fbpx

УСТИ НАХАЛНИ СРЕЩУ “НАВАЛНИ”

Документалният филм за отравянето на руския опозиционер Алексей Навални с „новичок” спечели „Оскар”. Основна роля в този филм играе българският разследващ журналист Христо Грозев. При вземане на статуетката създателите на филма специално благодариха на Грозев, благодари му и самият Навални – той от руския затвор, където излежава присъда по скалъпени от путинския режим обвинения.

Който вече е гледал филма, е видял какво прави в него Христо Грозев – той е двигателят на разследването, благодарение на неговата находчивост и журналистически нюх се стига до преките извършители на отравянето – руските тайни служби. Стига се и до поръчителите – най-високо в Кремъл. Не е случайно, че Кремъл обяви за издирване Христо Грозев, а за да гарантира сигурността си, той напусна Виена, където живееше, и се пресели в Щатите.

Още когато филмът „Навални” бе номиниран за „Оскар”, у нас се почнаха коментари от рода:”Кой бе, Грозев ли! Какъв журналист е тоя! Той е американски шпионин!”. Това за пръв път го чух от един ДС-генерал, сега щастлив пенсионер с тавана на пенсията, но същата „опорка” я повториха и няколко български журналисти, между които Кеворк Кеворкян, Петър Волгин и Явор Дачков. Единомислието показва, че в „опорките” има приемственост между поколенията, както и че се разпространяват от един център, свързан с бившата ДС и сегашните руски служби.

След като „Навални“ получи „Оскара”, по програма „Хоризонт” на БНР същият Волгин бе поканил някой си Владислав Апостолов, филмов всезнайко, да коментират наградите. Да не мислите, че двамата казаха нещо добро за Христо Грозев, българина с „Оскар”? Нищо. Даже не му споменаха името. Нарочно го премълчаваха. Не споменаха името и на Алексей Навални или поне малко пояснения за героя на филма – какъв е, що е и къде е сега. Приказваха за „един документален филм”, на който му дали награда ей така – „по политически съображения”, защото е антируски. И подхвърляха подигравателно, че лентата е скалъпена, че манипулира и не показва истината.

СБЖ, нашият журналистически съюз, отрази на сайта си наградата „Оскар” за Грозев, но не пропусна да добави ироничен коментар, че „ Цялата работа изглежда доста неловко сценографирана.” А какво друго да каже СБЖ, нали на председателския пост от години там се е окопала Снежана Тодорова, агент на ДС и откровена путинистка, близка падружка на посольката Митрофанова.

За коментарите във Фейсбук няма да споменавам – там троловете, ругаещите Христо Грозев са десетки и стотици.

Путинистите по това ще ги познаеш – у нас те са с усти нахални и всички са против „Навални”. Защото филмът ги уцелва „право в десятката”. Той показва не само методите на руските служби, а разкрива същността на един тоталитарен режим, който не търпи опозиция, преследва инакомислещите и свободното слово, готов е да ликвидира физически опонентите си. От „Навални” се разбира каква е днешна Русия – една държава на диктатура и насилие, на милиционерщина и откровена тъпота.

В петък, 24 март, от 20.00 ч. bTV (а защо не БНТ) ще излъчи филма. Гледайте го!

Дано „Навални” поне малко да затвори устите нахални!

Михал Мишковед

Абониране
Уведоми за
0 Коментари
Вътрешна обратна връзка
Виж всички коментари

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

МЕЧО ПУХ И БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА

От Мечо Пух българската политика взима много абсурдни идеи, които реализира по смешен начин. От българската политика Мечо Пух не взима нищо - и така си е съвършен. Но ако реши да кльофне в несъвършенството, ще му помогнем, като му подарим някои свои изконни принципи. Първият е за противното Аз. Имам предвид противоположното, но и противното звучи добре. През 1990 българските...

Продължете

ЧОРАПЪТ ДА СИ ЗНАЕ ОБУВКАТА

Около фонтана в „Тригълника на властта” пак има протести - този път недоволството и освиркванията са за президента. Но колко абсурдно, тези, които днес го освиркват, преди три години му падаха на колене. А на президентските избори гласуваха за него и му осигуриха втория мандат. Чак сега ли демократичните хора  разбраха кой  е Радев? Къде гледаха през всичките тези години? Аз...

Продължете

ЗЛАТЕН ВЕК ЗА НАШ ЧОВЕК

Увлечени в еуфорията  за наградата „Букър”, която Георги Господинов получи за романа си „Времеубежище”, медиите не обърнаха внимание на други едни награди. Наградите на Министерството на културата, които бяха обявени в навечерието на 24 май. Сред отличените със „Златен век” (къде с огърлие, къде без) са бивши културтрегери от Живко­вия режим и Живковата ДС. Като започнем от Георги Йорданов, бивш министър...

Продължете

ПЛАЩАМЕ ЗА СТАРО СЪДЕБНО ШОУ

Каква е разликата между съда в Страсбург и нашенския? Европейският съд действа със скоростта на космическа ракета, докато българският се движи по-бавно и от неподвижен сфинкс пред египетска пирамида. Примерите за това са многобройни, но сега ще хвърлим поглед само към  делото срещу семейство Баневи. Ако някой изобщо си спомня, че има такова. Преди пет години – през октомври 2018-а, Николай...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име

0
Моля, оставете коментар.x