fbpx

ВЕЖДИЧКА ИГРАЕ НА ЖМИЧКА

Както знаем, скулпторът Вежди Рашидов, когото наричаме любовно Веждичка, е председател на Народното събрание. Знаем също, че е депутат от партия ГЕРБ и вече четири мандати е верен неин войник.

Но ролята му днес се промени – стана парламентарен шеф и като такъв трябва да показва надпартийност, неутралност, не бива да бъде червен, син, жълт или лилав, нали вече не принадлежи на партията, а на народа. Но такъв ли е? Ето какво се случи тези дни в парламента. На дебатите около криптоплатформата „Нексо” той, високият шеф, напусна стола си и – сега внимавайте – застана на трибуната като обикновен народен представител.

Мигар е нужно, ще попитате – нали от шефското кресло може да си говори каквото, когато и колкото поиска? До, но номерът е друг – долу на трибуната ставаш редови депутат и можеш да ораторстваш партийно. Тъй именно постъпи шеф Рашидов. А защо го стори?

Ами, с простичката цел да понаплюе опонентите, което като председател му е забранено. И така – налапа той микрофона и натисна копчето на кафанското си лафаджийство в стил „главен мултак”: „Вие – обърна се към противниците – ми приличате на „кой ми оцапа гащите” – обвинявате ГЕРБ, а гащите са ваши!”.

Ала репликата му бе безадресна, пък и не това му бе мисията – та се наложи да мине на конкретните врагове: „Иво Прокопиев все иска да управлява държавата, нагледахме се и на тоя сладур, ял съм му калая колкото искаш.”

А за да няма двоумение за какво се избара на трибуната, нададе боен вик: „Видя се, че тези хора не са чисти, що тогава се мъчим с тях”?

В концлагер ли ще праща въпросните нечистоплътници, не се разбра, но по-важното бе, че си изпълни поръчката, понаплю ги и може да изтича в Банкя да рапортува на партийния началник…

Явно, предизборната борба започна.

Няма лошо, ще кажем, само дето не биваше в нея да се включва той, парламентарният началник. Хайде, изцепката си е лично негова – но за жалост с нея удари и по авторитета на самото Народно събрание…

Но защо партията – майка не остави този стар и болен човек на мира, а продължава, досущ като в италианския филм „Прелъстена и изоставена”? Не стига, че го инсталира на високия пост насила, а не престава да му спуска „мокри поръчки”.

Интернетските форуми обаче не му простиха и го посъветваха най-приятелски: „Веждичка – не си играй с политиката на жмичка!”

Наско Мандаджиев  

Още от "Стършел"

ПРЕМЪЛЧАВАНЕ И ПРЕИНАЧАВАНЕ

Един ден след 6-ти септември, Деня на Съединението, научих от Българското национално радио, че Захарий Стоянов бил „грантаджия”. Разбрах го от разговора на Велислава Дърева в предаването „12+3” с водещия Петър Волгин. Събрала в себе  си „цялата злоба на русороба”, Дърева си измисли някаква своя „история”, за да обяснява днешната ни журналистика. Тръгна от германския канцлер Бисмарк, който  подкупвал медии със...

Продължете

А ЗА МУСКУЛИ ПАРИ ИМА

Президентът Румен Радев пръв се курдиса за снимка с Нургюл Салимова, след като младата ни шахматистка стана втора на турнира за световната купа в Баку. И я награди с поздравителен плакет (няколко формални изречения в рамка), който не може да є послужи за нищо. Така продължи традицията българската държава да се държи като мащеха към двайсетгодишното момиче от търговищкото село Крепча,...

Продължете

ЗИМНИНАТА НА ЛЕЛЯ РАХИЛА

Леля Рахила, ако и да беше главен лаборант седми разряд и член-кореспондент на БАН, във втората половина на всеки август слагаше зимнина. По забележителен начин. Да вземем за пример корнишона – тя няма да отиде на първата сергия в града, а ще отиде при доверен търговец от зеленчуковия пазар в Кърналово. Сетне минава касетките с краставички с ултравиолетова лампа, за да...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"