fbpx

ЦАЦИТЕ ГЛОБЯВА, НА АКУЛИТЕ ПРОЩАВА

В брой 46 на „Стършел” писахме, че Бюджет 2020 предвижда от първи януари следващата година заплатите на 132-хилядната армия от чиновници да се повишат точно с толкова, колкото бяха повишени през 2019-а – с 10 процента. Най-много пари ще лапнат служителите от мега-министерството на земеделието и храните, където на щатна хранилка се водят зашеметяващите 17 000 души. Колцина от тях обаче наистина заслужават заплатите, които получават?

Този въпрос може да се зададе с много голямо основание и за тружениците в Националната агенция по приходите. Те също не са никак малко – 7886 щатни бройки. Не са никак малко и парите, които отиват при тях от националния бюджет.

За 2019 година НАП е получила 231 милиона и 56 хиляди лева от държавната хазна. От тях 196 милиона и 681 хиляди са отишли за заплати на служителите. На човек се падат по над 2078 лева месечно, но това не е точно така, защото някои получават повече. Изпълнителната директорка Галя Димитрова например слага в джоба си по 10 300 лева всеки месец.

Да видим сега каква работа се върши срещу изконсумираните 231 милиона. Върховите постижения на данъчната агенция обаче не са едно или две. Ето само един пример. През ноември Комисията за защита на личните данни глоби НАП с 55 000 лева. Причината: злоупотреба с личните данни на Г. Иванова, на която данъчен съобщил, че дължи смазващата сума от 169 315 лева неплатени данъци в Германия. Затова блокирали банковите сметки и колата й. Една година и три месеца били нужни на данъчните, за да успеят да направят нужната проверка и чак след като скъсали нервите на невинната жена, установили, че не си е платила данъците в Германия съвсем друга българка.

Тази „грешка”, превърнала живота на един човек в кошмар за повече от година, обаче е частен случай. Да минем сега към общите.

През лятото конфузно беше пробит сайтът на НАП, което позволи безпрецедентно да изтекат личните, данъчните, осигурителните и банковите тайни на над 4 милиона българи. Тази дреболия разтърси цялата държава, но не и г-жа Димитрова, която не благоволи да прекъсне дори за ден лятната си отпуска. А за подаване на оставка дори и не помисли. Да не говорим, че за това толкова очевадно безхаберие към катастрофалната ситуация, в която бе изпаднало ръководеното от нея ведомство, тя не получи даже мъмрене.

(Дали пък тази госпожа никой не смее да я пипне с пръст, защото е омъжена за синдикалиста Пламен Димитров? И няма ли конфликт на интереси в заеманият от нея пост съпругата на лидера на КНСБ?)

А ето го сега и големия коледен подарък: НАП опрости на крадците 85 процента от несъбраните в периода 2000-2018 години данъци. Данъци от укрити или недекларирани приходи, отписани като несъбираеми поради изтекла давност за неплатен ДДС от фирми фантоми, регистрирани на клошари, покойници и социално слаби.

Става дума за 20 милиарда и 600 милиона лева задължения, които не са събрани заради престъпно бездействие на Националната агенция по приходите. Милиарди, отклонени от хазната и отишли в джобовете на различни криминално забогатели типове както от подземния свят, така и от политическия и икономическия ни елит. Типове, които не спират да ограбват населението по всякакви начини. Дори и законни.

Както сега (с помощта на данъчната агенция), когато напълно законно ще им бъде опростена кражбата на 20 милиарда. Затова изобщо не е чудно, че по информация на Българската народна банка до края на септември тази година в милата ни татковина са се появили нови 107 милионери. Така броят на хората, които имат на депозит повече от 1 милион лева в банките у нас, вече е 969. Те държат в своите влогове общо 2 милиарда и 341 хиляди лева.

Колко от тези пари са част от опростените поради давност и отклонени от хазната колосални 20 милиарда, никой дори и не се и опитва да докаже. По темата цари пълно безхаберие, сякаш тя не съществува. Въпреки че Българската народна банка, Народното събрание, Министерският съвет и целият политически елит трябва да се безкрайно разтревожени, защото тази огромна сума е почти половината от годишния бюджет на държавата.

От този безкрайно щедър бюджет, който през следващата година ще увеличи с още 10 процента баницата от 231 милиона на Националната агенция по приходите, като благодарност за нейното (без)действие относно безвъзвратно потъналите в незнайни джобове, откраднати от всеки данъкоплатец милиарди.

А в една нормална държава тази данъчна агенция, която вместо да събира, опрощава милиарди, след като е доказала своята неефективност, щеше да бъде разформирована и попълнена със съвсем нов състав.

Сергей Трайков

Още от "Стършел"

ВТОРИЯТ ВЕЛИКДЕН

„Българският Великден” – да припомним какво беше това. На 3-ти април 1860 г. на служба в църквата „Св.Стефан” в Истан­бул българският митрополит Иларион Макариополски не произнася името на вселенския гръцки патриарх. Това означава, че не признава властта му и така провъзгласява българската църква за независима. Сега, 163 години по-късно,  изгонването на трима руски свещеници за шпионаж може също да мине за...

Продължете

РАЗВОД  МИ  ДАЙ, бензин ще се намери

Добрата новина е, че управляващите се поразмърдаха и започнаха да поглеждат по-критично към петролния властелин „Лукойл”. Малко срамежливо, но все пак е дългоочаквано начало. Като основните маркери са прекратяване на концесията му на нефтопристанището и на дерогацията (частичната отмяна на забраната) за внос на руски нефт. Странно е обаче как почти четвърт век беше оставена руската фирма да си прави каквото...

Продължете

МНОГО ВИ ЗДРАВЕ ОТ…

Не че ме гони носталгията, но едно време си имаше ред! И човек знаеше пред кого да легне и на кого да се помоли, за да се уреди въпросът. Ниска ти е заплатата – събираш стотина души с ниски заплати, лягате на паветата пред Министерския съвет и Бойко вдига заплатите. Високи са ти данъците – събираш стотина данъкоплатци, лягате сред  „Дондуков“...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"