fbpx
От категория: Каква стана тя

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ЕДНО СПЛОТЕНО СЕМЕЙСТВО

Тази година новогодишното тържество на нашето семейство започна с проблем. Татко реши, че трябва да отиде на пазара и да купи пет-шест литра домашен пелин. Майка сложи да се пече пуйката върху кисело зеле. Аз отговарям за руската салата и тортата. Баба е със склероза и не може да участва активно в подготовката на тържеството. Тя е дежурна на хладилника. Отваря вратата му през час и яде нещо. Към шест часа татко се появи с дамаджанка пелин. Беше опитвал и избирал от разни бъчви и едва стоеше на крака. Полегна на дивана и заспа.

Дойдоха батко и жена му Тинка. Те се жениха тази година.  Дойде и чичо Хичо. Той е обожаван от жените мъж и затова не се жени и кара всички празници с нас.  Днес е много развълнуван, защото има отговор на обявата му във вестник “Трета възраст”. Показва ни писмото. Пише му Иванка Стоянова от 4-ти отряд на сливенския затвор. Жената е трийсет и осемгодишна и много иска да си намери свестен мъж. Чичо се пита дали е ромка и колко ли деца и внучета има, но най се притеснява за какво е в затвора. Да не е за убийство? Мама го съветва да отиде и да проучи въпроса на място.

Опитвам се да събудя татко, но той спи дълбоко. Баба подканя да сядаме и да ядем, защото не била яла от сутринта. Иска и тя да пие ракия. Наливаме є. После ни издебва и сама си налива. Батко и чичо, както винаги, започват да спорят за политика. Те винаги се карат на празничните ни трапези. Псуват се и се обиждат. На мен това не ми харесва, но баба се радва много, че любимите є момчета се “перчат” едно пред друго като герести петлета. После баба заспива на стола си.

Тази година новогодишната баница с късмети е направила кака Тинка. Тя е завършила “Начална педагогика” и пї ги разбира нещата.  Баницата изглежда много съблазнително. Отгоре, набучени на клечки за зъби, са навитите късметчета. Всеки си взема парче и бързаме да видим какъв ще е късметът ни през новата година. На моята пише “Бъди емпатична”, на батковия – “Бъди толерантен към различните от теб”, на маминия – “Бори се за мир по света”, а на чичовия – “Хомосексуалните също са добри хора”. Всички сме смутени. “Бах, мама му стара! Какви са тези скапани късмети? – развиква се чичо. – По-голяма глупост не съм виждал!” Кака Тинка се разплаква. Батко скача и вика: “Няма да обиждаш жена ми! Тя е образована и знае кое как се прави! Ти си прост шофьор. Не разбираш!” “Ти ще ми кажеш, келеш с келеш!” – скача чичо, готов за бой.

“Кога ще ядем?” – пита баба, събудена от виковете. “Какво става тук?” – вика татко, отваряйки вратата. Наспал се е. А по телевизията звучат последните думи от поздравителното слово на президента.

После всички пием шампанско. То винаги ни сплотява.

Бисера Дживодерова

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ВЕЖДИЧКА ИГРАЕ НА ЖМИЧКА

Както знаем, скулпторът Вежди Рашидов, когото наричаме любовно Веждичка, е председател на Народното събрание. Знаем също, че е депутат от партия ГЕРБ и вече четири мандати е верен неин войник. Но ролята му днес се промени - стана парламентарен шеф и като такъв трябва да показва надпартийност, неутралност, не бива да бъде червен, син, жълт или лилав, нали вече не принадлежи...

Продължете

СЪРАТНИКЪТ

Не знам дали съм самотна, или просто ми се пие без  повод. Да, самотна съм. Ето защо обръщам още една чаша Бейлиз – шоколадов ликьор. А защо съм самотна? Мъжът ми има любима, да не използвам грозната дума, която властва в жълтите издания - но това не е повод за самота – с нея са съратници вече четири години. Не зная...

Продължете

Отново в играта!

З-замириса на избори и настана оживление в партийните редици. Една партия, безславно ударила политическото дъно, сега разчита на новия шанс. Формацията Има такъв народ  почна да си въобразява, че тя още нещо значи и  ще се намери отново такъв  народ, който пак да гласува за нея. Издъненият Слави и неговите пишман политикани сега са измислили нов ход за връщане в играта...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x