fbpx

Съединение

ИнтриГАНЮВЦИ и ИнтриГАНКИ

 

Днес внукът на Бай Ганю се вихри из политиката като истински ИнтриГаню.

Навремето дядо му харесваше думата „фатален” – все едно „ф-ф-аща” някого за гушата”. Сега внукът ИнтриГаню се е „ф-фанал” за “ф-фаталната” дума „сглобка”. Дразни го тази дума, боде го, бърка му в здравето.

Как така я направиха тая „сглобка”, без да го поканят и той да участва, да й бъде ментор или поне посредник? Че нали само той може да казва накъде да гледа „сглобката” – към коя посока на света, как и на кого да се помага, как и кого да се подкрепя!

Само той, ИнтриГаню, знае къде са червените линии, само той ще ги определя и ще ги чертае!

Понеже „сглобката” се сглоби, без да го пита, не се посъветва с него и не му падна на колене, сега се е заел да я счупи. Да я разглоби на парчета, да я развинти и да пръсне колелцата и винтчетата, така че никой да не може да я събере. А той, ИнтриГаню, да остане единственият патриот и миротворец, който ще вдига пилони и лозунги, та да командва парада! В разглобяването не е сам, мобилизирал е каквото може – служби,  медии, социани мрежи. Плете интриги, пуска слухове, раздува балони…

Навремето дядо му Ганю, според келепира, избираше времето и обстоятелствата кога да се кланя на „нашата освободителка”.

Днес внукът ИнтриГаню се съобразява с келепира на „нашата освободителка”, защото оттам му гарантират собствения келепир. Иначе, без помощта на „матушката”, сега щеше да е просто „льотчик” от запаса.

Едно време дядо му обсъждаше дали да прави „руски трактир”, или да продава „руски квас”. Какъв ти квас, днес внукът ще докарва „руский мир” у нас.

Появи се, прояви се и внучка Ганка, профсъюзна Янка, но иначе прочута ИнтриГанка. Тя пък пусна слух, че по училищата българският език няма вече да е майчин.

Докато министерството отрече, Корни, друга ИнтриГанка, писна като гайда писана: „Безродници, спре те се! Сглобката, наречена правителство, ни обезбългарява брутално!”

Дядо й ползваше „ф-фатално!”, тази пък – „брутално”! Внучката Корни надмина дядо си и в ругатните, вместо неговото „майка му стара!”, днес тя попържа на „джендър”!

В Деня на Съединението внуците и внучките на Ганю ще се появят на тържествената заря, заедно с плетивото си от интриги, за да издигат лозунга, че то, Съеднението, прави силата.

Макар отвсякъде да се вижда, че с техните редки плетки работят за обратното – Разединението да прави слабостта!

М. Вешим

Още от "Стършел"

ШАРЕНО ХВЪРЧИЛО

Чух го случайно. Пътувах с автобуса към центъра на града, за да изпия една бира в барчето на университета. Събирахме се там поети, критици и обикновени литературни навлеци – все хора, изкушени от тънкостите на художественото слово. Една спирка преди до сляза, натрапчив рефрен се измуши от радиото на шофьора и задълба в главата ми като бургия: Шарено хвърчило тича по...

Продължете

ДИНО БУДЗАТИ (1906 – 1972)

МОТОРНАТА ЧУМА  Една септемврийска сутрин в гараж Ириде на улица Мендоса - бях там случайно - влезе сива кола с екзотична марка и необичайна форма, с чужбински табели, каквито не бяхме виждали друг път. Собственикът, аз, старият главен монтьор Челада, мой близък приятел, и другите служители - всички бяхме в офиса. А през остъклената му стена халето за паркиране се виждаше...

Продължете

ТЕЖКО!

Барман, тежко, уиски дай!... Никой не ми обръща внимание! Каквото и да направя - нищо! Понякога се чудя дали съществувам! Още докато бях нов в занаята, забелязах, че не ме търсят. Отначало се радвах, защото така се работи спокойно, като чиновник бях - отивам в апартамента, опразвам го и си тръгвам без никакви притеснения. Добре, ама започнах да се чудя защо...

Продължете

ВТОРИЯТ ВЕЛИКДЕН

„Българският Великден” – да припомним какво беше това. На 3-ти април 1860 г. на служба в църквата „Св.Стефан” в Истан­бул българският митрополит Иларион Макариополски не произнася името на вселенския гръцки патриарх. Това означава, че не признава властта му и така провъзгласява българската църква за независима. Сега, 163 години по-късно,  изгонването на трима руски свещеници за шпионаж може също да мине за...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"