fbpx
От категория: Каква стана тя

ПОЗИТАНСКО ЦАРСТВО-14

КОНСЕРВАТОРИ И КОНСПИРАТОРИ
Копродукция на Ран Босилек – М. Вешим

Драги ми Смехурко,

Сигурно видял си на тиви екрана какво чудо с ромите стана. Тоз народ, за политика инак глух, пълна вяра хвана на глупав слух. Че ромските деца, гледани като писани яйца, чиновници от министерството социално ще откраднат най-нахално… И ще ги изнасят в далечна чужбина, далеч от циганската им родина.

Сеирът тоз след като стана, получих покана да се явя при баба ни Корнеляна.

Тръгнах по коридора за среща, но се отбих при другарка-позитанка гореща. И от дума на дума, баба ми изхвръкна от ума – мисълта ми тръгна там, дето… е на другарката деколтето.

Така Корни ни намери – с педи бюста й да меря.

– Бабо, просто на другарката Злата взимам мярка за идейна подплата… Да видя Маркс, Енгелс и Ленин дали ще отиват на панталона є ленен…

– Затуй ли под полата ти е ръката?

Тук, Смехурко, ще си затрая и направо ще мина към края.

В края на този ми гаф пред бюрото на Корни стоях прав. А баба, като учителка стара, не спира да ми се кара:

– Ти, Позитанчо, напоследък си Мързеланчо! Уиски пиеш от вносни марки, щипеш млади другарки! Не съм против Казанова, ако е на идейна основа! Но моля, другарче, не ме мисли за канарче – при нас водещи значи, трябва да са партийни задачи! Запрятай ръкави, не секс, избори сега партията трябва да прави! Пък утре, кога дойдем на власт, отдай се изцяло на твоята страст!

Както виновно стоях прав, хрумна ми този стар лаф:

– Бабо, за да има прогрес, утре започва от днес!

Корни на място подскочи, с пръст ме посочи:

– Случайно ли, момче, ти – ми говориш с цитати! От времето, дето… ги пееше СДС-то! Искаш май имиджа да ми развалиш, баба си да уязвиш! Че през лето 90-о била съм към СДС-то? Намекваш, че тогава – история кратка, съм била демократка!

Смехурко, почувствах се направо кретен – две издънки в един ден!

– Извинявам се, бабо! Извинението даже е слабо! Кажи какво за партията да купя, вината да си изкупя! Ако трябва, готов съм да мина на пости, само грешката да ми се прости!

Тук Корни взе да се усмихва, разбрах – скандалът затихва.

– Готов си, младежо, значи… ще получиш важни задачи! Слушай, нашата партия сега е консервативна, но винаги била е конспиративна. Избори са! – баба ми шътна: – Риба се лови във вода мътна!… Ти, Позитанчо, ще се маскираш на Торбаланчо! И отиваш слух да пуснеш в ромското гето,че всяко дете от ГЕРБ ще е взето – изнесено в далечна чужбина, извън милата ни родина!

На мен, Смехурко, по природа ми е противно да действам подривно. Но как да откажа, след толкова грешки щях да получа от баба санкции тежки.

Затуй се заех с операция „Ромска конспирация“. Отидох в близкото гето и, както там е прието, застанах пред мешерето. Това е от техни старейшини съд, мургави магистрати – един път!

Разказах им страстно, че положението става опасно – да си пазят децата, както в курника яйцата. Че и на баба наша Корнеляна синът є е изнесен зад океана…

Шум се вдигна, Смехурко, и ромска глъчка, направо да те свие жлъчка! Тръгна циганска тумба – и тумба-лумба, начело с ромските лидери Мето и Тано, всички дойдоха на „Позитано“.

Там ги посрещна баба ни Корни, за да обясни въпросите спорни.

Но ромите се оказаха непокорни:

– Искаме – викат – и наши деца да пратите – през океана, към Щатите!

И бутат към нея чета голяма от ромски момчета, до един кандидати за Съединените щати. От тях всеки довел си и кака, и бати – ега ти!

Почнах да мисля как на баба да се помогне, ако народът я погне. И се сетих – само цвъртяща скара тая тълпа ще разкара. Обявих, че Корни, нашето бабче, ще черпи всяко ромче с кебапче!

Така и стана – към скарата бе и бира наляна. Вече по-сити, ромите забравиха Ню Йорк сити и начело с водачите Тано и Мето върнаха се в своето гето.

Тъй, Смехурко, приключи моята конспирация с ромската агитация. Конспирацията оказа се неуспешна и съвсем не смешна… Изводът: който днес сее вятър етнически, утре от буря ще бяга панически!

Твой приятел, социал-консерватор,
Позитанец, провален конспиратор

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име