fbpx

ЛЕВСКИ – НАЧИН НА УПОТРЕБА

150 – годишнината от обесването на Васил Левски бе отбелязана из цялата страна,   някъде по подходящ начин, другаде – не толкова. Отново не липсваха кичозни исторически възстановки – особено се прояви ловешкият театър, който „възстанови” залавянето на Апостола при Къкринското ханче. По телевизията показаха  сценката – един тромав  като  панаирджийска мечка Левски едва прескача плет, а после се валя по тревата с няколко още по-тромави заптиета. По-ефектна пародия и Монти Пайтън няма да разиграят.

Друга пародия – деца във въстанически униформи, нарамили истински пушки, караулят пред паметника на Васил Левски в центъра на столицата. Тази картина – въоръжени хлапета на караул,  се повтаря от няколко години около 19 февруари и е по инициатива на бизнесмена Васил Василев, председател на Общонародния комитет „Васил Левски”. Трябва ли точно Василев /разкрит отдавна като агент на ДС с псевдоним Паскал/ да оглавява този комитет и не е ли  той петно върху паметта на Апостола? Но това е отделен въпрос. По-съществено е да се питаме: откъде му хрумна на Паскал това детско милитъри? Толкова ли родолюбиво му се вижда? Такова „родолюбие” беше на въоръжение в годините на социализма, когато и най-малките трябваше да бранят „най-хуманния” строй от лошите капиталисти. Днес в Путинова милитаризирана Русия се смята за нормално децата да маршируват с калашници, че да  свикват с оръжието, когато утре  ги мобилизират  за фронта. Хлапета с автомати  виждаме и на паради в Северна Корея… Към такива държави ли  Василев-Паскал иска да ни пришива?

Пред паметника на Апостола една фраза от кухото слово на президента Радев издрънча особено. Фраза, знаменателна и показателна за нивото на днешния ни държавник: „Само с разум и солидарност можем да преведем страната през пожара на войната и кризите и да я спасим от онези, които търгуват с интересите и достойнството й“ – рече президентът.

Кои са „търгашите на национално достойнство” според Радев? Вероятно  политиците и партиите, които настояват да бъдем държава, лоялен член на НАТО и ЕС, и да водим външната си политика в синхрон с другите европейски страни.

Ама като ни намеква за тях, та се сещаме за него.

Защото точно президентът Радев „търгува” с интересите на страната ни и уронва достойнството ни като народ с шикалкавене и проруски изказвания на европейски форуми.

Поне тук, пред паметта на Левски, да бе замълчал… И да седне да чете какво е писал Апостола за мястото ни сред другите европейски народи и как е провиждал ролята на Русия в бъдещото ни освобождение…

Михал Мишковед

Абониране
Уведоми за
1 Коментар
Вътрешна обратна връзка
Виж всички коментари
Кирил Проданов
Кирил Проданов
17 дни преди

Много добре казано от автора, таман на място – и за пародията на ловешкия театър, направил “голям сеир” на хлапетата, и за крайно неуместните и автообидни думи на президента, влязъл от престараване в собствен капан на глупостта да изпъкне баш където не му е мястото. Вместо тиха почит пред Апостола и да посочват за изпълнено някое от неговите заклинания, управници и политици ръсят голи обещания и често стават за резил.

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ“

Зимата, макар да се заинати, си замина, овошките разцъфтяха, щъркелите се завърнаха – хей, пролетта дойде! До обявения краен срок – пролетното равноденствие, в редакцията се получиха десетки стихове, разкази, фейлетони, карикатури. Най-добрите от тях бяха публикувани във вестника. В деня след равноденствието редакционната колегия се събра, прочете за втори път изпратените ни творби и единодушно реши, че наградата в конкурса...

Продължете

АЙ – AI – АЙ

Добре, че е науката, та да освободи човечеството от това гайле – да мисли. Мисленето при всички положения е по-опасно за вашето здраве от тютюнопушенето! Доказано е експериментално! Вече напреднахме в двадесет и първия век и можем спокойно да се оставим на създадените от учените машини, притежаващи изкуствен интелект, наричан за краткост „AI“. На български – „АЙ“. И изведнъж всичко ще...

Продължете

ПЪРВОАПРИЛСКО ВЪЗРАЖДАНЕ НА РОДИНАТА

Изборно чудо! Като буен вятър, като пролетна буря политическа партия „Възраждане” отнесе останалите претенденти и е първа политическа сила. Въпреки че предварителните социологически проучвания є определяха четвъртото място, формацията, водена от славния вожд Костадин Костадинов, спечели сърцата, умовете и гласовете на българите. Народът реши: „Възраждане” ще има пълно мнозинство в парламента и ще състави правителство! Край на политическите кризи, край на...

Продължете

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име

1
0
Моля, оставете коментар.x