fbpx
От категория: Разкази за всеки ден

СЛЕД КАТО МЕ ПРОБИХА

Когато ме пробиха някъде, миг преди да отворя единственото си око към света, потръпнах от ужас! Настина беше потресаващо. Да, уви. Най-злокобните ми съмнения се оправдаха. Бяха ме издълбали в някакъв си кавал-провинциа­лист! В един български селянин! Къде бе гледал баща ми, свределът, произведен в бляскавата немска провинция Северен Рейн – Вестфалия! Къде се бе отнесла майка ми, острата пила, която макар и проектирана в Перник, все пак бе от стомана! Защо не ме бяха лансирали в културна флейта или пък в обой – инструменти с благородно потекло и елитно възпитание, а ме намушиха в родната дървения. Какво черно бъдеще се очертава пред мен – да бъда опипвана от пръсти на малограмотен кавалджия – аз, която в любовта съм така взискателна и всеотдайна! Моят божествен овал заслужава нещо далеч по-стойностно. Не съм дупка за български кавал!

Още не мога да отворя както подобава единственото си око, макар че вече зная – аз съм дупка-виртуоз! Обезателно трябва да се преместя във висшите музикални среди. Ако трябва, собствения си селски кавал ще завлека там! Клона, от който са го издялали, дървото, на което е раснал клонът, цялата гора ще извлека като ракета носител във висшите музикални селения. Има клон, дърво, гора, само за да се родя, да блесна аз – последната дупка. Толкова се гордея! Толкова енергия имам! Понякога си мисля дали съм само дупка, или вулкан. Всичко мога да погълна, но мога и да изригна. Добре, че не се занимавам с дреболии. Сигурно съм звезда. Не, аз съм по-скоро вселена от мисъл и чувство. Благодарна съм, че най-сетне интуитивно установих този факт.

Ами ако някой европейски музикант се влюби в мен? Европейските му пръсти ще ме докосват нежно и ще изтръгват от чувствителния ми отвор най-божествения звук, на който е способна една музикална душа. Вестниците веднага ще отбележат моя триумф, ще получа покани за гастроли в САЩ, Австралия, Токио и Шанхай. Тромпети и флигорни ще ми се обясняват в любов. Тромбоните, които обикновено остават стари ергени, ще подхвърлят подире ми еротични намеци през минута. Ах, толкова съм млада. Трябва да бъда особено взискателна при създаване на връзки и контакти! Дано се опазя от глупави младежки грехове. Много трябва да внимавам.

Замислих се дълбоко. Какви гигантски предизвикателства стояха пред мен. Как не се бях сетила за тях по-рано! Направо не мога да повярвам. Ми то е очевидно дори за млад талант като мен.

В родното ми място последните дупки на кавала са безценен ресурс, национално богатство. Търсят ги под дърво и камък, обсипват ги с внимание, развиват уменията им, за да ги издигнат във висшите кръгове. Те, блестящите последни дупки, оглавяват дружества, организации, структури. Постепенно се превръщат в корона на мирозданието. Така и трябва да бъде!

Нищо не струва толкова скъпо, колкото една последна дупка с хъс и потенциал!

Каква отговорност пада върху нежния ми овал! Ето, отворих изцяло единственото си око към света. Всичко наоколо цъфти и връзва. Прекрасно! Усещам – скромната ми родина ще се прочуе покрай мен. Само се страхувам да не стана толкова известна, че хората вместо да се обръщат към родното ми място с неговото географско название, да вземат да го наричат с моето собствено име – Последна дупка на кавала!

Здравка Евтимова

Абониране
Уведоми за
0 Коментари
Вътрешна обратна връзка
Виж всички коментари

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ТАЙНАТА ИСТОРИЯ НА ПАМЕТНИКА

Писателят Алек Попов, автор на сатиричните романи „Мисия Лондон”, „Сестри Палавееви”, „Мисия Туран” , е новият носител на Националната награда за хумор и сатира „Райко Алексиев”, която се връчва на всеки три години от Община Пазарджик. Досегашни носители на наградата са били Радой Ралин, Марко Ганчев, Васил Сотиров, Михаил Вешим, Мирон Иванов /посмъртно/, Георги Мишев, Георги Спасов и Румен Белчев. Честито,...

Продължете

ИЗНАСЯМЕ ОЛИГАРСИ В ДУБАЙ

Колко мечки има в България? Не се знае. Изпълнителната агенция по околната среда дава много малък брой мечки – по последни данни 364. Друга изпълнителна агенция – тази по горите, базирайки се на мониторинг на ловците, дава 4 пъти повече мечоци, мецани и мечета. В крайна сметка никой не знае, но и не се знае знае ли се. А това е...

Продължете

БЪЛГАРСКА ЩАНГА “ЮНАШКА”

Вероятно малцина знаят, че през април освен избори ще има и европейско първенство по вдигане на тежести - в Армения. У нас е невъзможно да се проведе, защото при щангистите цари хаос. На 1 март 17 клуба регистрираха „Нова българска федерация по вдигане на тежести”. За президент избраха шефа на русенския клуб Кирил Панайотов. И поискаха да се отнеме лицензът на...

Продължете

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име

0
Моля, оставете коментар.x