fbpx
От категория: Разкази за всеки ден

ВЕЛИКДЕНСКИ СТРАСТИ

В Страстната седмица неразделните приятели Пешо и Сандо сложиха край на другарството си. Направиха го шумно и показно като геополитически противници в предизборно студио. Освен че дума не обелваха един на друг и само най-лошото един за друг, Пешо свали от Фейсбук профила си общите снимки с онзи новобогаташ Сандо. А Сандо пък, враг на социалните медии, собственоръчно изряза Пешо от груповите фотоси, заснети в кафенето „При Тошо“.

Тяхната вражда се роди от височайше решение, заченато в меко министерско кресло. Властимащите бяха преценили съвсем законосъобразно и премъдро, че на Сандо се полагат великденски надбавки за пенсионери, а на другаря му държавата нямаше да даде. Новината ги застигна в кафенето, където Сандо – радостен, че е в списъка на получаващите, не успя да покаже навреме подобаващо съчувствие.

– Парите по програмата не стигали, то на кого стигат, и получават само тези под границата на бедността, ама те били около 1 милион пенсионери – поясни присъстващ всезнайко.

– Граница на бедността? Пенсията ми е с 50 лева повече от тази на Сандо. Пък за богаташ ме броят!

– Богаташите се роят – намеси се дядо Стоил, който беше забравил да си сложи слуховото апаратче.

– Това е дискриминация! – палеше се Пешо.

– Що рече? Демокрация? Дойде ли вече? – поклати глава дядо Стоил.

Изведнъж в главата на Пешо нахлуха хладни спомени за горещите демократични спорове със Сандо – за еврото, за казармата, за загубените игри на белот, за ваксините, за Марийчето – кого погледнала преди 50 години, за кемтрейлса. Кръвта му кипна като мляко, което за секунда си оставил без надзор, и той обвини Сандо за жизнения стандарт, корупцията, изборните резултати и всички знайни и незнайни постижения на прехода.

Сандо прие думите на приятеля си толкова радушно, колкото прокурор оправдателната присъда на обвиняем, и сподели на всеослушание най-съкровените си мисли за него. Свадата, както му е редът, беше цветиста като по сценарий за Фейсбук тролове. Това помогна на дядо Стоил да се ориентира в обстановката и той обяви:

– Хранителни добавки и празнични надбавки, бои и консерванти – все ни замазват очите, но има две добри и една лоша новина. С коя да започна?

– С добрите – отвърна Пешо.

– Първо – няма да черпиш, а пък и крадците ще те подминат – те по-добре знаят кой какво има, но може и без него. Лошата е, че Сандо трябва да почерпи, ако иска да получи и коледни надбавки… традицията повелява.

Ирена Георгиева

Абониране
Уведоми за
0 Коментари
Вътрешна обратна връзка
Виж всички коментари

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

МЕЧО ПУХ И БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА

От Мечо Пух българската политика взима много абсурдни идеи, които реализира по смешен начин. От българската политика Мечо Пух не взима нищо - и така си е съвършен. Но ако реши да кльофне в несъвършенството, ще му помогнем, като му подарим някои свои изконни принципи. Първият е за противното Аз. Имам предвид противоположното, но и противното звучи добре. През 1990 българските...

Продължете

ЧОРАПЪТ ДА СИ ЗНАЕ ОБУВКАТА

Около фонтана в „Тригълника на властта” пак има протести - този път недоволството и освиркванията са за президента. Но колко абсурдно, тези, които днес го освиркват, преди три години му падаха на колене. А на президентските избори гласуваха за него и му осигуриха втория мандат. Чак сега ли демократичните хора  разбраха кой  е Радев? Къде гледаха през всичките тези години? Аз...

Продължете

ЗЛАТЕН ВЕК ЗА НАШ ЧОВЕК

Увлечени в еуфорията  за наградата „Букър”, която Георги Господинов получи за романа си „Времеубежище”, медиите не обърнаха внимание на други едни награди. Наградите на Министерството на културата, които бяха обявени в навечерието на 24 май. Сред отличените със „Златен век” (къде с огърлие, къде без) са бивши културтрегери от Живко­вия режим и Живковата ДС. Като започнем от Георги Йорданов, бивш министър...

Продължете

ПЛАЩАМЕ ЗА СТАРО СЪДЕБНО ШОУ

Каква е разликата между съда в Страсбург и нашенския? Европейският съд действа със скоростта на космическа ракета, докато българският се движи по-бавно и от неподвижен сфинкс пред египетска пирамида. Примерите за това са многобройни, но сега ще хвърлим поглед само към  делото срещу семейство Баневи. Ако някой изобщо си спомня, че има такова. Преди пет години – през октомври 2018-а, Николай...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име

0
Моля, оставете коментар.x