fbpx
От категория: Каква стана тя

БЪЛГАРСКА ЩАНГА “ЮНАШКА”

Вероятно малцина знаят, че през април освен избори ще има и европейско първенство по вдигане на тежести – в Армения. У нас е невъзможно да се проведе, защото при щангистите цари хаос. На 1 март 17 клуба регистрираха „Нова българска федерация по вдигане на тежести”. За президент избраха шефа на русенския клуб Кирил Панайотов. И поискаха да се отнеме лицензът на „старата“ федерация, начело на която от 2011-а г. е бившият световен и европейски шампион Неделчо Колев. През май 2021-а бе проведено общо събрание на тази федерация и за президент бе избран бизнесменът Ариф Маджид. Н. Колев обаче отказа да се съобрази с решението, обжалва го пред съда и с процедурни хватки вече година и половина продължава да е на власт. И еднолично да се разпорежда с парите от  тотото и спортното министерство, които са и главната причина за несдаването на поста.  А къде отиват парите ли?

Откакто Неделчо Колев е на власт, в допинг са били уличени 19 български щангисти. Заради допинг на  националния отбор бе забранено през 2016-а година да участва на олимпиадата в Рио де Жанейро. Допингът бе и причината международната федерация по вдигане на тежести да глоби Неделчо-Колевата с колосалната глоба от 250 000 долара. При подобно ръководене не е чудно, че неговата федерация бе масово напусната и в нея са останали само 10 клуба. Но тя продължава да съществува в правния мир само поради протакането на Темида, която така и не взима окончателно решение по казуса с бившето светило в щангите.

Впрочем везните на Темида така се накланят в различни посоки, че често пораждат съмнения в нейната неподкупност. Без никакво съмнение обаче тя раболепничи пред известните в публичното пространство особи, вместо да ги съди строго. Поредният пример е с 19-годишния Карлос Насар от Червен бряг. Той също е известен – като световен шампион по вдигане на тежести в категория до 81 килограма. (Неговият клуб членува във федерацията на Н. Колев.)

През нощта на 27 срещу 28 юли 2022-а година по пътя за Поморие полицейски патрул опитва да спре управлявания от Карлос Насар автомобил BMW 7. Той не се подчинява на вдигнатата палка, а натиска педала на газта до дупка и се опитва да избяга. Започва една опасна за другите автомобили на пътя нощна гонка, която продължава цели 20 километра. Накрая щангистът е спрян до село Каменар. Полицаите го проверяват за дрога и уредът показва, че Насар е въртял волана след употребата на два вида наркотици – амфетамини и метамфетамини, а в колата му намират марихуана, за която обяснява, че не е за прадажба, а за „лична употреба“. На всичкото отгоре се оказва, че щангистът шофира, без да има книжка. А за капак отказва да даде кръв и урина за химичен анализ. Обаче пък охотно дава интервюта. В тях безочливо лъже, че няма нищо общо с пътния инцидент.

Пред Би Ти Ви и Нова телевизия К.Насар се кълне: “Даже ми е неудобно да коментирам! Срам ме е дори да си помисля, че бих направил такова нещо! Отричам тези обвинения, защото през нощта на 27 юли изобщо не бях в Поморие, а чак в Червен бряг!”

Свидетелствата в обратното и фактите обаче са толкова необорими, че накрая случаят стигна до Темида. Тя се произнесе повече от благосклонно към един отказващ да се подчини на полицията престъпник на пътя, шофиращ дрогиран и без документи, а за десерт и безсрамен лъжец. Преди месец Районният съд в Поморие обаче загърби фактите и развесели Карлос Насар, като го осъди на 7 месеца… условно. И понеже няма да бъде в килията, той ще може да пътува през април за участие на европейското първенство.

Още по-смехотворни са мотивите към присъдата, които обясняват защо щангистът няма да лежи в затвора: според магистратите „този инцидент“ бил „единичен случай, а не порочна практика“. Точно такива  безсмислени и невдъхващи респект съдебни решения обаче възпитават безнаказаност в избегналите килията нарушители на закона и са фактор техните престъпления от инцидентни да се превръщат в практика. Неслучайно престъпният свят е пълен с бивши и настоящи спортисти.

Сергей Трайков

Абониране
Уведоми за
0 Коментари
Вътрешна обратна връзка
Виж всички коментари

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ“

Зимата, макар да се заинати, си замина, овошките разцъфтяха, щъркелите се завърнаха – хей, пролетта дойде! До обявения краен срок – пролетното равноденствие, в редакцията се получиха десетки стихове, разкази, фейлетони, карикатури. Най-добрите от тях бяха публикувани във вестника. В деня след равноденствието редакционната колегия се събра, прочете за втори път изпратените ни творби и единодушно реши, че наградата в конкурса...

Продължете

АЙ – AI – АЙ

Добре, че е науката, та да освободи човечеството от това гайле – да мисли. Мисленето при всички положения е по-опасно за вашето здраве от тютюнопушенето! Доказано е експериментално! Вече напреднахме в двадесет и първия век и можем спокойно да се оставим на създадените от учените машини, притежаващи изкуствен интелект, наричан за краткост „AI“. На български – „АЙ“. И изведнъж всичко ще...

Продължете

ПЪРВОАПРИЛСКО ВЪЗРАЖДАНЕ НА РОДИНАТА

Изборно чудо! Като буен вятър, като пролетна буря политическа партия „Възраждане” отнесе останалите претенденти и е първа политическа сила. Въпреки че предварителните социологически проучвания є определяха четвъртото място, формацията, водена от славния вожд Костадин Костадинов, спечели сърцата, умовете и гласовете на българите. Народът реши: „Възраждане” ще има пълно мнозинство в парламента и ще състави правителство! Край на политическите кризи, край на...

Продължете

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име

0
Моля, оставете коментар.x