fbpx
От категория: Каква стана тя

Аферата „Уотъргейт Перник“

Аферата „Уотъргейт“ по време на кандидат-президентската кампания през 1972 г. в САЩ „взе главата“ на президента Ричард Никсън, макар и 2 години по-късно! Защото бе доказано, че хора от неговия предизборен щаб са се опитали да монтират подслушвателно устройство в щабквартирата на конкурентната Демократическа партия в хотел „Уотъргейт“, Вашингтон. Конгресът на САЩ откри процедура по импийчмънт на вече избрания за втори мандат Никсън. Той не успя да докаже, че няма нищо общо с аферата и подаде оставка през август 1974 г. А това е безпрецедентно събитие в цялата американската политическа история! Като любезно снизхождение (много прилича на сделка) Конгресът обаче прие закон, с който прекрати делото и забрани Никсън да бъде разследван.

Сега да поясним. Името на вашингтонския хотел „Уотъргейт“ в точен превод от английски означава „шлюз за вода“, т. е. по български – савак.

Макар и много далече от Вашингтон и цели 47 години по-късно, една друга водна афера остави Перник с пресъхнали кранове. Някой бе вдигнал савака на язовир „Студена“, водата бе изтекла някъде във виртуалното пространство, а перничани така и не получиха разумни обяснения. Дори не можаха да пият една студена вода от язовир „Студена“! Та у нас коя ли афера е била обяснена внятно и достоверно.

Американците после направиха великолепния политически филм „Цялото президентско войнство“ (1976) на реж. Алън Пакула с участието на Робърт Редфорд и Дъстин Хофман като разследващите журналисти Боб Удуърд и Карл Бърстийн от в. “Вашингтон пост”.

Дали тук някой ще се запретне да разнищи във филм (може и документален) „Аферата Уотъргейт Перник“? Едва ли. Нали сме на 111 място в света по свобода на медиите!

Обаче остава да виси въпросът: кой вдигна савака на язовир „Студена“ и къде отиде водата на перничани? Или изтеклите милиони кубици ще отмият и отнесат заедно с калната утайка истината за аферата „Уотъргейт Перник“? Освен ако Робърт Редфорд и Дъстин Хофман не се преместят в Перник и станат разследващи журналисти в местния електронен вестник „За Перник“.

Засега и без тях отлетя една министерска глава. Ала батакът не е само в Перник. Ами ако се разплете чорапът?

Дъстин Редфорд

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

мИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ

Хакерите са за това – да бърникат из интернет пространството, да блокират сайтове, които не им харесват, и да объркват кореспонденцията между институциите. Преди дни в редакционната поща попадна проектът за изборен кодекс на една от парламентарно представените партии, изпратен до почти коалиционните є партньори. Тъй като никой няма време и търпение да изчете всичките сто и деветдесет страници, ние сме...

Продължете

Йожен ЙОНЕСКО (1909 – 1994)

МОМИЧЕ ЗА ЖЕНЕНЕ Пиеса в едно действие Госпожата носи шапка с изкуствени цветя, закрепена с голяма игла, държи чанта, облечена е в дълга рокля и виолетов жакет. Господинът е в редингот, с черна вратовръзка, дантелени маншети, има бяла брада. Двамата са седнали на пейка в парка. ГОСПОЖАТА: Мога да ви кажа, че моята дъщеря завърши учението си с отлични оценки. ГОСПОДИНЪТ:...

Продължете

СЛЕД КАТО МЕ ПРОБИХА

Когато ме пробиха някъде, миг преди да отворя единственото си око към света, потръпнах от ужас! Настина беше потресаващо. Да, уви. Най-злокобните ми съмнения се оправдаха. Бяха ме издълбали в някакъв си кавал-провинциа­лист! В един български селянин! Къде бе гледал баща ми, свределът, произведен в бляскавата немска провинция Северен Рейн - Вестфалия! Къде се бе отнесла майка ми, острата пила, която...

Продължете

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ Калоян Паргов, функционер на БСП, почти двойник на Вълко Червенков – като  мислене и като излъчване, връчил награда на млада архитектка. Наградата е за „Съхранение и нов живот на наследството”, а архитектката  Дора Иванова е отличена с нея заради усилията є да възроди „чинията” на Бузлуджа – паметника на комунизма, издигнат в началото на 80-те. И сто награди да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име