fbpx
От категория: Каква стана тя

РОЖДЕСТВОТО Е ЦИВИЛИЗАЦИЯ

Коледна проповед на главния редактор

Какво е Рождество Христово?

За всеки то е различно – за един е тайнство, за друг-надежда, за трети – тенджера с постни сарми на Бъдни вечер  и тава с печена пуйка на  обяд.

Късно разбрах какво е за мен Рождеството. От онова поколение съм – поколението на чавдарчетата и пионерчетата, което не знаеше що е  Коледа, а празнуваше само Нова година. За Новата година украсявахме елха, тогава получавахме подаръци и ни ги носеше не друг, а  Дядо Мраз.

За раждането на Божия син не се и споменаваше, нали тогава религията бе „опиум за народа”.

Така беше, докато  през 1988 не отидох на другия край на света. Една неочаквана стършелова командировка ни изпрати двамата с Румен Белчев в Китай. Близо до южонокитайския град Гуанджоу  преминахме границата и влязохме за една вечер в Макао – тогава португалска колония, а днес – част от Китай. Това бе градче-полуостров в делтата на Пърл ривър, което ми заприлича на Созопол – голямо е само 30 квадратни километра.

Беше началото на декември, а там, на юг, бе трийсетина градуса – слънцето огряваше залива на  Перлената река и морето блестеше като златно – по-късно разбрахме, че е от жълтата тиня, която носи реката.

Не златното море, друго ме впечатли –  коледната украса. На няколко места в градчето бяха пресъздадени библейски картини на Исусовото Рождество – яслите със слама,  Божията майка с Младенеца, Бащата Йосиф, Тримата влъхви… Край тях – макети на домашните  животни – овца, крава, осел, и те кротки свидетели на Чудото.

В Макао елхи липсваха, затова палми бяха украсени като коледни дървета.

Чак тогава аз, млад човек – рожба на социализма, си дадох сметка какво празнуваме ние, християните, в края на декември. Не просто идващата Нова година, а Раждането на Божия син.

Едно истинско Чудо, каквото си нямахме у нас.

Тук го празнуваха без сняг и елхови клонки, без шейни и елени, без глъчка по пързалките.

И въпреки това градчето изглеждаше по-празнично, хората – по-ведри, а децата – много по-радостни.

Впечатлен от видяното, си изпратих – на самия себе си, открита коледна картичка от Макао. На нея написах „Бай Михале, тук е много хубаво, аз оставам – ти, както искаш!”. Подпис: Бай Михал.

Картичката пристигна на домашния ми адрес три месеца, след като се бях върнал в София.

Явно другарите от ДС дълго са проучвали кой е този бай Михал, който е останал в далечно Макао, и кой е онзи, пак бай Михал, получател на картичката. Има ли връзка между двамата? Дали вражеското разузнаване не праща от чужбина таен код и шпионска шифрограма? Тогава бяха времена на шпиономания, Авакум Захов и Емил Боев бяха не само литературни, а и действащи герои от „тихия фронт”.

С колегата Белчев се върнахме у дома към средата на декември и заварихме в София празнично оживление – на булевард „Стамболийски”, точно пред министерството на културата, имаше егреци, блееха овчи стада, върху асфалта бяха разпилели бали слама. Но за разлика от Макао, това не бяха овчиците-макети, а истински животинки… Яки касапи  колеха пред очите на децата по някое шиле и го набучваха на чеверме. Вместо коледна украса чевермета се въртяха на жарта, димяха скари. Софийският булевард миришеше на печени мръвки, от бъчви се лееше вино, а софиянци с червени носове вдигаха наздравици…

Какво празнуваха софиянци? Пишеше го на плакати: „Десет години от Декемврийската програма на БКП за повишаване на жизненото равнище на народа.”

Печените мръвки и буретата вино бяха доказателството, че Партията-майка се грижи за нас, народа. Пък в Макао не пишеха благодарности към Партията, просто „Merry Christmas“.

Пристигнал от един друг свят, гледах ужасен овцете пред Министерството на културата, блеещи в ръцете на касапите.

Тогава разбрах какво е Рождеството. Рождеството е цивилизация.

И не религията, а партийните доктрини са опиум за народа.

Припомням си това днес, когато гледам как руската, уж  православна християнска религия, е станала част от партийна доктрина и служи служби по черкви и храмове за победа на руското оръжие.

Същото това оръжие не иска да замлъкне даже за няколко  дни около Рождеството, а ще продължи да изстрелва своите смъртоносни ракети срещу мирни хора, болници и електроцентрали.

Затова в „тихата, свята нощ”, когато ще очакваме да се роди Божият син, нека си помислим точно за цивилизацията  – не е ли тя в опасност и откъде иде опасността?

Михаил Вешим     

Абониране
Уведоми за
2 Коментари
Вътрешна обратна връзка
Виж всички коментари
yordanovg@gmail.com
yordanovg@gmail.com
3 месеци преди

Абсолютно!!!
… вярно, истинно, неопровержимо!
А заключението напълно съвпада с мнението на няколко от уважаваните (поне от такива, като мен) политолози, учени и пр. в квалификацията си на “прово. славната” руска християнщина, която вместо Божията Любов се моли за Кръв, Страдания, територии и незнайно какви тайни в молитвите си, към … неясно кой Бог!?
В момента се води война на Цивилизациите!!!
Русийската “цивилизация”, симпатизанти, и съмишленици, срещу Цивилизования Свят – онзи, който Почита, Празнува и Вярва в Рождението на Исус Христос (Merry Christmas), в Живота и Делата МУ, в Смъртта и Възкресението МУ (Easter), която да ни Спаси именно от това зло!
Нека идващото Рождество докосне и обърне достатъчно много Сърца към Спасението и Бог, та тези ужаси – войни и страдания – да спрат и се превърнат в повече ЛЮБОВ!
Амин!

Силвия Павлова
Силвия Павлова
3 месеци преди

Благословия
Нека има мир, любов,
изобилни плодове
днес и в бъдни векове.
Да сме сити и добри
и през идната година
на добро да ни върви.
Да се слави Божи син
Амин!

Тази благословия ни казаха децата. Научили са я в детската градина. Беше чудесно. Сещам се как нас ни учеха да не казваме на никой, че празнуваме Бъдни вечер, раждането на Исус.

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ“

Зимата, макар да се заинати, си замина, овошките разцъфтяха, щъркелите се завърнаха – хей, пролетта дойде! До обявения краен срок – пролетното равноденствие, в редакцията се получиха десетки стихове, разкази, фейлетони, карикатури. Най-добрите от тях бяха публикувани във вестника. В деня след равноденствието редакционната колегия се събра, прочете за втори път изпратените ни творби и единодушно реши, че наградата в конкурса...

Продължете

АЙ – AI – АЙ

Добре, че е науката, та да освободи човечеството от това гайле – да мисли. Мисленето при всички положения е по-опасно за вашето здраве от тютюнопушенето! Доказано е експериментално! Вече напреднахме в двадесет и първия век и можем спокойно да се оставим на създадените от учените машини, притежаващи изкуствен интелект, наричан за краткост „AI“. На български – „АЙ“. И изведнъж всичко ще...

Продължете

ПЪРВОАПРИЛСКО ВЪЗРАЖДАНЕ НА РОДИНАТА

Изборно чудо! Като буен вятър, като пролетна буря политическа партия „Възраждане” отнесе останалите претенденти и е първа политическа сила. Въпреки че предварителните социологически проучвания є определяха четвъртото място, формацията, водена от славния вожд Костадин Костадинов, спечели сърцата, умовете и гласовете на българите. Народът реши: „Възраждане” ще има пълно мнозинство в парламента и ще състави правителство! Край на политическите кризи, край на...

Продължете

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име

2
0
Моля, оставете коментар.x