fbpx

НОВА КОМИСИЯ, СТАР КЪСМЕТ

Три месеца и нещо след изборите Народното събрание намери време да избере комисия по култура и медии.

Защо му е? И с нея, и без нея, културата я няма никаква, а медиите (най-вече обществените) си я карат, както си знаят.

Една парламентарна комисия ще е от полза само за членовете є – за участие в заседания те ще получат надбавки над заплатата си.

Културата и медиите никога не са били в списъка на предизборните обещания, изявени творци рядко попадат сред кандидат-депутатите, а още по-рядко и в парламента. Затова сред 240 депутати е трудно да се намерят културни хора за културна комисия. И я сформират от каквото падне – който не става за друга комисия, го пращат при културата и медиите.

Това се вижда от списъка на членовете – там има неуспял певец и успял рапър, нереализиран актьор и полу-реализиран журналист, виден издател и сценарист със съмнителен талант. Имената: Стоян Михалев и Христо Петров, Тома Биков и Иван Ченчев, Манол Пейков и Тошко Йорданов. Има и личности, напълно неизвестни – например Фатме Рамадан от ДПС.

Затова пък председателят на комисията е добре известен – Вежди Рашидов. За втори път оглавява такава комисия, бе и културен министър по време на Борисовото управление. Помним, че бе отличен със званието „мултак на републиката“, помним и как удари полицай пред столичната община – все културни прояви, достойни за един председател на парламентарна комисия. Умее да урежда познатите си с постове или с национални награди. На Вежди дължим избора на Кошлуков за шеф на БНТ, длъжност, на която се оказа несменяем.

А най-видният културтрегер в комисията е Костадин Костадинов от „Възраждане“. За него каквото и да кажем, ще е малко.

Резултатът от работата на такава комисия отсега е ясен – нула. Депутатите едва ли ще се занимаят със скандалната СЕМ-ка путинистка Соня Момчилова, която ни вкарва в дипломатически скандали с Украйна, нито ще обърнат внимание на ръководството на БНР за пропутинската пропаганда на журналиста Петър Волгин в предаванията му по „Хоризонт“. Та нали Костадинов е най-чест гост в студиото на Волгин – те двамцата са си на един акъл, „възродители“ от едно тесто.

Никой не очаква от парламентарната комисия да разреши и друг болен конфликт – този в Народния театър. Там директорът Василев ще продължи да се вихри, защото, казват, бил защитен от крилото на президента.

Така „промяната“ в културата и медиите ще си продължи по старому.

Нова комисия – стар късмет.

Михал Мишковед

Още от "Стършел"

ШАРЕНО ХВЪРЧИЛО

Чух го случайно. Пътувах с автобуса към центъра на града, за да изпия една бира в барчето на университета. Събирахме се там поети, критици и обикновени литературни навлеци – все хора, изкушени от тънкостите на художественото слово. Една спирка преди до сляза, натрапчив рефрен се измуши от радиото на шофьора и задълба в главата ми като бургия: Шарено хвърчило тича по...

Продължете

ДИНО БУДЗАТИ (1906 – 1972)

МОТОРНАТА ЧУМА  Една септемврийска сутрин в гараж Ириде на улица Мендоса - бях там случайно - влезе сива кола с екзотична марка и необичайна форма, с чужбински табели, каквито не бяхме виждали друг път. Собственикът, аз, старият главен монтьор Челада, мой близък приятел, и другите служители - всички бяхме в офиса. А през остъклената му стена халето за паркиране се виждаше...

Продължете

ТЕЖКО!

Барман, тежко, уиски дай!... Никой не ми обръща внимание! Каквото и да направя - нищо! Понякога се чудя дали съществувам! Още докато бях нов в занаята, забелязах, че не ме търсят. Отначало се радвах, защото така се работи спокойно, като чиновник бях - отивам в апартамента, опразвам го и си тръгвам без никакви притеснения. Добре, ама започнах да се чудя защо...

Продължете

ВТОРИЯТ ВЕЛИКДЕН

„Българският Великден” – да припомним какво беше това. На 3-ти април 1860 г. на служба в църквата „Св.Стефан” в Истан­бул българският митрополит Иларион Макариополски не произнася името на вселенския гръцки патриарх. Това означава, че не признава властта му и така провъзгласява българската църква за независима. Сега, 163 години по-късно,  изгонването на трима руски свещеници за шпионаж може също да мине за...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"