fbpx
От категория: Разкази за всеки ден

СТРИНКА МИ И БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА

Сигурно не е ставало дума, но стринка ми напоследък изглежда точно като учителя Йода от „Междузвездни войни“. И като визия, и като възраст, и като бойни умения. Оня ден мъкнех един казан, пълен с четиридесет и два буркана с печени чушки, за да ги изваря, когато стринка прелетя с еленски скок като летящ Жан Клод Ван Дам и ме шамароса с левия крак зад врата. Като мъж на място не казах нищо и продължих да мъкна казана към огъня.  Тя се приземи след шейсетина метра в края на двора, опъна черния си колан и се поклони на комшията, който гледаше зяпнал. По-късно стринка се появи на двора с борческо трико и ние с жената и детето се покатерихме на една круша, за да избегнем суплесите є. Едва към полунощ, когато стринка захърка като валдхорна, ние тримата събрахме сили и смелост и слязохме от крушата.

На другата сутрин стринка изпи 23 сурови яйца, приглади конската си опашка и каза:

– Имам някои пропуски в бойното самбо и духът ми е нервен като контрольор в градския транспорт, затова постъпвам в манастира „Шаолин“. Не ме разубеждавайте.

Никой не я разубеди. В пълно мълчание, примесено с вътрешно наслаждение, сложих в багажа є някой буркан круши с индрише, от печените чушки и 200, 200 и нещо бурканчета лютеница с каперси. Чул съм, че готвачът у „Шаолин“ е слаба работа.

Когато стринка се върна от манастира „Шаолин“, беше много спокойна. Приличаше на боен хибрид между Том Харди и Володя Стоянов. Беше изгладняла страшно, защото готвачът в манастира бил гола вода. В казана, дето изваряваме бурканите със зимнина, сложих шест кила боб и осем кила македонска наденица. Щом стана готов, го изяде още врелец. После є дойде силата, качи се на покрива на къщата, смъкна всички керемиди, нареди ги на купчинки по десет и почна да ги троши с голи ръце. За няма и два часа направи целия двор у червена сгурия. Ние с жената и детето се уплашихме и се покатерихме на крушата.

На другата сутрин дойде 73-годишният инкасатор за вода и отчете 32 кубика вода за последния месец. На стринка хич не є хареса тая калкулация и със спокоен тон му каза:

– Избери сам- пишеш 6 кубика или ще ти покажа какво правих шест месеца в „Шаолин“.

Инкасаторът направи крачка назад, смъкна синята си престилка и отдолу се показа военна униформа. Сетне извади от задния джоб една омачкана като баница синя барета, пуфна я на главата и рече:

– Може и ти да разбереш какво съм правил шест години във Френския легион. – след което застана в поза „пикиращ орел“. Стринка отвърна с „разярен дракон“.

В този момент жената ми подаде една купа с пуканки. От върха на крушата се виждаше най-добре.

Но най-интересно щеше да стане утре, когато тъщата си идва от круиз и завари стринка. Двете не се харесват.

Калин Василев

Абониране
Уведоми за
0 Коментари
Вътрешна обратна връзка
Виж всички коментари

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

МЕЧО ПУХ И БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА

От Мечо Пух българската политика взима много абсурдни идеи, които реализира по смешен начин. От българската политика Мечо Пух не взима нищо - и така си е съвършен. Но ако реши да кльофне в несъвършенството, ще му помогнем, като му подарим някои свои изконни принципи. Първият е за противното Аз. Имам предвид противоположното, но и противното звучи добре. През 1990 българските...

Продължете

ЧОРАПЪТ ДА СИ ЗНАЕ ОБУВКАТА

Около фонтана в „Тригълника на властта” пак има протести - този път недоволството и освиркванията са за президента. Но колко абсурдно, тези, които днес го освиркват, преди три години му падаха на колене. А на президентските избори гласуваха за него и му осигуриха втория мандат. Чак сега ли демократичните хора  разбраха кой  е Радев? Къде гледаха през всичките тези години? Аз...

Продължете

ЗЛАТЕН ВЕК ЗА НАШ ЧОВЕК

Увлечени в еуфорията  за наградата „Букър”, която Георги Господинов получи за романа си „Времеубежище”, медиите не обърнаха внимание на други едни награди. Наградите на Министерството на културата, които бяха обявени в навечерието на 24 май. Сред отличените със „Златен век” (къде с огърлие, къде без) са бивши културтрегери от Живко­вия режим и Живковата ДС. Като започнем от Георги Йорданов, бивш министър...

Продължете

ПЛАЩАМЕ ЗА СТАРО СЪДЕБНО ШОУ

Каква е разликата между съда в Страсбург и нашенския? Европейският съд действа със скоростта на космическа ракета, докато българският се движи по-бавно и от неподвижен сфинкс пред египетска пирамида. Примерите за това са многобройни, но сега ще хвърлим поглед само към  делото срещу семейство Баневи. Ако някой изобщо си спомня, че има такова. Преди пет години – през октомври 2018-а, Николай...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име

0
Моля, оставете коментар.x