fbpx
От категория: Каква стана тя

На Русия с любов

За просперитета на една нация може да се съди по това дали са във възход нейните традиции.  За останалия свят руснаците все още имат репутацията на народ, тясно привързан към твърдия алкохол.

Оказва се обаче, че в тази държава хората претърпяват странни метаморфози. Нов доклад на Световната здравна организация разкри шокиращи данни – консумацията на спиртни напитки в Русия е спаднала с 43% от 2003 година насам. Авторите на изследването твърдят, че тази тенденция е главен фактор за повишаване на дълголетието в страната. Въпросните учени едва ли се замислят, че основната причина за намалената консумация на алкохол е липсата на пари, а не промяната в мисленето на братушките. Спре ли една нация да пие, значи е в тотална икономическа криза!

За да проверя дали това проучване е вярно, реших да се допитам до един от кварталните алкохолици.

Андрей е натурализиран руснак, женен за българка медицинска сестра. Минавам снощи покрай близия супермаркет и виждам на стъпалата му Андрей с още няколко приятели по чашка, кротко да си пийват евтино наливно вино. „Андрюша, прочетох, че руснаците намалили пиенето!”, подхванах го без заобикалки аз. Потъналите му в алкохол светло-сини очи изведнъж се оживиха. „Аааа намалили им пиенето, няма кой да им го намали. Ще стане веднага революция! Нов октомври ще има, ако някой посмее!”.

„Спокойно, Андрюша, спокойно, никой няма да им отнема алкохола, те сами го били намалили. Научно доказано е, цял доклад има по темата”, реших да внеса ред в мислите на недоумяващия руснак. „Тия учени да си гледат работата! Явно кракът им не е стъпвал в Русия. Хич не им вярвам на измислиците! Такива анкети по телефона и аз мога да вземам. Ама я седни на масата да изпиеш няколко водки, пък после върви изчислявай точните проценти”, заключи мъдро Андрюша и отпи няколко едри глътки вино.

Нямаше какво да кажа срещу железните му доводи. Влязох в магазина. Течеше промоция на водка „Столичная”. Взех си незабавно една бутилка!

Братушките като не пият, поне ние, българите, да им направим малко оборот.

Влади Христов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ДА ЖИВЕЕ ХЕПИЕНДЪТ!

Сашко е намерен! Извънредни емисии и повсеместна народна радост. Девет дни телевизионните новини започваха, а често и свършваха със сводки по издирването на изчезналия петокласник. След дълго чакания хепиенд социалните мрежи се напълниха със стария футболен възглас: „Господ е българин!”. Каква е истината за изгубването на детето, едва ли някога ще стане ясно, и не това е най-важното. За последните 20...

Продължете

мИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ

Хакерите са за това – да бърникат из интернет пространството, да блокират сайтове, които не им харесват, и да объркват кореспонденцията между институциите. Преди дни в редакционната поща попадна проектът за изборен кодекс на една от парламентарно представените партии, изпратен до почти коалиционните є партньори. Тъй като никой няма време и търпение да изчете всичките сто и деветдесет страници, ние сме...

Продължете

Йожен ЙОНЕСКО (1909 – 1994)

МОМИЧЕ ЗА ЖЕНЕНЕ Пиеса в едно действие Госпожата носи шапка с изкуствени цветя, закрепена с голяма игла, държи чанта, облечена е в дълга рокля и виолетов жакет. Господинът е в редингот, с черна вратовръзка, дантелени маншети, има бяла брада. Двамата са седнали на пейка в парка. ГОСПОЖАТА: Мога да ви кажа, че моята дъщеря завърши учението си с отлични оценки. ГОСПОДИНЪТ:...

Продължете

СЛЕД КАТО МЕ ПРОБИХА

Когато ме пробиха някъде, миг преди да отворя единственото си око към света, потръпнах от ужас! Настина беше потресаващо. Да, уви. Най-злокобните ми съмнения се оправдаха. Бяха ме издълбали в някакъв си кавал-провинциа­лист! В един български селянин! Къде бе гледал баща ми, свределът, произведен в бляскавата немска провинция Северен Рейн - Вестфалия! Къде се бе отнесла майка ми, острата пила, която...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име