fbpx

СЛУЧАЙНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

Да не казвам голяма дума, но се чувствам репресиран. И то заради случайното разпределение. Министърът нали така каза:

– Преди да реформираме съдебната система, трябва съдебната система да ни реформира. Вадим от нея принципа за случайно разпределение и го пускаме на свобода из обществото. Да видим резултатите.

Тогава нямах представа какви може да са последиците, но една сутрин – първата от отпуската, докато хората си почиват, започнах да режа дърва за зимата. И клъцнах един пръст, и отивам в спешното и щом ми дойде редът, след няма и шест часа, сестрата вика:

– Ходете там на ротативката и натиснете бутона да видим какъв ви е късметът, какъв доктор ще ви се падне – и ми сочи една машинка, извадена от някое казино, дето вместо фигурки на черешки, банани и седмици някой е написал медицински специалисти – оториноларинголог, психиатър, стоматолог, педиатър и тъй нататък.

– Това не е сериозно, пратете ме при хирург – мръщя се аз, а под мен вече се е образувало малко, осем­литрово езерце с моята прясна кръв. И то от дефицитната нулева кръвна група.

– Брей, какъв си ербап, натискай бързо бутона, че хората чакат – вика тя.

Мамолог ми се падна.

– Мамолог не е лошо. Вчера един с бъбречна криза изтегли патоанатом и директно го насочихме към моргата за аутопсия. Ти си супер. Качвай се на третия етаж и се съблечи от кръста нагоре да ти прегледа гърдите.

– А пръста ми – соча аз и не знам извадил ли съм късмет или какво…

– Докторът ще каже – вика тя и докато се обърна, един с високо кръвно изтегли дерматолог.

При мамолога не беше страшно. Опипа ми гърдите, пита ме откога съм така и дали съм кърмил. Пръста го погледна съвсем небрежно и каза да го препикая, за да се съсири кръвта.

Мина седмица и докато свикна да боравя с половин показалец, то станало време да запиша сина ми в първи клас. Него го облякох като абитуриент, аз се избръснах, нахлузих едни влечки и отидохме в кварталното школо, дето е до нас в Петрич.

Учителката ни се зарадва и още от вратата:

– Браво, честито, и вие пораснахте – и почна мене да ме гледа и да ме щипе по бузите.

– Еми да – смутих се аз – решихме сина тука да учи, близо ни е…

– Ама вие за детето ли ? – изненада се учителката – аз реших, че вие ще се записвате… то сега със случайното разпределение…

– Ама и тук ли действате със случайното разпределение – изтръпнах аз.

– То е навсякъде – и тя ме сложи да седна пред един компютър, някаква програма джурка имена на училища, вузове, детски градини, казарми, страшна работа – натискайте да видим какъв ще е късметът на детето.

– Недейте така – започнах да се дърпам – дайте да го запишем при вас, в това училище.

– Ааа, така не може – рече даскалицата, взе ми болния показалец и от мое име натисна ентъра на клавиатурата.

– Ау, ау, ау – изревах аз. На детето се падна да е главен асистент в Бургаския свободен университет, молекулярна биология.

– Страхотно – избоботи учителката – детето е с късмет.

Каквото – такова. И все пак хората учат поне 20 години, докато стигнат това ниво, а нашият… Хванах главния асистент за ръка и тръгнахме към вкъщи.

След десет минути доближихме блока, в който е жилището ни, а от там се носи един зверски шум до бога. Оказа се, че е точно от нашия апартамент – „електротехниците“, които извиках миналата седмица, дошли и започнали да къртят плочките в коридора. Друг изнася дивана през терасата, трети майстор кърти мивката…

Таман да се разплача, и през вратата влезе някаква мадамка с шест куфара, целуна ме по бузата, падна на коляно, отвори една малка кутийка с пръстен вътре и вика:

– От обредния дом ме пращат тука….

С главния асистент се спогледахме.

Васил КАЛИНОВ

Още от "Стършел"

ШАРЕНО ХВЪРЧИЛО

Чух го случайно. Пътувах с автобуса към центъра на града, за да изпия една бира в барчето на университета. Събирахме се там поети, критици и обикновени литературни навлеци – все хора, изкушени от тънкостите на художественото слово. Една спирка преди до сляза, натрапчив рефрен се измуши от радиото на шофьора и задълба в главата ми като бургия: Шарено хвърчило тича по...

Продължете

ДИНО БУДЗАТИ (1906 – 1972)

МОТОРНАТА ЧУМА  Една септемврийска сутрин в гараж Ириде на улица Мендоса - бях там случайно - влезе сива кола с екзотична марка и необичайна форма, с чужбински табели, каквито не бяхме виждали друг път. Собственикът, аз, старият главен монтьор Челада, мой близък приятел, и другите служители - всички бяхме в офиса. А през остъклената му стена халето за паркиране се виждаше...

Продължете

ТЕЖКО!

Барман, тежко, уиски дай!... Никой не ми обръща внимание! Каквото и да направя - нищо! Понякога се чудя дали съществувам! Още докато бях нов в занаята, забелязах, че не ме търсят. Отначало се радвах, защото така се работи спокойно, като чиновник бях - отивам в апартамента, опразвам го и си тръгвам без никакви притеснения. Добре, ама започнах да се чудя защо...

Продължете

ВТОРИЯТ ВЕЛИКДЕН

„Българският Великден” – да припомним какво беше това. На 3-ти април 1860 г. на служба в църквата „Св.Стефан” в Истан­бул българският митрополит Иларион Макариополски не произнася името на вселенския гръцки патриарх. Това означава, че не признава властта му и така провъзгласява българската църква за независима. Сега, 163 години по-късно,  изгонването на трима руски свещеници за шпионаж може също да мине за...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"