fbpx

ЗЛАТЕН ВЕК ЗА НАШ ЧОВЕК

Увлечени в еуфорията  за наградата „Букър”, която Георги Господинов получи за романа си „Времеубежище”, медиите не обърнаха внимание на други едни награди. Наградите на Министерството на културата, които бяха обявени в навечерието на 24 май.

Сред отличените със „Златен век” (къде с огърлие, къде без) са бивши културтрегери от Живко­вия режим и Живковата ДС. Като започнем от Георги Йорданов, бивш министър на културата от времето на социализма, човек със здрави идеологически възгледи и квадратна глава, минем през бившите агенти на ДС Иван Гарелов, Стоян Денчев, навремето зам.председател на „Мултигруп”, Иван Гранитски и стигнем до Боян Ангелов, председател на СБП и радетел в походите за мир, за „русский мир”. Покрай тях, разбира се, в списъка има и творци, които наистина заслужават  отличията, но тяхното присъствие сред наградените е по-скоро за фон.

Да отличиш хора от миналото – това е знак за реставрация. И не е просто инициатива на културното министерство или идея на служебния министър Найден Тодоров. Най-вероятно списъкът е спуснат отгоре – откъм президентството. А откъде у  диригента Тодоров   кураж да се опъне на онзи, който го е назначавал? Нали са го сложили на поста не да се опъва, а да изпълнява нареждания от президентската канцелария.

В романа „Времеубежище” на Георги Господинов се говори за българите, които живеят в убежището на миналото – в годините на социализма, на манифестациите, на телешкия възторг пред ръководната роля на една партия и на един вожд.

Наградите за 24 май показват къде ни е културата – тя е останала там, в миналото, при Живковата номенклатура, при агентите на ДС и „мултигрупите”, при радетелите за „русский мир”. В убежището на миналото и ще векува културата ни – нейният „златен век” край няма!

Затова да не изпадаме в еуфория от наградата „Букър” – тя е индивидуално постижение на един талантлив български писател, а не успех на нацията или на министерството.

Ако министерството на културата имаше начин да раздава награди като „Букър”, щеше да ги даде на Георги Йорданов, на Боян Ангелов или на Иван Гранитски.

Михал Мишковед

Още от "Стършел"

ШАРЕНО ХВЪРЧИЛО

Чух го случайно. Пътувах с автобуса към центъра на града, за да изпия една бира в барчето на университета. Събирахме се там поети, критици и обикновени литературни навлеци – все хора, изкушени от тънкостите на художественото слово. Една спирка преди до сляза, натрапчив рефрен се измуши от радиото на шофьора и задълба в главата ми като бургия: Шарено хвърчило тича по...

Продължете

ДИНО БУДЗАТИ (1906 – 1972)

МОТОРНАТА ЧУМА  Една септемврийска сутрин в гараж Ириде на улица Мендоса - бях там случайно - влезе сива кола с екзотична марка и необичайна форма, с чужбински табели, каквито не бяхме виждали друг път. Собственикът, аз, старият главен монтьор Челада, мой близък приятел, и другите служители - всички бяхме в офиса. А през остъклената му стена халето за паркиране се виждаше...

Продължете

ТЕЖКО!

Барман, тежко, уиски дай!... Никой не ми обръща внимание! Каквото и да направя - нищо! Понякога се чудя дали съществувам! Още докато бях нов в занаята, забелязах, че не ме търсят. Отначало се радвах, защото така се работи спокойно, като чиновник бях - отивам в апартамента, опразвам го и си тръгвам без никакви притеснения. Добре, ама започнах да се чудя защо...

Продължете

ВТОРИЯТ ВЕЛИКДЕН

„Българският Великден” – да припомним какво беше това. На 3-ти април 1860 г. на служба в църквата „Св.Стефан” в Истан­бул българският митрополит Иларион Макариополски не произнася името на вселенския гръцки патриарх. Това означава, че не признава властта му и така провъзгласява българската църква за независима. Сега, 163 години по-късно,  изгонването на трима руски свещеници за шпионаж може също да мине за...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"