fbpx
От категория: Каква стана тя

ДВОЙКАДЖИИ В СЪДИЙСКИ ТОГИ

Фейлетонът с това заглавие бе публикуван в брой 46 на „Стършел”. В него ставаше дума за проведения от Министерството на правосъдието конкурс за съдии по вписванията. Защото в момента има 44 свободни места в Районните съдилища на 36 града, пръснати из цялата страна. А това е сериозна длъжност, която съвместява работата едновременно на съдия, съдебен изпълнител и нотариус.

Оноре Домие. Съдебно заседание.

Явилите се кандидати бяха изненадващо много – 595. Обаче след минаването на първия кръг от изпитната процедура – полагането на тест от 40 въпроса, се получи още по-голяма изненада. Изненада, примесена с недоумение. Защото се оказа, че 541 от кандидатите са скъсани. Само 54 бяха успели да решат теста. Тази огромна вълна от юристи двойкаджии е стряскаща, защото някои от скъсаните бяха с 10, 12 или 15-годишен стаж в правосъдната система. Това беше истински парадокс – съдии, скъсани на изпит за съдии! Още по-големият парадокс обаче бе, че съдии по вписванията бяха скъсани на изпит за съдии по вписванията! Това стана факт, понеже в почти половината от градовете със свободни места за длъжността имаше временно назначени съдии по вписванията, заемащи мястото до провеждането на настоящия конкурс.

След като премина първата част – писмен тест, допуснатите до втората част на конкурса се явиха на устен изпит. Вълната от слаби резултати обаче продължи и на него. От явилите се 54 съдии 22 се представиха слабо, те нямаха нужните професионални качества и правни знания и затова също бяха скъсани.

Така 12 от обявените 44 свободни места ще останат незаети. Заради липсата на качествени кадри без съдии по вписванията ще останат Районните съдилища в Шумен, Асеновград, Никопол, Троян, Севлиево, Попово, Карнобат, Гълъбово, Нови пазар, Дряново и Лом – 2 места. Ситуацията с качеството на кадрите в нашата правораздавателна система е направо трагична – от около 2300 щатни съдии в страната, които получават по-големи заплати и от депутатите, не могат да се намерят 44-ма годни за съдии по вписванията.

Това плачевно положение отново повдига въпроса за калпавото правно образование. Нереално големият брой университети са залели страната с правни факултети и техни филиали, които приемат среднисти тройкаджии, обаче бълват юристи с отлични дипломи, които срещу заплащане ги получават, без дори и да са стъпвали във висшето учебно заведение. Затова не бива да се чудим защо Европейската комисия във всеки свой доклад оценява със „слаб 2” работата на нашенската Темида, а съдът в Страсбург не спира да санкционира родното калпаво правосъдие с десетки милиони.

В миналия фейлетон на шега предложихме Министерството на правосъдието да подложи на изпит всички магистрати в страната. След вторият кръг от проведения конкурс обаче вече сме сигурни, че това няма да стане. Защото резултатите от него показват, че ако се тества цялата ни правораздавателна система, има опасност тя изведнъж да рухне под смазващата тежест на своите некачествени, некадърни, слабо образовани и слабо интелигентни, но за сметка на това пък силно корумпирани кадри.

 Сергей Трайков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име