fbpx
От категория: Каква стана тя

Гюл патки пасе

Нас все нещо ни заплашва!

По време на коронавирус пандемията чрез ваксините искаха да ни чипират, пропагандните моди обаче се менят. Сега несъществуващи джендъри дебнат децата ни, а храната ни като във филм на ужасите е пълна с какви ли не насекоми. И понеже от изток идват само „благини”, за всичко по-горе изброено е виновен гнилият запад. Последната спусната опорка засяга един от националните ни символи – розовото масло. Та това е все едно да посегнат на киселото мляко, на Стоичков или гимнастичките! Същата тази Европа, в която бай Ганьо разнасяше гордо  мускалите, сега е решила да ни лиши от тази привилегия. „ЕК иска да забрани производството на розово масло, обявявайки го за токсичен продукт”, гласят гръмките заглавия в платените медии.

Не, уважаеми разпространители на фалшиви новини, Брюксел нищо няма да обявява за токсично. Предвижда се етеричните масла да не се приемат като земеделски, а като химически продукти, а за тяхното производство да важат режимите за химическа индустрия. Разпоредбата важи най-вече за тяхното етикиране. В нито един документ не се говори за забрана на розовото масло или то да бъде обозначено като вредно за човешкото здраве.

Но кой от читателите да провери фактите в официалните източници? Това изисква ресурс от време и знания. Много по-лесно е да кажеш: „Пишеше го в един вестник” или „Видях го в някакъв сайт”, така всяка манипулация бива приемана като чиста монета. Точно на ниската обща култура и лековерието на нашенеца разчита разгърналата се антиевропейска пропаганда.

И докато е така, процентът на лапнишараните в населението ще продължава да расте. Производството на рози като отрасъл има съвсем други проблеми и те не идват от ЕК. Точно обратното, за 2023 година фермерите, отглеждащи маслодайна роза, получиха по 1 557 лева на хектар европейски пари за преодоляване последиците от войната в Украйна.

Брюксел дава финанси, но родното земеделско ведомство – спи. От години управляващите неглижират случващото се в бранша – липсата на работна ръка, срамно ниската изкупна цена на суровинния материал. Няма целенасочена политика, която да защити българския производител и преработвател, а конкуренцията от Франция и Китай отдавна е завзела световния пазар на розово масло.

Ако сега беше жив Алеко, едва ли щеше да сложи мускали в пояса на бай Ганьо!

Влади Христов

Абониране
Уведоми за
0 Коментари
Вътрешна обратна връзка
Виж всички коментари

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

МЕЧО ПУХ И БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА

От Мечо Пух българската политика взима много абсурдни идеи, които реализира по смешен начин. От българската политика Мечо Пух не взима нищо - и така си е съвършен. Но ако реши да кльофне в несъвършенството, ще му помогнем, като му подарим някои свои изконни принципи. Първият е за противното Аз. Имам предвид противоположното, но и противното звучи добре. През 1990 българските...

Продължете

ЧОРАПЪТ ДА СИ ЗНАЕ ОБУВКАТА

Около фонтана в „Тригълника на властта” пак има протести - този път недоволството и освиркванията са за президента. Но колко абсурдно, тези, които днес го освиркват, преди три години му падаха на колене. А на президентските избори гласуваха за него и му осигуриха втория мандат. Чак сега ли демократичните хора  разбраха кой  е Радев? Къде гледаха през всичките тези години? Аз...

Продължете

ЗЛАТЕН ВЕК ЗА НАШ ЧОВЕК

Увлечени в еуфорията  за наградата „Букър”, която Георги Господинов получи за романа си „Времеубежище”, медиите не обърнаха внимание на други едни награди. Наградите на Министерството на културата, които бяха обявени в навечерието на 24 май. Сред отличените със „Златен век” (къде с огърлие, къде без) са бивши културтрегери от Живко­вия режим и Живковата ДС. Като започнем от Георги Йорданов, бивш министър...

Продължете

ПЛАЩАМЕ ЗА СТАРО СЪДЕБНО ШОУ

Каква е разликата между съда в Страсбург и нашенския? Европейският съд действа със скоростта на космическа ракета, докато българският се движи по-бавно и от неподвижен сфинкс пред египетска пирамида. Примерите за това са многобройни, но сега ще хвърлим поглед само към  делото срещу семейство Баневи. Ако някой изобщо си спомня, че има такова. Преди пет години – през октомври 2018-а, Николай...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име

0
Моля, оставете коментар.x