fbpx
От категория: Каква стана тя

МАНГЪРЩИНАТА СЪД НЕ Я ЛОВИ

В Светия синод са разтревожени от някои действия на прокуратурата, която навлиза в територията на Православната църква. Тя напира да изземе нейните функции, като вместо да предава на съд и да обвинява, оневинява, опрощава деяния и се опитва да канонизира обикновени миряни едва ли не за светци.

Последният пример е със свети… пардон – с доцент Мангъров.

Инфекционистът е сред най-големите противници на ваксините срещу Ковида. И по всякакви поводи затрупва населението с лъжи за това, колко са смъртоносни. Една от тях изфабрикува през 2021-а, когато пред милионната зрителска аудитория на Нова телевизия излъга, че от началото на годината са починали 564 българи, защото са били… ваксинирани против коронавируса.

Точно ваксините са причинили тяхната смърт. Тогава шефката на столичната лекарска колегия доц. Йорданка Узунова не издържа повече на тази безогледна дезинформация и подаде сигнал срещу Мангъров в Софийската районна прокуратура. А ето как тя си свърши работата.

По случая беше образувана проверка, но накрая държавното обвинение отказа да обвини доц. Мангъров и да започне разследване срещу него за всяване на паника.

„Няма как становището на едно лице да всява тревога или паника“, пише прокурор Константин Сулев в своя отказ за разследване. Като се прави, че изобщо не чува меродавното мнение на председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, който е безпощадно ясен: “Поведението на доц. Мангъров доведе до тежки последици за мнозина. С действията си и изказванията доведе до това, че много хора се разколебаха, не се ваксинираха, заразиха се, а една част от тях, за съжалиние, починаха.”

И още от прокурорския отказ: „В конкретната ситуация доц. Мангъров е бил поканен за даване на становище като доказан специалист в своята област.“ Какъв доказан специалист е Мангъров личи от факта, че според него коронавирус изобщо няма; когато през март 2020-та Ковид-19 нахлу и у нас, той твърдеше на всеослушание, че това е обикновено грипче, което напълно ще изчезне през май. „Грипчето“ не изчезна, започнаха да умират все повече и повече хора, но доцентът нито се засрами от напълно погрешната си диагноза, която беше една стопроцентова лъжа, а продължи най-безочливо да дезинформира доверчивото население.

„В настоящия момент никой не може да каже дали доц. Мангъров е прав или не”, твърди прокурор Сулев. Сякаш не знае, че от здравното министерство веднага опровергаха лъжата на суперспециалиста и категорично заявиха, че: „В България няма нито един доказан смъртен случай на починал след ваксинация.“

„Не може категорично да се приеме – продължава прокурор Сулев, – че казаното от доц. Мангъров е абсолютно невярно, защото такива изследвания /че хората умират от коронавируса, защото са ваксинирани против него – бел.ред./ не са правени.“ Изглежда само на държавното обвинение не му е известно, че досега у нас от Ковид са починали повече от 38 100 българи, повечето от които са неваксинирани. И че по този трагичен показател България е начело не само в Европа, но и в света – на второ място сме по смъртност, само Перу е пред нас. Все още…

„Важното е, че в демократичното общество хората имат право на мнение, а мнението на доказан специалист като доц. Мангъров не е голословно“, развеселява ни с твърдението си за царя на голословието в родната медицина прокуратурата. И заключава: „Всеки избира сам в какво да вярва и как да се пази. Недопустимо е обаче да се иска този човек да бъде свален със сила от екран и да му се затвори устата.“

Чиста работа – всяваш паника с откровени лъжи, умират хора, но нищо не ти правят.

Ако Мангъров дрънка глупости на чаша ракия в кварталната кръчма, наистина е недопустимо да бъде съден. Но да казва такива неща в национален ефир, без да има никакви доказателства, е меко казано престъпно. Той отлично знае, че съобщава невярна информация, която ще изплаши хората, но въпреки това го прави – това е казус по учебник за евентуален умисъл. Но за прокуратурата, изглежда, и фиксираните в Наказателния кодекс закони могат да се тълкуват и прилагат субективно. Лошото обаче е, че освен изкуството, което е територия на субективното, вече и истината става въпрос на гледна точка, и тя е субективна. И относителна. Дори за безпристрастната Темида. А това наистина е много лошо.

Сергей ТРАЙКОВ

Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
kiprobg@gmail.com
kiprobg@gmail.com
18 days ago

Много добре казано за Мангъров! Ама де да беше само той – всеки ден по националния ефир подобни авторитети ръсят какви ли не глупости и откровени лъжи. На такива прокуратурата не само че не търси отговорност, но и тя самата ни баламосва с какви ли не проверки и досъдебни производства. Но само за “дребните риби” , големите на съд не отиват – на тях прокуратурата им съдейства за това.

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ВЕЖДИЧКА ИГРАЕ НА ЖМИЧКА

Както знаем, скулпторът Вежди Рашидов, когото наричаме любовно Веждичка, е председател на Народното събрание. Знаем също, че е депутат от партия ГЕРБ и вече четири мандати е верен неин войник. Но ролята му днес се промени - стана парламентарен шеф и като такъв трябва да показва надпартийност, неутралност, не бива да бъде червен, син, жълт или лилав, нали вече не принадлежи...

Продължете

СЪРАТНИКЪТ

Не знам дали съм самотна, или просто ми се пие без  повод. Да, самотна съм. Ето защо обръщам още една чаша Бейлиз – шоколадов ликьор. А защо съм самотна? Мъжът ми има любима, да не използвам грозната дума, която властва в жълтите издания - но това не е повод за самота – с нея са съратници вече четири години. Не зная...

Продължете

Отново в играта!

З-замириса на избори и настана оживление в партийните редици. Една партия, безславно ударила политическото дъно, сега разчита на новия шанс. Формацията Има такъв народ  почна да си въобразява, че тя още нещо значи и  ще се намери отново такъв  народ, който пак да гласува за нея. Издъненият Слави и неговите пишман политикани сега са измислили нов ход за връщане в играта...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x