fbpx
От категория: Каква стана тя

ДА ТРОПНЕМ НИЙ ХОРЦЕ

Хорото не е само наш патент, а е част от културното наследство на целия Балкански полуостров. Единствено в България обаче то бива употребявано политически. Няма партия, афиширана като „пазителка на националните ценности”, която да не е сложила ръка върху хорото.

Електоратът на тези пишман националистически формирования, окрилен от ширещата се навсякъде „българщина”, не пропуска възможност да тропне хоро де що реши за необходимо. Всички помним как преди пет години група ентусиазирани момчета влязоха в eдно от рилските езера, показвайки, че простотията няма нищо общо с традициите. Подобни юнаци с потури и калпаци всяка година гледаме в репортажите от Калофер за Богоявление. Де да беше само това, щяхме някак да го понесем! В София, пред Народния театър, излагацията с хорото е перманентна, а тонколоните, дънещи музика ала „Пирин фолк”, вече не правят впечатление дори на чужденците.

Венецът на голямото тропане обаче се състоя преди две седмици пред НДК, когато на хоро се хванаха 1342 души. Организатор на събитието е бизнесменът-хореограф Христо Димитров, носител на президентски ордени, основател на движение „Второ българско възраждане“, ансамбъл „Българе” и ежегодния фестивал на носията в Жеравна, на който срещу 25 лева входна такса можеш да се почувстваш като същински Крали Марко. Целта на най-масовото хоро в София според Димитров е: „Ние, българите, да покажем на останалия свят как трябва да се живее“.

Дали уважаемият инициатор ще спомене пред света, че освен да тропаме чудесно хора, ние сме първи по смъртност и бедност в целия ЕС? Това ли е образецът, към който да се стремят останалите нации? И като стана въпрос за масовост, цивилизованите държави се справят доста по-добре от нас.

Ще припомня само един емблемантичен пример – на 23 август 1989 година над два милиона души правят най-дългата човешка верига в историята. Хванати за ръце, те свързват столиците Талин, Рига и Вилнюс с жива колона, разпростираща се на дължина от 600 километра през трите държави. Акцията е протест срещу подписването на пакта между Хитлер и Сталин през 1939 година, който проправя пътя за съветската окупация към Прибалтика. Ето така го правят смелите и културни хора в Европа, а ние развяваме байраци и играем хора пред НДК.

Влади Христов

Абониране
Уведоми за
0 Коментари
Вътрешна обратна връзка
Виж всички коментари

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

МЕЧО ПУХ И БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА

От Мечо Пух българската политика взима много абсурдни идеи, които реализира по смешен начин. От българската политика Мечо Пух не взима нищо - и така си е съвършен. Но ако реши да кльофне в несъвършенството, ще му помогнем, като му подарим някои свои изконни принципи. Първият е за противното Аз. Имам предвид противоположното, но и противното звучи добре. През 1990 българските...

Продължете

ЧОРАПЪТ ДА СИ ЗНАЕ ОБУВКАТА

Около фонтана в „Тригълника на властта” пак има протести - този път недоволството и освиркванията са за президента. Но колко абсурдно, тези, които днес го освиркват, преди три години му падаха на колене. А на президентските избори гласуваха за него и му осигуриха втория мандат. Чак сега ли демократичните хора  разбраха кой  е Радев? Къде гледаха през всичките тези години? Аз...

Продължете

ЗЛАТЕН ВЕК ЗА НАШ ЧОВЕК

Увлечени в еуфорията  за наградата „Букър”, която Георги Господинов получи за романа си „Времеубежище”, медиите не обърнаха внимание на други едни награди. Наградите на Министерството на културата, които бяха обявени в навечерието на 24 май. Сред отличените със „Златен век” (къде с огърлие, къде без) са бивши културтрегери от Живко­вия режим и Живковата ДС. Като започнем от Георги Йорданов, бивш министър...

Продължете

ПЛАЩАМЕ ЗА СТАРО СЪДЕБНО ШОУ

Каква е разликата между съда в Страсбург и нашенския? Европейският съд действа със скоростта на космическа ракета, докато българският се движи по-бавно и от неподвижен сфинкс пред египетска пирамида. Примерите за това са многобройни, но сега ще хвърлим поглед само към  делото срещу семейство Баневи. Ако някой изобщо си спомня, че има такова. Преди пет години – през октомври 2018-а, Николай...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име

0
Моля, оставете коментар.x