fbpx
От категория: Разкази за всеки ден

ИВАНДЪР И МАРАЯ

– И така, за следващия път искам да прочетете народната приказка „Сливи за смет” и да направите писмен разбор. Може и родителите да ви помогнат, защото материалът не е лесен. С това часът ни свърши. – каза Козарова и прибра дневника.

Според училищния фолклор би трябвало тандемът Иванчо и Марийка да  се включи с иронични коментари и да обере точките, но сега времената са други. Вече в никой клас няма такъв персонаж. Е, има например Ивандър, има и Марая, но не е същото. Макар че тя пак си е ограничената отличничка, а той – духовитият „глупчо”.

Седмица по-късно по традиция Марая започна първа да чете есето си. „Тази приказка, започна тя, е плод на мъдростта на народа. Неслучайно трудолюбието у нас е считано от векове за незаменима добродетел и винаги се възнаграждава. Ето защо селянинът взема за снаха именно онова работливо момиче, което в къщата си нямало и една шепа боклук, та като му се прияли сливи, се наложило да поиска малко смет назаем от съседите като услуга, че чистело и у тях.” И в този дух десет минути вдъхновено четене пред скучаещите є съученици.

Разбира се, Ивандър пак беше без домашно по темата и обясни, че започнал да го пише, но баща му се вбесил от продукцията му и скъсал листа. Дори започнал да му диктува, но тогава пък майка му го скъсала. Класът настоятелно поиска да чуе подробности и той неохотно  се съгласи да цитира някои пасажи от творческите си напъни. „Тате, попитал синът, когато баща му разпрегнал коня и свалил от каруцата бъдещата си снаха, откъде го изкопа този крокодил? Селянинът се намусил и отвърнал, че няма да е единственият крокодил в къщата, но за разлика от майка му поне ще мете и чисти и няма да се спъват непрекъснато в разни боклуци”.

Дотук бил стигнал, когато родителите прекършили творческия му полет, повеждайки в кресчендо помежду си обичайната нелитературна домашна дискусия. Но понеже не искал да отиде пак неподготвен, отворил сборника с приказки и потърсил някоя друга история, защото по тази явно нямало да се стигне до консенсус. Така попаднал на „Златната ябълка и ламята”. Писането потръгнало, но майка му се надвесила да го прочете и скъсала листа, защото не бивало третият брат да се бие. Така правели само лошите деца. И го посъветвала вместо това да вземе да опише как той се оженил за ламята и заживели сговорно и щастливо. Но сега  пък пак се намесил баща му и на свой ред скъсал новата версия с думите: „Няма да се жени за ламя! Не позволявам да прави моите грешки”.

Тогава Ивандър се развикал да го оставят на мира и напосоки отворил на някаква страница, попадайки на „Снежанка и седемте джуджета”. Като прочели новото му съчинение, притихналите родители се изчервили и майка му поискала и него да скъса, но баща му не разрешил.

Така той дошъл за пръв път от много време насам като прилежен ученик с домашна работа, макар и извън темата, и поискал да я прочете пред съучениците. Обаче още на второто джудже – онова, на чийто креват била легнала Снежанка, и учителката се изчервила и му забранила да чете по-нататък въпреки недоволството и ропота на класа.

Все пак заслужават похвала такива „двойкаджии” като Ивандър, които могат да направят увлекателна всяка иначе скучна и поучителна приказка.

Иван Сариев

Абониране
Уведоми за
1 Коментар
Вътрешна обратна връзка
Виж всички коментари
boris_boyanovski@yahoo.com
boris_boyanovski@yahoo.com
23 дни преди

Много ми хареса!!

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

МЕЧО ПУХ И БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА

От Мечо Пух българската политика взима много абсурдни идеи, които реализира по смешен начин. От българската политика Мечо Пух не взима нищо - и така си е съвършен. Но ако реши да кльофне в несъвършенството, ще му помогнем, като му подарим някои свои изконни принципи. Първият е за противното Аз. Имам предвид противоположното, но и противното звучи добре. През 1990 българските...

Продължете

ЧОРАПЪТ ДА СИ ЗНАЕ ОБУВКАТА

Около фонтана в „Тригълника на властта” пак има протести - този път недоволството и освиркванията са за президента. Но колко абсурдно, тези, които днес го освиркват, преди три години му падаха на колене. А на президентските избори гласуваха за него и му осигуриха втория мандат. Чак сега ли демократичните хора  разбраха кой  е Радев? Къде гледаха през всичките тези години? Аз...

Продължете

ЗЛАТЕН ВЕК ЗА НАШ ЧОВЕК

Увлечени в еуфорията  за наградата „Букър”, която Георги Господинов получи за романа си „Времеубежище”, медиите не обърнаха внимание на други едни награди. Наградите на Министерството на културата, които бяха обявени в навечерието на 24 май. Сред отличените със „Златен век” (къде с огърлие, къде без) са бивши културтрегери от Живко­вия режим и Живковата ДС. Като започнем от Георги Йорданов, бивш министър...

Продължете

ПЛАЩАМЕ ЗА СТАРО СЪДЕБНО ШОУ

Каква е разликата между съда в Страсбург и нашенския? Европейският съд действа със скоростта на космическа ракета, докато българският се движи по-бавно и от неподвижен сфинкс пред египетска пирамида. Примерите за това са многобройни, но сега ще хвърлим поглед само към  делото срещу семейство Баневи. Ако някой изобщо си спомня, че има такова. Преди пет години – през октомври 2018-а, Николай...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име

1
0
Моля, оставете коментар.x