fbpx

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ

Калоян Паргов, функционер на БСП, почти двойник на Вълко Червенков – като  мислене и като излъчване, връчил награда на млада архитектка. Наградата е за „Съхранение и нов живот на наследството”, а архитектката  Дора Иванова е отличена с нея заради усилията є да възроди „чинията” на Бузлуджа – паметника на комунизма, издигнат в началото на 80-те.

И сто награди да учредят наследниците на бившата БКП, и всеки ден да ги раздават на церемонии, това няма да им върне „ръководната роля”, нито пък ще възкреси паметника на Бузлуджа. Колкото и да се пънат, нов живот за „чинията” няма да има – тя се е устремила към небитието и времето ще я разруши, така, както се разруши ленинско-сталинско-червенковско-живковското управление. Кой нормален  човек, млад или стар, вече ще се качи на Бузлуджа да се кланя на петолъчки, сърпове и чукове?

Само Паргов, Нинова и техните оредяващи съпартийци веднъж годишно ще  пълзят към върха и ще въздишат по вождове, конгреси, паметници и светло минало.

Нека въздишат, щом си нямат друга работа…

 

ТЕАТЪР ИЛИ ПОЗОРИЩЕ?

Театърът ни се превърна в „позорище”, както му викат сърбите.

Повече от седмица бедният ни културен живот  се тресе от скандал, който не може да се нарече културен. Скандалът избухна в Народния театър – вратата на стаята, в която се помещава пиарката на театъра, бе надраскана с надписи „ДПС” и „Вън!”… На длъжност пиар в Народния се води Велислава Кръстева, кадър на ДПС, приближена на Ахмед Доган, която бе и депутат от Движението… Кръстева е там като лично назначение на новия директор Васил Василев, който пък е кадър на БСП и зам.министър на културата в управлението на Орешарски (за сведение – Кръстева е била културен зам.министър по същото време, та тяхната обич не е случайна.)

Оказа се, че по вратата е драскал режисьорът Александър Морфов. Меко казано, доста необичайна постъпка за такъв известен творец. Протестът му, както той обясни в социалните мрежи, е срещу партийната обвързаност на Кръстева с Доган и обръчите на ДПС.

Но ако искаше да протестира публично, защо Морфов не го направи пред медиите? Всяка телевизия щеше да му даде думата…

Сега Кръстева се жалва, че e жертва на хулиган-насилник, който я унижава като жена. Морфов се колебае дали да напуска – за пореден път, театралното съсловие се вълнува, а случката е тема за чесане на езиците.

И никой не пита: защо в Народния театър се допускат партийни назначения? Това не е топло местенце за  пиарки с възможности и манталитет на кудкудякащи ярки… Нито пък за директори с бесепарски пристрастия…

Разкарайте партийците от театъра, че да не  гледаме още „позорища”!

Михал Мишковед

Абониране
Уведоми за
1 Коментар
Вътрешна обратна връзка
Виж всички коментари
Йордан Спасов
Йордан Спасов
3 месеци преди

Каква чиния, какво творение човешко.
За да имаме защита на труда си, членувахме в профсъюза.За удобство, касиерката служебно ни удържаше членккия внос. От време на време
Директорът заедно с профпредседателя организираха екскурзии със запои и канеха подходящите за компанията им. Каква чест. Озовах се на посещение на чинията. Така правеха всички предприятия от страната, интерес голям.
И сега се руши. Не мога да повярвам. Това е символ. Прималя ми, даже ВЗРИВИХА мавзолея.Евала на Бойко: “ Бай Тошо каквото е построил, ние сега не можем да боядишаме. Добавям. С общите пари и с роби. Трудоваци, какъвто бях и аз.

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ТАЙНАТА ИСТОРИЯ НА ПАМЕТНИКА

Писателят Алек Попов, автор на сатиричните романи „Мисия Лондон”, „Сестри Палавееви”, „Мисия Туран” , е новият носител на Националната награда за хумор и сатира „Райко Алексиев”, която се връчва на всеки три години от Община Пазарджик. Досегашни носители на наградата са били Радой Ралин, Марко Ганчев, Васил Сотиров, Михаил Вешим, Мирон Иванов /посмъртно/, Георги Мишев, Георги Спасов и Румен Белчев. Честито,...

Продължете

ИЗНАСЯМЕ ОЛИГАРСИ В ДУБАЙ

Колко мечки има в България? Не се знае. Изпълнителната агенция по околната среда дава много малък брой мечки – по последни данни 364. Друга изпълнителна агенция – тази по горите, базирайки се на мониторинг на ловците, дава 4 пъти повече мечоци, мецани и мечета. В крайна сметка никой не знае, но и не се знае знае ли се. А това е...

Продължете

БЪЛГАРСКА ЩАНГА “ЮНАШКА”

Вероятно малцина знаят, че през април освен избори ще има и европейско първенство по вдигане на тежести - в Армения. У нас е невъзможно да се проведе, защото при щангистите цари хаос. На 1 март 17 клуба регистрираха „Нова българска федерация по вдигане на тежести”. За президент избраха шефа на русенския клуб Кирил Панайотов. И поискаха да се отнеме лицензът на...

Продължете

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име

1
0
Моля, оставете коментар.x