fbpx

КЪДЕ Е БУЛИМИЯТА НА ВЛАСТТА?

Българският президент успешно изпълнява ролята, за която го издигнаха навремето позитанци и решетници – да бъде разделител. Сам по себе си разделителят е полезно пособие, с него можеш да си отбелязваш прочетените страници в книгата, без да загъваш крайчетата, както правеха нашите баби.

Но това е книжният разделител. А Радев е безкнижен, той е само разделител на обществото. При него не става дума за книги и за прочетени страници, а за власт. И за повече власт.

Толкова обсебен от властта държавник България не е имала. Иначе е  интелигентен като сержант, чувствителен като старшина, визионер колкото фатмак на рота.

По всякакъв повод, щом излезе от кабинета си понавънка, щом види пред себе си събрана тълпа зяпачи, телевизионни камери  и микрофони, Радев скача срещу правителството и го кълве – то все му е виновно. Най-вече затова, че не той го е назначил.

В последната си реч – дали беше на старопланински връх или на нива /Петрова/, президентът сложи на управляващите  диагнозата „властовата булимия” . Вероятно е подсказана  от личната му психиатърка Цветеслава Гълъбова.

Но въпросната диагноза не подхожда ли повече за него? Не е ли той един политически „булимик” , който привикна да лапа големи парчета от порциите на властта? И не може да се засити само с конституционните си правомощия, а иска да има цялата власт в държавата – поднесена му като торта, на поднос със син ръб (по О.Бендер).

Депутатите в парламента се опитват да ограничат правомощията му с промени в конституцията.

А колко по-просто беше, когато приемаха бюджета, да му ограничат разходите. Орежат ли парите на президентството, ще се намалят порциите, ще се намалят и „булимиците”, които преяждат около „Дондуков”2.

Кои са тези буби, които непрекъснато се множат? Повечето министри от последното правителство на Радев се преместиха в отсрещните канцеларии, просто пресякоха булевард „Дондуков” – от номер 1 отидоха на 2.

Служебният премиер Гълъб Донев стана президентски съветник, правният министър Крум Зарков ще съветва държавния глава по правни въпроси, вътрешният Демерджиев – и за него се намери съветническа длъжност.

Знае ли изобщо някой колко съветници има Радев? Кой за какво го съветва и каква заплата получава? А какъв е „щабът” на вицепрезидентката Йотова? Нужно ли е и тя да има свои щатни съветници по разни въпроси – социални, правни, икономически, политически…

Навремето, в началото на миналия век, Царство България е публикувало всяка година свой справочник с щатовете и заплатите на държавните служители.

Не може ли сега финансовият министър Асен Василев да извади пред обществото списък с щатните бройки и възнагражденията на всички чиновници, съветници – тайни и явни, които се хранят и размножават на „Дондуков”2, в сянката на Радев-Йотова?

Покрай това ще излязат и интересни зависимости – най-вече с бившата ДС.

М. Вешим

П.П. „Бърд” и Бивол”, двата сайта за разследваща журналистика, били забелязали, че роднините на президентския съветник Николай Копринков забележително подобрили материалното си положение в последните години. Случайно ли е?       

Още от "Стършел"

ШАРЕНО ХВЪРЧИЛО

Чух го случайно. Пътувах с автобуса към центъра на града, за да изпия една бира в барчето на университета. Събирахме се там поети, критици и обикновени литературни навлеци – все хора, изкушени от тънкостите на художественото слово. Една спирка преди до сляза, натрапчив рефрен се измуши от радиото на шофьора и задълба в главата ми като бургия: Шарено хвърчило тича по...

Продължете

ДИНО БУДЗАТИ (1906 – 1972)

МОТОРНАТА ЧУМА  Една септемврийска сутрин в гараж Ириде на улица Мендоса - бях там случайно - влезе сива кола с екзотична марка и необичайна форма, с чужбински табели, каквито не бяхме виждали друг път. Собственикът, аз, старият главен монтьор Челада, мой близък приятел, и другите служители - всички бяхме в офиса. А през остъклената му стена халето за паркиране се виждаше...

Продължете

ТЕЖКО!

Барман, тежко, уиски дай!... Никой не ми обръща внимание! Каквото и да направя - нищо! Понякога се чудя дали съществувам! Още докато бях нов в занаята, забелязах, че не ме търсят. Отначало се радвах, защото така се работи спокойно, като чиновник бях - отивам в апартамента, опразвам го и си тръгвам без никакви притеснения. Добре, ама започнах да се чудя защо...

Продължете

ВТОРИЯТ ВЕЛИКДЕН

„Българският Великден” – да припомним какво беше това. На 3-ти април 1860 г. на служба в църквата „Св.Стефан” в Истан­бул българският митрополит Иларион Макариополски не произнася името на вселенския гръцки патриарх. Това означава, че не признава властта му и така провъзгласява българската църква за независима. Сега, 163 години по-късно,  изгонването на трима руски свещеници за шпионаж може също да мине за...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"