fbpx

РАНДЕВУ С  ИЗМАМНИЧКА

Навярно физиономията ми изразява доверчивост, но все ме налитат измамници.

Неотдавна един опита да ми „подари” прибори за хранене, друг ми предложи козметики „за без пари” (В предишен брой „Стършел” помести разказ за срещата на автора с въпросните измамници).

Последното ми подобно преживяване се случи преди Коледа.

На вратата ми се звъни. Отварям – жена на средна възраст с омачкано яке и чантичка през кръста се представи за инкасаторка, идва да отчете топломерите. Поканих я, влезе и първо ме попита сам ли живея, отвърнах с „да”. Поведох я към радиаторите, нямаше фенерче, подадох й мое.

Извади смачкани листи и взе да пише. Изненада ме, че не знае къде са радиаторите, а каза, че идва от горен етаж. Записа данните, седна на канапето в хола и взе да ги разчита. По едно време се съблече и остана по блузка, не крия, че изглеждаше добре. На двете си ръце имаше пръстени, а на шията й висяха гердани. Каза, че ако топломерите на радиаторите прехвърлят срока, следва глоба.

Трябва да се монтират нови. Един струвал 60 лв., за моите 4 да приготвя 240 лв.

Добре е да ги платя сега, ще ми напише бележка за аванса и ще ми се обади за датата на монтажа.

Казах, че нямам толкова пари, тя рече, че ще ме почака да изтегля от банкомата. Допълни, че мой съсед от горен етаж също нямал пари и го изчакала. Нещо ме спря – как така – сама в жилището ми? Рекох, че не е удобно, тя се обиди, че не вярвам на служебно лице, но ще вземе колкото имам.

Признавам, бях готов да й повярвам, за късмет звънна синът ми, споменах му за проблема, той ме навика и каза да не давам никакви пари. Изглежда тя подусети, че върви телефонен инструктаж, стана нервно, облече се и тръгна да си върви. На излизане каза, че до седмица ще ми изпрати предписание за глоба за просрочието.

Тогава разбрах, че съм имал рандеву с измамничка.

После посетих домоуправителката, тя каза че измамниците специално са набелязали нашия блок, понеже е пълен със самотни хора.

Сега очаквам да ме посетят инкасаторки за водомерите, за електротаблото, за какво друго – а, да, казаха ми, че по града вилнеели социолози, монтиращи към телевизорите апарати за автоматично допитване, за това съм щял да получавам хонорар.

И така: мошеници, заповядайте, в мое лице имате един подходящ наивник. От своя страна, понеже съм ветеран със стаж, ще основа „Дружество на пострадалите от измами.” Не се бойте, няма да ви лъжа, само ще ви събирам 10 лв. месечно членски внос. Хващате ли се?

Проф. Божимир ДАВИДОВ

Още от "Стършел"

ШАРЕНО ХВЪРЧИЛО

Чух го случайно. Пътувах с автобуса към центъра на града, за да изпия една бира в барчето на университета. Събирахме се там поети, критици и обикновени литературни навлеци – все хора, изкушени от тънкостите на художественото слово. Една спирка преди до сляза, натрапчив рефрен се измуши от радиото на шофьора и задълба в главата ми като бургия: Шарено хвърчило тича по...

Продължете

ДИНО БУДЗАТИ (1906 – 1972)

МОТОРНАТА ЧУМА  Една септемврийска сутрин в гараж Ириде на улица Мендоса - бях там случайно - влезе сива кола с екзотична марка и необичайна форма, с чужбински табели, каквито не бяхме виждали друг път. Собственикът, аз, старият главен монтьор Челада, мой близък приятел, и другите служители - всички бяхме в офиса. А през остъклената му стена халето за паркиране се виждаше...

Продължете

ТЕЖКО!

Барман, тежко, уиски дай!... Никой не ми обръща внимание! Каквото и да направя - нищо! Понякога се чудя дали съществувам! Още докато бях нов в занаята, забелязах, че не ме търсят. Отначало се радвах, защото така се работи спокойно, като чиновник бях - отивам в апартамента, опразвам го и си тръгвам без никакви притеснения. Добре, ама започнах да се чудя защо...

Продължете

ВТОРИЯТ ВЕЛИКДЕН

„Българският Великден” – да припомним какво беше това. На 3-ти април 1860 г. на служба в църквата „Св.Стефан” в Истан­бул българският митрополит Иларион Макариополски не произнася името на вселенския гръцки патриарх. Това означава, че не признава властта му и така провъзгласява българската църква за независима. Сега, 163 години по-късно,  изгонването на трима руски свещеници за шпионаж може също да мине за...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"