fbpx
От категория: Разкази за всеки ден

ИТАЛИАНСКА ПАСТА

Едно време у нас живееше под наем едно италианско семейство. Двама родители и 7-8 деца. Когато дойдоха да питат за квартира, казаха, че имат 7-8 деца. Жената се казваше г-жа Коза Ностра, мъжът є – г-н Понци. Бяха хора с добър стандарт на живот – на дамата й пращаха някакви мафиотски пари от Неапол, а мъжът си направи схема в България с финансовите пирамиди, известна като „схемата на Понци“. Много беше проста – безброй хора им носеха пари и се надяваха да забогатеят от високи лихви.

Настанихме ги на партера, за да им бъде удобно за посещенията на клиентите на пирамидата. Вечер г-жа Ностра, на която нашите деца є викаха просто Коза, и г-н Понци, се караха за жени. Постоянно се чуваше „Тути рагаци, мулто бене, мама миа“ от техния етаж и ние разбирахме, че Понци има извънбрачни връзки, което не се нрави на Ностра. А Ностра, въпреки мафиотския си произход, никак не беше за изхвърляне – когато се караше с мъжа си, викаше с гласа на Лучано Павароти и като стигнеше шеста октава, полилеят в хола и плафонът в коридора ни се пръскаха като фойерверки. Мъжът є, явно гузен, є отвръщаше с мелодично гласче като Ерос Рамацоти: „Сепастасе, уна канцона“. Но да се върнем на Ностра – елегантна жена с нос, източен като чушка сиврия, румени бузи с цвета на розови домати, ушички като разрязана на две слива-ашлама, малки очета като балучки, волева брадичка във формата на картоф от холандско семе и щръкнала нагоре коса, досущ като туя, имаше походка на подгонена от тигър антилопа, едри хълбоци като на състезателен кон и поглед на пикиращ орел. Мистър Понци беше по-невзрачен – истински Милко Калайджиев, но не със своите мустаци, а деликатен френски moustache и винаги в банкерски костюм, за да е готов във всеки момент да приеме в опрятен вид чанта с пари на вложител.

Хубавото на италианските ни наематели беше, че плащаха наема си във вид на депозит в тяхната пирамида. Разбира се, пари никога не видяхме от тая работа. Веднъж тълпа от вложители се събра с викове в двора пред вратата им и семейство Понци се измъкнаха през задния двор. В посока ЮАР. Но това е друга история.

В събота вечер ги канехме да вечеряме заедно на двора. Те идваха заедно с всичките си, по това време вече 10-11 деца, и плащаха да дойдат в двора ни разни атракциони, за да ни развличат по време на вечеря – фокусници, огнена дресура на животни, виенско колело, влакче на ужаси, жената – паяк, мъже на кокили и тъй нататък. За да зарадва гостите, тъщата готвеше паста, пици, равиоли, фетучини, брачиоли и лучени кръгчета в кардамон. Луд да полудееш.

Дон Калиано – Понци никога не научи правилно името ми и винаги се обръщаше към мен с „дон Калиано“ – каква е тази паста?

– Какво є е – питах аз, докато едно кебапче, дебело като опашка на анаконда, стърчеше от устата ми.

– Няма вътре пресен босилек, няма пармиджано, няма… това е някакво…вариво, а не паста.

Не издържах и го плеснах по врата за тия думи. Тъщата готвеше за две звезди „Мишелин“, а той…

Но най-хубаво беше, когато Ностра и Понци започнеха да се карат. Тя с гласа на Лучано Павароти, а той като Ерос Рамацоти. Когато тъщата беше на кеф, се включваше с гласа на Лаура Паузини.

Всички се разтапяхме.

Калин ВАСИЛЕВ

Абониране
Уведоми за
0 Коментари
Вътрешна обратна връзка
Виж всички коментари

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

МЕЧО ПУХ И БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА

От Мечо Пух българската политика взима много абсурдни идеи, които реализира по смешен начин. От българската политика Мечо Пух не взима нищо - и така си е съвършен. Но ако реши да кльофне в несъвършенството, ще му помогнем, като му подарим някои свои изконни принципи. Първият е за противното Аз. Имам предвид противоположното, но и противното звучи добре. През 1990 българските...

Продължете

ЧОРАПЪТ ДА СИ ЗНАЕ ОБУВКАТА

Около фонтана в „Тригълника на властта” пак има протести - този път недоволството и освиркванията са за президента. Но колко абсурдно, тези, които днес го освиркват, преди три години му падаха на колене. А на президентските избори гласуваха за него и му осигуриха втория мандат. Чак сега ли демократичните хора  разбраха кой  е Радев? Къде гледаха през всичките тези години? Аз...

Продължете

ЗЛАТЕН ВЕК ЗА НАШ ЧОВЕК

Увлечени в еуфорията  за наградата „Букър”, която Георги Господинов получи за романа си „Времеубежище”, медиите не обърнаха внимание на други едни награди. Наградите на Министерството на културата, които бяха обявени в навечерието на 24 май. Сред отличените със „Златен век” (къде с огърлие, къде без) са бивши културтрегери от Живко­вия режим и Живковата ДС. Като започнем от Георги Йорданов, бивш министър...

Продължете

ПЛАЩАМЕ ЗА СТАРО СЪДЕБНО ШОУ

Каква е разликата между съда в Страсбург и нашенския? Европейският съд действа със скоростта на космическа ракета, докато българският се движи по-бавно и от неподвижен сфинкс пред египетска пирамида. Примерите за това са многобройни, но сега ще хвърлим поглед само към  делото срещу семейство Баневи. Ако някой изобщо си спомня, че има такова. Преди пет години – през октомври 2018-а, Николай...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име

0
Моля, оставете коментар.x