fbpx
От категория: Каква стана тя

ПЕШКИР-МИНИСТРИ

Премиерът смени пореден министър в третия си кабинет. За пореден път си изми (с банкянска минерална вода) ръцете и ги избърса – сега заради сухите чешми на Перник.

В ролята на пешкира този път е министърът на околната среда и водите Нено Димов. Същият, който започна политическата си кариера от правителството на Иван Костов, после бе от ДСБ – Костовата партия, след това мина при Кунева – в ДБГ, за да седне на министерския пост в правителството на Борисов, ама от квотата на ВМРО.

Циркови акробати не могат да се премятат така, както две десетилетия се премяташе из политиката Нено Димов, с гръб към принципи и морал, устремен към една цел –  министерското кресло.

Сдоби се с такова кресло – даже екологично.

Щом седна на него, стана лоялен слуга на всякакви каузи, само не на екологичните.

Ама в кризисен момент креслото  се оказа  пешкир.

Пешкира, след като бе използван, сега  го размятат  по арестите. С обвинение „умишлена безстопанственост” –  такива обвинения във времето на  съветския прокурор Вишински са означавали разстрел. Реабилитацията – след половин век.

Днес при прокурора Гешев ще е по-хуманно – само ще го унижават по килии и медии, ще го разпитват да доказва, че „няма сестра” и не е източвал язовира на Перник. Накрая  може да има и дело, подшито с бели конци… И съдът да го оправдае. Възможно е да получи и допълнителна реабилитация – да осъди България в Страсбург.

Но петната по пешкира ще останат.

Така опетнен излезе от властта бившият министър на здравеопазването Петър Москов. Той си мислеше, че като гледа мачове с премиера и двамата се басират на бутилка уиски за победа на „Челси”, му е много близък до сърцето. Не – беше му близо до ръцете, с него Борисов се избърса заради вноса на някакви ваксини. По-късно съдът го оправда по всякакви обвинения.

Така, както премиерът сменя министрите си–пешкири, скоро ще ги търси като в епиграмата на Радой. Сатирикът казваше на сина си:

Стефане, сине, мини с три,
ще ни трябват министри!

 

М.

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име