fbpx
От категория: Каква стана тя

Нашият петъчен салон

БезСлавни времена

През 1998 година писателят Людмил Станев издаде “Няма такава книга”.

21 години по-късно хора, които не четат книги, създават партия “Няма такава държава”.

Държава има, но има нещо доста сбъркано в нея. Кражбите са част от нормалността. От разбитите ни мазета – до липсващите в банките милиарди. И новоизлюпените родни политици не остават назад. Още едва регистрирана, около новата партия на Слави Трифонов „Няма такава държава“ гръмна скандал за кражба. В социалните мрежи будни граждани алармираха, че логото на учиндолеца, представляващо трибагреника на фона на човешка ръка, е откраднато от украинската партия „Гражданска позиция“. Отделно в член 5 от закона за политическите партии е записано: „Политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България“.

Каква стана тя! Освен кражба на интелектуална собственост имаме и друго закононарушение. Както казваше инспекторът в „Опасен чар“: „Лошо, Трифонов, лошо!“.

Ако се замислим, тези кражби са си съвсем в реда на нещата. Години наред „Шоуто на Слави“ засипваше телеаудиторията с крадени от руски сайтове вицове. Сега електората го чака същото, но с предизборните обещания.

Всъщност не съм съгласен с тези, които твърдят, че мястото на Слави не е в политиката. Напротив, както вече стана ясно, той и компанията му владеят много добре основното „качество“ на българските политици – кражбата. Щом може някой да краде идеи, защо като влезе в парламента да не краде милиони. Така де – и едната, и другата кражба стават много лесно, особено ако се целиш в електорат, който дори в Гугъл няма да потърси дали нещо е крадено. „Ние такива най ги обичаме!“, биха възкликнали новополитиците. Колкото по-малко информирани е гласоподавателят – по-добре.

Следващите парламентарни избори ще бъдат през 2021 г. Дано феновете на учиндолския пишман политик дотогава прочетат „Няма такава книга“ на Людмил Станев. Може да им е първата книга от училището насам, но пък кой твърди, че прогресът е бързо нещо.

Влади Христов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име