fbpx

ОПОЗНАЙ ПОДЗЕМНИЯ СВЯТ (ОБИКОЛКА ПО 100-ТЕ АТЕНТАТА НА ПРЕХОДА)

Доскоро сред децата и младежите бе популярно да събират печати от 100-те национални обекта – родни исторически и природни забележителности. Семейства и организирани групи ученици ходеха край Мадарския конник, по стените на Царевец или в Рилския манастир и на тръгване подпечатваха книжките си – събралите 100 печата получаваха златна значка за отличници, опознали родината.

Днес тази родолюбива инициатива остава в историята, популярност набира друга – за посещение на 100-те национални атентата на прехода. Идеята за обиколка из подземния свят хрумва на двама предприемчиви младежи, които регистрират фирма „Вечно живи легенди” ООД. Маршрутите започват от околностите на Ловеч, където любопитните туристи могат да научат как бе застрелян борецът Стефан Мирославов-Крушата. Това убийство може да се брои като първо за гангстерските войни в началото на 90-те.

Подготвени екскурзоводи обясняват и показват на туристите къде е бил залегнал снайперистът, как прецизно се е целил, за да простреля гангстера зад волана на мерцедеса му, макар колата да е летяла с над сто километра.

Най-много обекти за посещение има в столицата. Организирани групи и индивидуални туристи могат да бъдат заведени на бул. „България” и „Гоце Делчев”, където с откоси от „Калашников” бе нарешетен легендарният Фатик. Един светофар по-надолу е лобното място на банкера Кюлев, разстрелян от упор в колата си, докато преглежда сутрешната преса.

Следват два маршрута – единият води към ресторант „Мираж”, недалеч оттам бе гръмнат основателят на ВИС-2 Васил Илиев. Избралите този маршрут могат да чуят подробности за атентата и да изслушат на запис песни на Слави Трифонов – личен приятел и любим изпълнител на застреляния Илиев, навремето щедро спонсориран от него. Ако тръгнат към „Овча купел”, любопитните ще разгледат ресторанта близо до стадиона на „Славия”, там, в ресторантската градина, бе убит бай Миле, основател на СИК, заедно с шестте си охранители. На място се провежда и възстановка на случилото се преди близо 20 години – на посетителите се раздават цветни тебешири, с които те, ръководени от вещи криминалисти, могат собственоръчно да очертаят разположението на телата.

Любопитни обекти има в самия център на София – на пешеходната „Витошка” внимание заслужава лобното място на Димата Руснака, а малко встрани – на успоредната улица „Ангел Кънчев”, е заведението, където бяха разстреляни Антон Милтенов-Клюна и двамата му авери Призрака и Цайса.

Недалеч от хотел „Маринела” в кв. „Лозенец”, на улица „Червена стена”, посетителите могат да разберат подробности около разстрела на Иван Тодоров-Доктора, гръмнат в поршето си, а на бул. „Г.М. Димитров” опитни криминалисти като Ботю Ботев анализират убийството на Илия Павлов, президента на „Мултигруп”. На същото място скулпторът Вежди Рашидов разказва просълзен спомени за непрежалимия си приятел и благодетел.

Срещу предварителна резервация, включваща нощувка със закуска в тризвезден хотел, интересуващите се могат да пътуват до курорта „Слънчев бряг”, където пред нощния клуб „Буда бар” бе разстрелян Георги Илиев.

Фирма „Вечно живи легенди” ООД предлага и екскурзии в чужбина – пътуване до Амстердам и разходка с екскурзовод по площад „Дам” – там, на „Дам”, бе застрелян Косьо Самоковеца. За любопитните, разполагащи с повече средства, има и по-дълги дестинации – екскурзия до остров Аруба, където бе убит Поли Пантев, или до Кейптаун в ЮАР, последното убежище на Къро.

Ако не ви се ходи чак до Аруба, може да прескочите до Драгалевци, там наскоро бе застрелян Алексей Петров – Трактора. След разходка около мястото на атентата групите от туристи ще изслушат устните разкази на журналистите-трактористи Кристина Патрашкова и Явор Дачков за дарителя им Алексей, който бил толкова благороден и щедър, че им дал пари за вестник. Които пари те му били върнали – но дали? Петров го няма да потвърди.

При посещение на всяко лобно място туристите ще получават не по един печат, а по един патрон от различен калибър – събралите 50 патрона ще могат да се ръкуват лично с г-н Бойко Борисов, бивш сикаджия, успял не само да оцелее в прехода, но и да се издигне до премиер. Онези, които се сдобият със 75 патрона, ще се записват без конкурсен изпит в Пловдивския университет в специалност „национална сигурност”, там доскоро преподаваше доцент Алексей Петров.

А посетилите всичките 100 места на знакови атентати, при представяне на събрани 100 патрона, ще могат да започнат работа в ДАНС или в прокуратурата, където и досега няма нито един обвинен за шумните убийства по време на прехода.

М. ВЕШИМ

 

 

Още от "Стършел"

ШАРЕНО ХВЪРЧИЛО

Чух го случайно. Пътувах с автобуса към центъра на града, за да изпия една бира в барчето на университета. Събирахме се там поети, критици и обикновени литературни навлеци – все хора, изкушени от тънкостите на художественото слово. Една спирка преди до сляза, натрапчив рефрен се измуши от радиото на шофьора и задълба в главата ми като бургия: Шарено хвърчило тича по...

Продължете

ДИНО БУДЗАТИ (1906 – 1972)

МОТОРНАТА ЧУМА  Една септемврийска сутрин в гараж Ириде на улица Мендоса - бях там случайно - влезе сива кола с екзотична марка и необичайна форма, с чужбински табели, каквито не бяхме виждали друг път. Собственикът, аз, старият главен монтьор Челада, мой близък приятел, и другите служители - всички бяхме в офиса. А през остъклената му стена халето за паркиране се виждаше...

Продължете

ТЕЖКО!

Барман, тежко, уиски дай!... Никой не ми обръща внимание! Каквото и да направя - нищо! Понякога се чудя дали съществувам! Още докато бях нов в занаята, забелязах, че не ме търсят. Отначало се радвах, защото така се работи спокойно, като чиновник бях - отивам в апартамента, опразвам го и си тръгвам без никакви притеснения. Добре, ама започнах да се чудя защо...

Продължете

ВТОРИЯТ ВЕЛИКДЕН

„Българският Великден” – да припомним какво беше това. На 3-ти април 1860 г. на служба в църквата „Св.Стефан” в Истан­бул българският митрополит Иларион Макариополски не произнася името на вселенския гръцки патриарх. Това означава, че не признава властта му и така провъзгласява българската църква за независима. Сега, 163 години по-късно,  изгонването на трима руски свещеници за шпионаж може също да мине за...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"