fbpx

EМОЦИЯ НА ПРОМОЦИЯ

ДВЕ ТИКВИ ЗА ЛЕВ

В разгара на тиквения сезон сме. Огромни камари от тикви изникват в междублоковите пространства. Мургави търговци ни увещават, че цената на стоката им е от ниска по-ниска. Някои по-изобретателни от тях са в крак с времето и се ориентират към промоционални пакети.

Онзи ден минавам край една купчина от тикви, на която се мъдри следният надпис: „Примоция за Хеловен! Две тикви за лев!“. Още щом се застоях пред табелата, от окъсаната палатка в съседство глава подаде ром на средна възраст. Чертите на лицето му се разтеглиха в безкрайна усмивка, а трите му зъба щръкнаха заплашително като на расов английски булдог. „Какво ше желаете, господине?“, попита с престорена учитивост тиквопродавачът. „Е как какво ще желая, тиква искам! Но я първо ми кажи това чудо Хеловен яде ли се, пие ли се?“.

Ромът ме изгледа подозрително, но предпочете да не ме губи като клиент: „Хеловен е европейски празник!“, заяви гордо той и изпъчи гърди. „Синът ми живее Германията. Тиквите за Хеловена там били на половин цена. Да не съм по-прост от немците, пуснах стоката на примоция, белким ударя и аз кьоравото!“.

„Ти хубаво си го измислил, ама имаш грешка в името. Хелоуин се казва празникът. Вземи си оправи табелката!“, посъветвах рома най-приятелски. Той обаче даде контра и започна да брани своята правда: „Ааа, нее, Хеловен е вярното! Това било европейски празник на влюбените. Хеловен е Ай лов ю, ама на немски. Табелата няма да я барам изобщо!“, категоричен беше мургавият продавач.

Стана ясно – с експерти по празниците не се спори. Затова реших по мирен път да продължим с пазарлъка: „Добре, уважаеми, дай ми две тикви за деня на влюбените и да си ходя.

Никакви цветя за жена ми тази година – две тикви са й напълно достатъчни!“.

Влади Христов

Още от "Стършел"

ПРЕМЪЛЧАВАНЕ И ПРЕИНАЧАВАНЕ

Един ден след 6-ти септември, Деня на Съединението, научих от Българското национално радио, че Захарий Стоянов бил „грантаджия”. Разбрах го от разговора на Велислава Дърева в предаването „12+3” с водещия Петър Волгин. Събрала в себе  си „цялата злоба на русороба”, Дърева си измисли някаква своя „история”, за да обяснява днешната ни журналистика. Тръгна от германския канцлер Бисмарк, който  подкупвал медии със...

Продължете

А ЗА МУСКУЛИ ПАРИ ИМА

Президентът Румен Радев пръв се курдиса за снимка с Нургюл Салимова, след като младата ни шахматистка стана втора на турнира за световната купа в Баку. И я награди с поздравителен плакет (няколко формални изречения в рамка), който не може да є послужи за нищо. Така продължи традицията българската държава да се държи като мащеха към двайсетгодишното момиче от търговищкото село Крепча,...

Продължете

ЗИМНИНАТА НА ЛЕЛЯ РАХИЛА

Леля Рахила, ако и да беше главен лаборант седми разряд и член-кореспондент на БАН, във втората половина на всеки август слагаше зимнина. По забележителен начин. Да вземем за пример корнишона – тя няма да отиде на първата сергия в града, а ще отиде при доверен търговец от зеленчуковия пазар в Кърналово. Сетне минава касетките с краставички с ултравиолетова лампа, за да...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"