fbpx

ПРЕДИЗБОРНА АНАХРОНИКА

КМЕТ НА ДВЕ СЕЛИЩА

Ценко Чоков, който е подсъдим за рекет, отвличане, побои, поръчителство на палежи и неплащане на данъци, получи 4 години и половина затвор на първа инстанция. Докато делото му се гледа на втора, той беше пуснат от килията под домашен арест, защото уж е тежко болен. Защо уж ли? Ами защото срещу 200 000 лева гаранция Апелативният специализиран съд го освободи от домашния арест, а болният подсъдим веднага се регистрира в Общинската избирателна комисия и тръгна да агитира из Бяла Слатина и селата, за да го изберат за кмет.

Скандалният управник на Галиче е кметувал в селото рекордните 5 мандата с подкрепата на ДПС. Сега обаче предстои „изключително голяма промяна” в политическия и социалния живот на Галиче, защото за негов кмет се  кандидатира… съпругата на Ценко Чоков – Цветелина Нелова. А той самият реши да стане градоначалник на град Бяла Слатина и бе издигнат от местната коалиция „Новото време”, в която влизат ДПС, НДСВ и „Новото време”.

Изгледите Ценко Чоков да кметува в Бяла Слатина са съвсем реални. В селата на общината право на глас имат 15 хиляди човека, а в града – само 10 хиляди.  Затова емисарите на подсъдимия кандидат обикалят околните села и обещават по 50 лева за изборен глас. За да седне в кметския стол, Ценко Чоков трябва да събере около 8 хиляди гласа, което е напълно възможно. Тогава той ще кметува едновременно и в Бяла Слатина, и в Галиче – чрез жена си, където нейното избиране изобщо не подлежи на съмнение. А през следващите 4 години жителите на Бяла Слатина бял ден няма да видят, ако не внимават за кого гласуват.

ПАРТИИ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ БОКЛУЦИ

В местните избори ще участва още един подсъдим. Това е Панайот Рейзи, който се намърда в кметството на Созопол още през далечната 2007 година.

През следващите мандати той смени членството си в различни партии – Социалдемократическата, „Гергьовден”, Съюз на свободните демократи, ГЕРБ. Преди година прокуратурата повдигна обвинение срещу него за присвояване на два милиона лева, с които е ощетил общината, но П. Ремзи се заинати и не пожела да подаде оставка. Тогава съдът го отстрани от кметството през 2018-а, а Бойко Борисов лично го изгони от ГЕРБ.

Сега, с цялото си нахалство, така присъщо на политическия ни елит, Панайот Ремзи отново напира към созополското кметство. За да влезе в него, този път той е станал член на Съюза на демократичните сили. И на всичкото отгоре е водач на неговата листа! Нима в цялото местно СДС няма друг, по-подходящ от него човек, който, ако не притежава други качества, поне да не е подсъдим?

Обикновено в обществото се подлагат на подигравка политическите хамелеони, които сменят партиите си не заради някакви идеали, а само за лична изгода. Но не е ли в партиите по-голямата вина? Те отдавна са се превърнали в политически кошчета за отпадъци. И приемат всеки политически боклук, изхвърлен от други партии.

Сергей ТРАЙКОВ

Още от "Стършел"

ШАРЕНО ХВЪРЧИЛО

Чух го случайно. Пътувах с автобуса към центъра на града, за да изпия една бира в барчето на университета. Събирахме се там поети, критици и обикновени литературни навлеци – все хора, изкушени от тънкостите на художественото слово. Една спирка преди до сляза, натрапчив рефрен се измуши от радиото на шофьора и задълба в главата ми като бургия: Шарено хвърчило тича по...

Продължете

ДИНО БУДЗАТИ (1906 – 1972)

МОТОРНАТА ЧУМА  Една септемврийска сутрин в гараж Ириде на улица Мендоса - бях там случайно - влезе сива кола с екзотична марка и необичайна форма, с чужбински табели, каквито не бяхме виждали друг път. Собственикът, аз, старият главен монтьор Челада, мой близък приятел, и другите служители - всички бяхме в офиса. А през остъклената му стена халето за паркиране се виждаше...

Продължете

ТЕЖКО!

Барман, тежко, уиски дай!... Никой не ми обръща внимание! Каквото и да направя - нищо! Понякога се чудя дали съществувам! Още докато бях нов в занаята, забелязах, че не ме търсят. Отначало се радвах, защото така се работи спокойно, като чиновник бях - отивам в апартамента, опразвам го и си тръгвам без никакви притеснения. Добре, ама започнах да се чудя защо...

Продължете

ВТОРИЯТ ВЕЛИКДЕН

„Българският Великден” – да припомним какво беше това. На 3-ти април 1860 г. на служба в църквата „Св.Стефан” в Истан­бул българският митрополит Иларион Макариополски не произнася името на вселенския гръцки патриарх. Това означава, че не признава властта му и така провъзгласява българската църква за независима. Сега, 163 години по-късно,  изгонването на трима руски свещеници за шпионаж може също да мине за...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"