fbpx

КАНТАРЧЕТО НА ПРОСВЕЩЕНИЕТО

Любимото занимание на вестникарската колегия е в началото на учебната година да тръгне с кантарчета по училищата, за да претегли колко тежат раниците на учениците. Макар и да ни се струва недотам вероятно, според някои публикации хлапетата отивали на училище,  натоварени с по двайсетина килограма книжнина!

Е, яви се светлина в тунела, министерството се погрижи и измисли дигитална раница. В платформата качило учебни материали, та децата ще си ги гледат в телефоните или таблетите. Глаголът не е сбъркан – ще си ги гледат, няма да ги четат! Учениците вече не са това, което бяха – те са наясно с технологиите и програмите, които им четат на глас написаното, та да не си бодат очите.

Новият век си иска новото образование, както би рекъл класикът – когато светът си събува потурите, ще си събуе и папуците!

С тия две думи изкуственият интелект трудно  се справя, сигурно затова и оценките по български на матурите бяха около тройчицата. Не че по математика бяха по-добри, но математиката кой ти я обича!

И тук министерството взе мерки – специалистите обещаха догодина матурите да са по-лесни. И да отчетем все по-високи образователни успехи. И все повече младежи с дипломи за средно образование.

Макар доста от новото поколение да смятат, че и основното им е предостатъчно – колкото да имат право да вземат шофьорска книжка.

Образователната реформа обаче според отчетите тече повече от успешно – вдигнаха заплатите на учителите! За да могат след това да ги обявят за виновни, че от училище излизат функционално неграмотни абитуриенти. Младежи, които не могат да прочетат повече от половин страничка, без да є забравят началото. Някои – като Гоголевия Петрушка, които сричат буквите, от които се получават думи, които дявол знае какво означават.

Отдавна стана ясно, че проблемът не е в теглото на учебниците. Не е само в мизерните учителски заплати. Не е и в дигиталните технологии.

Проблемът е, че учителят няма право да пише двойки. Няма право да оставя двойкаджията да повтаря класа. Няма право да прави забележки за лошо поведение. Няма право да отстранява от час високо говорещите, похапващи в час, пийващи водчица за разтуха, биещи се или репликиращи го ученици.

Няма право на нищо, освен да си изпее урока и да излезе от класната стая, преди да са го набили и пуснали клипче с подвига си в мрежите.

А няма право на нищо, защото желязно правило от много години насам е, че парите следват ученика. Колкото повече ученици – толкова по-успешно училище. Колкото повече успешни училища – толкова повече неграмотни абитуриенти. Колкото повече неграмотни абитуриенти – толкова повече слабо четящи студенти в нароилите се университети.

Които в повечето случаи следват същото златно правило – прибери семестриалните такси (доста високи, между другото), претупай изпитите, пиши там някакви оценки, затвори си очите пред преписаната магистърска теза  и връчвай дипломата. Пък после – работодателят да му мисли!

Проблемът е, че неграмотниците стават работодатели, а някои – и законодатели! Че политическите сили имат нужда от нови лица, снимани в университетски тоги и красиво изписани дипломи в ръце, за да не се усъмним в образованието и компетентността им.

Но – да не изпадаме в печални размисли, бъдещето все пак е розово – в помощ на недоучилите се задава изкуственият интелект! Като си нямаме свой, ще разчитаме на него!

 Румен Чернев

Още от "Стършел"

ШАРЕНО ХВЪРЧИЛО

Чух го случайно. Пътувах с автобуса към центъра на града, за да изпия една бира в барчето на университета. Събирахме се там поети, критици и обикновени литературни навлеци – все хора, изкушени от тънкостите на художественото слово. Една спирка преди до сляза, натрапчив рефрен се измуши от радиото на шофьора и задълба в главата ми като бургия: Шарено хвърчило тича по...

Продължете

ДИНО БУДЗАТИ (1906 – 1972)

МОТОРНАТА ЧУМА  Една септемврийска сутрин в гараж Ириде на улица Мендоса - бях там случайно - влезе сива кола с екзотична марка и необичайна форма, с чужбински табели, каквито не бяхме виждали друг път. Собственикът, аз, старият главен монтьор Челада, мой близък приятел, и другите служители - всички бяхме в офиса. А през остъклената му стена халето за паркиране се виждаше...

Продължете

ТЕЖКО!

Барман, тежко, уиски дай!... Никой не ми обръща внимание! Каквото и да направя - нищо! Понякога се чудя дали съществувам! Още докато бях нов в занаята, забелязах, че не ме търсят. Отначало се радвах, защото така се работи спокойно, като чиновник бях - отивам в апартамента, опразвам го и си тръгвам без никакви притеснения. Добре, ама започнах да се чудя защо...

Продължете

ВТОРИЯТ ВЕЛИКДЕН

„Българският Великден” – да припомним какво беше това. На 3-ти април 1860 г. на служба в църквата „Св.Стефан” в Истан­бул българският митрополит Иларион Макариополски не произнася името на вселенския гръцки патриарх. Това означава, че не признава властта му и така провъзгласява българската църква за независима. Сега, 163 години по-късно,  изгонването на трима руски свещеници за шпионаж може също да мине за...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"