fbpx
От категория: Каква стана тя

ГЛАСУВАНЕ С ЧУШКОПЕК

Централна избирателна комисия, от нашия кореспондент

Преди броени часове ЦИК огласи важно решение за изборите.  Машинният и хартиеният вот се оказаха безсилни да се справят с фалшификациите, поради което  комисията  разпореди към тях да се добави още едно контролно гласуване посредством проверен в годините нашенски  уред – чушкопека.

Как ще изглежда  въпросната процедура? Уредът ще бъде поставен в отделна тъмна стаичка. Преди началото на изборния ден той ще бъде включен, нататък  специален член на комисията ще следи за редовната му работа. До уреда ще бъдат поставени кутии с разноцветни чушки, разпределени както следва: червени – за социалистите, сини – за демократите, лилави – за герберистите,  оранжеви – за земеделците, жълти – за царистите, зелени – за еколозите, а  белите чушки ще означават „не одобрявам никого”. За да се избегне внасяне отвън, на всяка чушка ще бъде залепен стикер  с данни на изборната секция. Процедурата ще бъде следната: гласуващият избира чушката на своята партия и я туря в уреда. Изпича я, след което я пъха в непрозрачен плик и я отнася  към комисията, която установява валидността є  посредством опипване. Връчва плика на гласуващия, който го отнася собственоръчно до специална тенджера неръждавейка и го пуска. Друг член на комисията контролира нейния капак. Важно е да се отбележи, че ако другите гласувания са по избор, това е задължително – така чушките трябва да са равни по брой на гласуващите.

Въпросното новаторско  решение комисията мотивира с факта, че навсякъде по света се прилага троен контрол – тройна експертиза, тройна застраховка и пр.  При  хартиеното гласуване например бюлетината може да бъде подправена, скъсана, пъхната в джоб, в сутиен и пр. При машинното отпечатъкът  може да бъде заменен с предварително принтиран, да бъде скрит в ръкав на палто, на риза, дори да бъде погълнат. При чушкопека въпросните манипулации са изключени. Например опасностите от замяна са отстранени, тъй като чушката не може да бъде  имитирана от тиквичка или патладжан, а също погълната при наличие на следящи камери. Освен това ако при машината съществува притеснение поради неразбиране, при чушкопека е изключено, тъй като всеки знае  да оперира с него.

На специализирана фирма бе възложено да изработи по спешност 9400 чушкопеka, колкото са изборните секции. А тъй като в чужбина няма толкова разноцветни чушки, за всичките 300 задгранични секции ще бъдат превозени наши с курсове на самолета „Спартан”. С тази иновация страната ни дава решение на света как да се ликвидират  изборните  фалшификации.  За нея се е поинтересувал и  нобеловият комитет.

Наско Мандаджиев

Абониране
Уведоми за
0 Коментари
Вътрешна обратна връзка
Виж всички коментари

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ“

Зимата, макар да се заинати, си замина, овошките разцъфтяха, щъркелите се завърнаха – хей, пролетта дойде! До обявения краен срок – пролетното равноденствие, в редакцията се получиха десетки стихове, разкази, фейлетони, карикатури. Най-добрите от тях бяха публикувани във вестника. В деня след равноденствието редакционната колегия се събра, прочете за втори път изпратените ни творби и единодушно реши, че наградата в конкурса...

Продължете

АЙ – AI – АЙ

Добре, че е науката, та да освободи човечеството от това гайле – да мисли. Мисленето при всички положения е по-опасно за вашето здраве от тютюнопушенето! Доказано е експериментално! Вече напреднахме в двадесет и първия век и можем спокойно да се оставим на създадените от учените машини, притежаващи изкуствен интелект, наричан за краткост „AI“. На български – „АЙ“. И изведнъж всичко ще...

Продължете

ПЪРВОАПРИЛСКО ВЪЗРАЖДАНЕ НА РОДИНАТА

Изборно чудо! Като буен вятър, като пролетна буря политическа партия „Възраждане” отнесе останалите претенденти и е първа политическа сила. Въпреки че предварителните социологически проучвания є определяха четвъртото място, формацията, водена от славния вожд Костадин Костадинов, спечели сърцата, умовете и гласовете на българите. Народът реши: „Възраждане” ще има пълно мнозинство в парламента и ще състави правителство! Край на политическите кризи, край на...

Продължете

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име

0
Моля, оставете коментар.x