fbpx
От категория: Каква стана тя

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ

Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се почисти контейнерчето или не достигаше вода, казваше нещо от сорта „джун джо зънх ай” или „уаса джуси уай”.

Един ден в клуба се шмугна нов посетител – бай Георги от съседния блок. Носеше армаган – бутилка с етикет на минерална вода, като първи членски внос, за да го приемат и него в клуба. Дядо Марин прие армагана, скри го зад умната кафемашина и обяви  новодошлия за член на клуба.

Така дойде 25 декември, старците тежко, все още заситени от сърмичките, питката и всичките му там постни ястия, се отправиха за тържествено коледно каре, подкрепено с тържествено коледно кафе. Машината направи едното кафе, направи второто, ама като дойде ред за третото и четвъртото, нещо заговори пак „джун джо зънх ай” (да ме простят китайскоговорещите) и се разбра, че е свършила водата. Дядо Марин взе най-близкото шише и сипа. Този път кафето имаше посилен вкус, направо огън кафе, мислят си, а усещат вкус на водка. Така почти цяла седмица пиха от новото кафе, когато изведнъж машината блокира и спря да говори.

После неочаквано проговори на руски.

Старците се чукнаха по челата и се сетиха – водата в онова шише е била огнена! А пък нали те, китайците, нямат хормон, който да разгражда алкохола, та явно не й е понесло на машинката.

И въведоха джезве.

Вероника ИВАНОВА

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ВЕЖДИЧКА ИГРАЕ НА ЖМИЧКА

Както знаем, скулпторът Вежди Рашидов, когото наричаме любовно Веждичка, е председател на Народното събрание. Знаем също, че е депутат от партия ГЕРБ и вече четири мандати е верен неин войник. Но ролята му днес се промени - стана парламентарен шеф и като такъв трябва да показва надпартийност, неутралност, не бива да бъде червен, син, жълт или лилав, нали вече не принадлежи...

Продължете

СЪРАТНИКЪТ

Не знам дали съм самотна, или просто ми се пие без  повод. Да, самотна съм. Ето защо обръщам още една чаша Бейлиз – шоколадов ликьор. А защо съм самотна? Мъжът ми има любима, да не използвам грозната дума, която властва в жълтите издания - но това не е повод за самота – с нея са съратници вече четири години. Не зная...

Продължете

Отново в играта!

З-замириса на избори и настана оживление в партийните редици. Една партия, безславно ударила политическото дъно, сега разчита на новия шанс. Формацията Има такъв народ  почна да си въобразява, че тя още нещо значи и  ще се намери отново такъв  народ, който пак да гласува за нея. Издъненият Слави и неговите пишман политикани сега са измислили нов ход за връщане в играта...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x