fbpx
От категория: Каква стана тя

РЕЦЕПТА ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ

Хумористичният седмичник с име на жилещо насекомо  има повод за празник – стигна до 4000-ия си брой! Кой друг български вестник може да се похвали с такова дълголетие? 4000 седмици, от февруари 1946 г. до днес, „Стършел” излиза без прекъсване, без да променя името и нрава си.

Минал през различни периоди, през етапи на възходи и падения, „Стършел” оцеля в турболенцията на промените, когато изчезнаха доста от популярните и „народни” издания  – „Поглед”, „Антени“,  „Отечествен фронт”, „Народна младеж”, „Народна култура”… Веднага след 1989 скъса с партийната опека и се превърна в независим вестник, демократичен и проевропейски. И най-вече български –  продължител на традициите на родния хумор и сатира. „Стършел” устоя на вестникарските моди, не се оцапа с жълтенията на комерсиалната преса, не изневери на девиза си:”Опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота!”.

И продължава да жужи сред разкаляния политически терен.

Преди  години нашият незабравим колега Йордан Попов бе срещнал на площад „Славейков” политика Мартин Димитров, тогава председател на СДС. И го бе поканил в редакцията.

„Ама тоя вестник още ли излиза?” – каза изненадано Мартин Димитров, щом прекрачи прага ни.

„Да, драги Мартине!” – бихме му казали днес. – „Стършел” продължава да излиза, а къде е твоето СДС? Къде сте вие, демократи, заради които стотици хиляди хора излизаха на площадите в очакване на по-добро бъдеще? Ние, стършелите, продължаваме да вършим своята работа, а вие каква я свършихте!”

Каква я свършиха политиците – то е видно и за незрящите, и за нечетящите нашия вестник.

Но четящите „Стър­шел” поне са свидетели, че от стра­ниците си ние ги предупреждавахме –  с фейлетони и карикатури, че демокрацията се прави от демократи, а не от самовлюбени политикани, които не виждат по-далеч от носа си.

Никой не е  пророк в собственото си село! „Стършел” – също…Ние си пишем, а героите на нашите сатири не ни четат.

Ама не се отказваме. Знаем си, че сатирата не може да оправи света, но пък трябва да се опитваме.

Пак преди години, когато първото правителство на Борисов навърши 100 дни, открихме изложба с карикатури на Ивайло Нинов. В 50 карикатури той бе шаржирал 100-те дни на премиера. Официално поканихме Борисов на изложбата – той не дойде. Ако беше дошъл, ако бе разгледал карикатурния си образ на пишман-супермен, можеше пък да се постресне. И да бъде по-скромен в хвалбите и в самоизтъкването си. Тогава може би и управлението му щеше да е друго, пък и България нямаше да е днешната – последна в ЕС и най-корумпирана.

Желю Желев, първият ни демократичен президент, бе приятел на „Стършел” – когато видеше своя карикатура, той се обаждаше в редакцията и искаше да си я купи. Ние, разбира се, му я подарявахме. Но Желев бе широко скроен, политик с въображение, философ, а не център-нападател на „Бистришките тигри”.

Ако сегашният ни президент имаше въображение или поне чувство за хумор, също щеше  да колекционира карикатури със себе си – нали е постоянен герой по нашите страници.

Но едно е да носиш службата в армията, а друго – да носиш на майтап. Двете не се съчетават…

Затова не очакваме от президентството поздравления за 4000-ния ни брой. Нито пък

от парламента или от правителството.

Не на политиците разчитаме, а на верните си читатели, които гласуват за нас всяка седмица, като ни купуват или се абонират.

На тях „Стършел” дължи дълголетието си!

Благодарим на читателите си и  продължаваме напред, за разлика от ония, които продължават промяната, но не знаят как и накъде.

М. Вешим,
главен редактор

Абониране
Уведоми за
1 Коментар
Вътрешна обратна връзка
Виж всички коментари
Васил ТРЪНСКИ
Васил ТРЪНСКИ
22 дни преди

“… Ако сегашният ни президент имаше въображение или поне чувство за хумор, също щеше да колекционира карикатури със себе си – нали е постоянен герой по нашите страници.“

Генерал Де Гол, събрал сички карикатуристи, главни редакторе на подобни издания и им рекъл:

  • Оогледайте добре носът ми… и го рисувайте такъв какъвто е!

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

МЕЧО ПУХ И БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА

От Мечо Пух българската политика взима много абсурдни идеи, които реализира по смешен начин. От българската политика Мечо Пух не взима нищо - и така си е съвършен. Но ако реши да кльофне в несъвършенството, ще му помогнем, като му подарим някои свои изконни принципи. Първият е за противното Аз. Имам предвид противоположното, но и противното звучи добре. През 1990 българските...

Продължете

ЧОРАПЪТ ДА СИ ЗНАЕ ОБУВКАТА

Около фонтана в „Тригълника на властта” пак има протести - този път недоволството и освиркванията са за президента. Но колко абсурдно, тези, които днес го освиркват, преди три години му падаха на колене. А на президентските избори гласуваха за него и му осигуриха втория мандат. Чак сега ли демократичните хора  разбраха кой  е Радев? Къде гледаха през всичките тези години? Аз...

Продължете

ЗЛАТЕН ВЕК ЗА НАШ ЧОВЕК

Увлечени в еуфорията  за наградата „Букър”, която Георги Господинов получи за романа си „Времеубежище”, медиите не обърнаха внимание на други едни награди. Наградите на Министерството на културата, които бяха обявени в навечерието на 24 май. Сред отличените със „Златен век” (къде с огърлие, къде без) са бивши културтрегери от Живко­вия режим и Живковата ДС. Като започнем от Георги Йорданов, бивш министър...

Продължете

ПЛАЩАМЕ ЗА СТАРО СЪДЕБНО ШОУ

Каква е разликата между съда в Страсбург и нашенския? Европейският съд действа със скоростта на космическа ракета, докато българският се движи по-бавно и от неподвижен сфинкс пред египетска пирамида. Примерите за това са многобройни, но сега ще хвърлим поглед само към  делото срещу семейство Баневи. Ако някой изобщо си спомня, че има такова. Преди пет години – през октомври 2018-а, Николай...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име

1
0
Моля, оставете коментар.x