fbpx
От категория: Каква стана тя

ВНУКЪТ НА ГАНЮ СРЕЩУ АЛЕКО

Навършиха се 160 години от рождението на Алеко Константинов.

Дойде ли годишнина, почваме  да демонстрираме почит към класиците ни – и събрания правим, и научни конференции, и доклади четем, поднасяме венци и цветя.

А всъщност как опазваме паметта им?

Почитаме ли паметта на Алеко, като сложихме образа му на най-голямата българска банкнота? Точно той, Щастливеца, нарекъл себе си така, макар да няма в джоба си стотинки за цигари, да стане рекламно лице на стотачката? А бай Ганю, неговият антипод, да  пъхне своя автор в джоба си – в прекия и преносен смисъл на думата. Че защо на стотачката да не са образите на банкери и богаташи като Атанас Буров, Евлоги и Христо Георгиеви? Защо точно него, Алеко, единствения безсребърник в нашата литература, направихме листче за банкнотоброячна машина?

Неведнъж съм писал за тази нашенска аномалия, сътворена от Националната ни банка – на никого моите писания не направиха впечатление, не предизвикаха отзвук, камо ли промяна…

Неведнъж съм писал, че трябва да пазим Алеко и от литературните „дискурси” на професори и университетски преподаватели. Цитирал съм най-вече писанията на една професорка от Софийския университет и нейната студия „Митът за къпещата се богиня девица” – според литературоведката тази „къпеща се богиня” бил Бай Ганю в банята. Нейните разсъждения за героя на Алеко, предназначени за кандидат-студенти и студенти, са толкова нелепо смешни, че където съм ги чел пред публика, съм предизвиквал бурен смях – нещо, което не се случва с мои текстове.

И сега пак ще стане дума за опазването на Алековата памет, но от други – нарекли се „патриоти”.

Един такъв „патриот” (не му пиша името, за да не му правя реклама), си е поставил амбициозна задача – да извади бай Ганю, героя на Алеко Константинов, от учебната програма. Книгата му обиждала българите. Тя възпитавала у българските деца нихилизъм, създавала им понижено национално самочувствие.

Този „патриот” се е взел толкова насериозно, че дори седнал и  написал  книга – „Анти Бай Ганю”. Нея иска да наложи в училище, а не Алековата. В своя том, издаден луксозно и с твърди корици, авторът „патриот”  тръгнал  да спори с Алеко за националния характер на българина, но тъй като няма талант и литературни възможности, не е учил и чел достатъчно, се е получило някакво книжно недоразумение – уж „Анти Бай Ганю”, а пък писанието е излязло „Анти-Алеко”. В него   Щастливеца е обвинен, че презира народа си, че го „гледа от високо” и го мрази. Затова е нарисувал тази „карикатура” на българина…

Ако си нямаш работа, иди  обяснявай на автора-„родолюбец” какво е „хумор”, какво е „сатира”, какво е литература.

„Патриотът” не спира дотук – освен книгата е направил и документален филм „Анти бай Ганю” , излъчиха го засега по периферна телевизия, но нищо чудно да го видим и в национална. Щом ни пуснаха филма за Ботев, какво пречи да ни пуснат и „Анти-Алеко”? В България, страната на „нехудожествената самодейност”, всичко е възможно.

Попитах автора на „Анти бай Ганю”, човек на около 70, откъде има самочувствието да захване спор с Алеко? Какво е учил, какво е завършил,  какво е работил  през годините?

Познайте!

Работил първо в ЦК на Комсомола, после в ДС – Първо главно управление.

И какво излиза? Че служителите на ДС са най-големите „родолюбци”! Трийсет години те не само  движат политиката и икономиката, ами взеха да пренареждат и литературата, и културата.

„Патриотът” ми демонстрира знанията си – бил проверил откога книгата „Бай Ганю” е включена в учебната програма – преди сто и десет години, когато министър на народното просвещение е бил проф. Иван Шишманов.

– Нали се сещаш – намигна ми „патриотът” – Иван Шишманов и Алеко са братчеди, та министърът го е уредил по роднинска линия…

„Санким не ги знаем ние тия работи!” – сякаш чух гласа на истинския бай Ганю.

Колкото и да се прави, че няма общо с дядо си, днешният „патриот” е един достоен внук на бае ви Ганя.

И понеже посредствеността е много дейна и има свободно време,  „патриотът” не спира да ходи по фирми, по обществени сдружения и държавни учреждения и да раздава безплатно своя „Анти бай Ганю” .

Докато един ден наистина реализира целта си – да извади Алековата книга от учебната програма и да сложи там своята.

Мислите, че е невъзможно?

За Ганю и  неговите внуци няма невъзможни неща.

М. Вешим

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ВЕЖДИЧКА ИГРАЕ НА ЖМИЧКА

Както знаем, скулпторът Вежди Рашидов, когото наричаме любовно Веждичка, е председател на Народното събрание. Знаем също, че е депутат от партия ГЕРБ и вече четири мандати е верен неин войник. Но ролята му днес се промени - стана парламентарен шеф и като такъв трябва да показва надпартийност, неутралност, не бива да бъде червен, син, жълт или лилав, нали вече не принадлежи...

Продължете

СЪРАТНИКЪТ

Не знам дали съм самотна, или просто ми се пие без  повод. Да, самотна съм. Ето защо обръщам още една чаша Бейлиз – шоколадов ликьор. А защо съм самотна? Мъжът ми има любима, да не използвам грозната дума, която властва в жълтите издания - но това не е повод за самота – с нея са съратници вече четири години. Не зная...

Продължете

Отново в играта!

З-замириса на избори и настана оживление в партийните редици. Една партия, безславно ударила политическото дъно, сега разчита на новия шанс. Формацията Има такъв народ  почна да си въобразява, че тя още нещо значи и  ще се намери отново такъв  народ, който пак да гласува за нея. Издъненият Слави и неговите пишман политикани сега са измислили нов ход за връщане в играта...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x