fbpx
От категория: Каква стана тя

ИСТИНАТА ЗА ЛЪЖАТА

Истина ли е, че Корнелия Нинова е „госпожа Лъжа“, както твърдят Десислава Атанасова от ГЕРБ и нейният лидер Бойко Борисов? Да, отсъди в края на миналата година най-висшата съдебна инстанция у нас – Върховният касационен съд.

На 23 ноември Второ гражданско отделение на ВКС излезе с решение, че лидерката на Българската социалистическа партия е доказана „г-жа Лъжа“. Ето какво се казва дословно в присъдата на висшите магистрати срещу Корнелия Нинова: „Твърденията й, че е проверявана от трима главни прокурори, са лъжа.“

Затова тя бе осъдена да плати на председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова 2400 лева. Отделно от това трябва да даде на партия ГЕРБ 1716 лева за съдебни разноски. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.

А ето и малко предистория.

През 2017 година Десислава Атанасова нарече Корнелия Нинова „госпожа Страхливка“, „госпожа Лъжа“ и „жена, която говори неистини“. Повод за това бяха публични твърдения на червената лидерка, че е проверявана от трима главни прокурори за приватизацията на „Техноимпекс“, но никой от тях не е намерил каквито и да е нередности.

Обидена от нелицеприятното име, което є лепна Десислава Атанасова, Корнелия Нинова заведе срещу нея и срещу ГЕРБ дело: за клевета, злоупотреба и манипулиране на мнение на официални органи, като искът бе за 30 000 лева. Обаче безславно го загуби на първите две  инстанции.

На 5 ноември 2020-а година Софийският градски съд я осъди да плати на Десислава Атанасова 2091 лева, а на ГЕРБ – 1716 лева. На 17 август 2021-а тя изгуби делото и на втора инстанция, като Апелативния съд я осъди да плати на Д. Атанасова още 2400 лева, а на ГЕРБ – още 1716 лева. Така сборът от глобите, натрупани от трите съдебни инстанци, през които беше разгледан казусът, възлиза на повече от 12 000 лева.

На финала Върховният касационен съд потвърди решенията на своите колеги и отсъди: няма клевата в изказванията на Десислава Атанасова, че лидерката на БСП е излъгала. Тя печели делото, защото има документ от прокуратурата, който доказва, че Корнелия Нинова никога не е проверявана за „Техноимпекс“ от държавното обвинение. Камо ли пък от трима главни прокурори един след друг. Тоест, тя публично е излъгала в това свое твърдение.

Любопитен щрих от обнародваната присъда е това, че висшите магистрати цитират в своето решение и една книга, публикувана през 2001-а година, разобличаваща разни нечестни приватизационни сделки.  Тя се казва „Корупцията – основен елемент на управлението на СДС.“ В нея като един от примерите за корупция се споменават приватизацията на „Техноимпекс“ и „приватизаторката Н“. Тази книга е издадена през 2001-а година от… БСП. Каква иронична гримаса на съдбата – като пример за корупция тогава Корнелия Нинова е била посочена точно от тази партия, на която тя е лидер в момента.

Сергей Трайков

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ВЕЖДИЧКА ИГРАЕ НА ЖМИЧКА

Както знаем, скулпторът Вежди Рашидов, когото наричаме любовно Веждичка, е председател на Народното събрание. Знаем също, че е депутат от партия ГЕРБ и вече четири мандати е верен неин войник. Но ролята му днес се промени - стана парламентарен шеф и като такъв трябва да показва надпартийност, неутралност, не бива да бъде червен, син, жълт или лилав, нали вече не принадлежи...

Продължете

СЪРАТНИКЪТ

Не знам дали съм самотна, или просто ми се пие без  повод. Да, самотна съм. Ето защо обръщам още една чаша Бейлиз – шоколадов ликьор. А защо съм самотна? Мъжът ми има любима, да не използвам грозната дума, която властва в жълтите издания - но това не е повод за самота – с нея са съратници вече четири години. Не зная...

Продължете

Отново в играта!

З-замириса на избори и настана оживление в партийните редици. Една партия, безславно ударила политическото дъно, сега разчита на новия шанс. Формацията Има такъв народ  почна да си въобразява, че тя още нещо значи и  ще се намери отново такъв  народ, който пак да гласува за нея. Издъненият Слави и неговите пишман политикани сега са измислили нов ход за връщане в играта...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x