fbpx
От категория: Каква стана тя

мИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ

Хакерите са за това – да бърникат из интернет пространството, да блокират сайтове, които не им харесват, и да объркват кореспонденцията между институциите. Преди дни в редакционната поща попадна проектът за изборен кодекс на една от парламентарно представените партии, изпратен до почти коалиционните є партньори. Тъй като никой няма време и търпение да изчете всичките сто и деветдесет страници, ние сме подбрали само няколко от новите членове и алинеи, гарантиращи правото на всеки български гражданин да участва в демократични избори с хартиена бюлетина, срещу което истерично вие опозицията.
Ето по-важните граждански права и задължения, гарантирани от проекта:

Чл. 192. В изборната секция не се допускат лица, носещи клечки, по-дълги от половин метър. Забраната не цели ограничаването на правото на демократичен избор, а осигуряването на безопасността на членовете на изборната секция, както и на избирателите. По-дългата клечка крие потенциален риск от избождане на нечие око при неправилно и невнимателно боравене с нея.

Чл. 192 (1). Ако правилната партия е извън обхвата на клечката, разрешава се да се ползва канапче със завързан възел на правилната дължина.

Чл. 193. Изборът е тайна на избирателя, така че само той има право да я споделя с когото намери за добре.

Чл. 193 (5) Никой няма право да ограничава това негово човешко право – но за да не се получават задръствания в секциите, броят на селфитата с попълнена бюлетина се ограничава до две.

Чл. 193 (6). Или докато в кадъра влязат както физиономията на избирателя, така и демократично маркираното правилно квадратче.

Чл. 195. Един гласоподавател няма право да изнася повече от една бюлетина от изборното помещение, и то при изричното условие тя да бъде попълнена в правилното квадратче и надлежно предадена на чакащия на опашката следващ избирател. Да не забравяме, че тази прогресивно-демократична практика донесе заслужена слава на отечеството – само у нас скромно си я наричаме „индианска нишка“, докато нашите западни съседи с признателност са я нарекли „Български влак“!

Чл. 197. Забранява се на банките да опрощават вноски по кредити на избиратели – стабилността на банковата система е по-важна от демократичните избори. По изключение такова опрощаване могат да правят квартални бакалии, работещи на тефтер, заложни къщи и лицензирани фирми за бързи кредити. Целта в никакъв случай не бива да бъде купуване на гласове, защото това е нарушаване на изборното законодателство, а само стремеж към повишаване на стандарта на живот на избирателя.

Чл. 199. Допустимо е след правилно гласуване да бъдат връчвани сувенирни банкноти с номинал от петдесет лева. Целта е да се стимулира интересът към българската литература и по-конкретно към Пенчо Славейков, чиито стихове, отпечатани на банкнотата, възхваляват скромността, себеотрицанието и жертвоготовността в името на висши политически идеали на притежателя на ценния сувенирен банков документ:

Над мойто чело лавърът не вий
коравите си листи тежкодъхни;
над друго чело нека той изсъхне,
и лоб плешив от слънце да закрий.

Чл. 199 (1). След изборната победа на БНБ да бъде направена забележка, че избраното стимулиращо стихотворение е проява на сексизъм, така че да потърси нещо също така стимулиращо, но по-толерантно в сексуално отношение.

Според нас внасянето на тези поправки в Изборния кодекс ще гарантира честността, демократичността и прозрачността на изборния процес и напълно ще компрометира истеричните крясъци срещу хартиената бюлетина.
И тогава всички най-демократични държави, към чиято общност се надяваме, че принадлежим, ще плеснат с ръце и за пореден път ще се възхитят на мистерията на българските гласове!

Румен БЕЛЧЕВ

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ВЕЖДИЧКА ИГРАЕ НА ЖМИЧКА

Както знаем, скулпторът Вежди Рашидов, когото наричаме любовно Веждичка, е председател на Народното събрание. Знаем също, че е депутат от партия ГЕРБ и вече четири мандати е верен неин войник. Но ролята му днес се промени - стана парламентарен шеф и като такъв трябва да показва надпартийност, неутралност, не бива да бъде червен, син, жълт или лилав, нали вече не принадлежи...

Продължете

СЪРАТНИКЪТ

Не знам дали съм самотна, или просто ми се пие без  повод. Да, самотна съм. Ето защо обръщам още една чаша Бейлиз – шоколадов ликьор. А защо съм самотна? Мъжът ми има любима, да не използвам грозната дума, която властва в жълтите издания - но това не е повод за самота – с нея са съратници вече четири години. Не зная...

Продължете

Отново в играта!

З-замириса на избори и настана оживление в партийните редици. Една партия, безславно ударила политическото дъно, сега разчита на новия шанс. Формацията Има такъв народ  почна да си въобразява, че тя още нещо значи и  ще се намери отново такъв  народ, който пак да гласува за нея. Издъненият Слави и неговите пишман политикани сега са измислили нов ход за връщане в играта...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x