРЧИЛО

Чух го случайно. Пътувах с автобуса към центъра на града, за да изпия една бира в барчето на университета. Събирахме се там поети, критици и обикновени литературни навлеци – все хора, изкушени от тънкостите на художественото слово. Една спирка преди до сляза, натрапчив рефрен се измуши от радиото на шофьора и задълба в главата ми като бургия: Шарено хвърчило тича по...

Продължете

ДИНО БУДЗАТИ (1906 – 1972)

МОТОРНАТА ЧУМА  Една септемврийска сутрин в гараж Ириде на улица Мендоса - бях там случайно - влезе сива кола с екзотична марка и необичайна форма, с чужбински табели, каквито не бяхме виждали друг път. Собственикът, аз, старият главен монтьор Челада, мой близък приятел, и другите служители - всички бяхме в офиса. А през остъклената му стена халето за паркиране се виждаше...

Продължете

ТЕЖКО!

Барман, тежко, уиски дай!... Никой не ми обръща внимание! Каквото и да направя - нищо! Понякога се чудя дали съществувам! Още докато бях нов в занаята, забелязах, че не ме търсят. Отначало се радвах, защото така се работи спокойно, като чиновник бях - отивам в апартамента, опразвам го и си тръгвам без никакви притеснения. Добре, ама започнах да се чудя защо...

Продължете

ВТОРИЯТ ВЕЛИКДЕН

„Българският Великден” – да припомним какво беше това. На 3-ти април 1860 г. на служба в църквата „Св.Стефан” в Истан­бул българският митрополит Иларион Макариополски не произнася името на вселенския гръцки патриарх. Това означава, че не признава властта му и така провъзгласява българската църква за независима. Сега, 163 години по-късно,  изгонването на трима руски свещеници за шпионаж може също да мине за...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"