fbpx
От категория: Каква стана тя

ДВОЙКАДЖИИ В СЪДИЙСКИ ТОГИ

Повече от четвърт век се повтаря, че липсата на адекватно правораздаване е в основата на всички деформации в обществения, политическия, икономическия и социалния живот у нас. И все се сочи една и съща причина: Темида работи некачествено, защото няма реформа в системата на правосъдието. А разни (ужким) капацитети се пенявят по медиите, че ако се извърши правна реформа, съдът ще цъфне и ще върже.

Тези „капацитети” обаче премълчават най-простото нещо: с какви хора ще се извърши тази реформа, която би преобърнала родната правораздавателна система на 180 градуса? С какви кадри?  Защото качеството на
кадрите, с които разполага родната Темида, не ражда много оптимизъм. Защо ли? Ето опит за частичен отговор.

Министерството на правосъдието проведе конкурс за съдия по вписванията. Това е сериозна длъжност във всеки Районен съд, която съвместява работата едновременно на съдия, на съдебен изпълнител и на нотариус. Оказва се, че в момента за тази длъжност има много свободни места. Те са в Районните съдилища на 36 града, пръснати из цялата страна.

Явилите се кандидати бяха изненадващо много – 595. По-голямата изненада обаче дойде след минаването на първия кръг от изпитната процедура: полагане на тест от 40 въпроса. Изискването бе оценката на всеки да не е под 4,50, за да бъде допуснат на следващия етап. Резултатите, които бяха публикувани в сайта на правосъдното ведомство, показват, че само 54 човека от 595 участника са изкарали тази оценка. Това прави под 10 процента от явилите се и тази огромна вълна от скъсани е стряскаща.

Всички останали кандидати са получили слаби оценки и от това личи колко ниско е тяхното ниво. Както и липсата на реална представа за собствените им професионални (не)възможности, щом са тръгнали на изпит, без да имат нужните качества и знания. Тук трябва да отбележим нещо много важно: всички кандидатстващи са прависти с различен юридически стаж, доста от тях с много голям – 10, 12, 15 години в правосъдната система.

Този факт е истински парадокс – съдии са скъсани на изпит за съдии!

Има обаче още по-голям парадокс – съдии по вписванията са скъсани на изпит за съдии по вписванията!

На някой това може да му прозвучи като игрословна безсмислица, затова ще поясним. В почти половината от градовете със свободни места за длъжността има временно назначени съдии по вписванията – те заемат мястото до провеждането на конкурс. Тези от тях обаче, които са скъсани на първия етап от изпита, би трябвало веднага сами да напуснат, без да изчакват да бъдат уволнени. Нелепо е да продължават да получават заплата и да останат на поста, след като са доказали, че нямат нужната квалификация и са негодни за него.

Въпреки че доста от неиздържалите изпита юристи вероятно могат да се похвалят с  отлични дипломи. И тук опираме до сърцевината на проблема – качеството на правното образование.

През последните 30 години нереално големият брой университети заляха страната с правни факултети и техни филиали, които приемат среднисти тройкаджии, обаче бълват юристи с отлични дипломи. Които са заслужени не със знания, а с банкноти. Защото у нас висшето образование е платено, но не в онзи смисъл, който влагат нормално мислещите хора. Затова е по-точно да се каже, че у нас висшето образование не се заплаща, а се купува. Щом си платиш, можеш да получиш всякаква желана от теб оценка, а впоследствие и диплома, без дори да стъпиш в университета.

При тази порочна практика обаче не е ли съвсем логично да се въведе процедура и за анулиране на дипломи на юристи? Щом на определен брой конкурси (изпити или тестове) за съдии (прокурори, адвокати, нотариуси, съдебни изпълнители и прочие) изкарваш слаби оценки, не трябва ли дипломата да се анулира?

Защото правното образование е призвано да спасява човешки животи.

А да те съди съдия двойкаджия е толкова опасно, колкото да те оперира лекар двойкаджия.

Сега следва втория етап от конкурса: устен изпит, чиято дата предстои да бъде оповестена от Министерството на правосъдието. Въпросникът, по който ще бъдат препитвани знанията на желаещите да станат съдии по вписванията, съдържа отново 40 теми. Остава да видим още колко от явилите се на устния юристи ще бъдат скъсани.

Впрочем, би било много интересно, ако Министерството на правосъдието реши да подложи на изпит всички магистрати в страната. Тогава изведнъж може да настъпи страхотен катаклизъм в цялата правораздавателна система, защото купилите си отлични дипломи ще получат оценката, която реално заслужават – „слаб”.  А ще оцелеят само онези, които наистина са учили, които са истински юристи.

Само тогава обаче и само с тях може да се започне истинска съдебна реформа в България.

Сергей Трайков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име