fbpx
От категория: Каква стана тя

ПАРЛАМЕНТЪТ КАТО ОЗОНОВА ДУПКА

Разликата между озоновата дупка и парламентарната е, че в  първата озонът е паднал до 33 на сто, а при втората – до 99. Факт точен – преди приключването на петъчния парламентарен контрол в залата бе останал… 1 (един) депутат. Както казва поетът – „сякаш бомба бе паднала“… Току виж уволнят режисьора от БНТ, че вместо да „скрие“ празната зала, я показваше.

А темите бяха актуални повече от всякога  – НЗОК,  АЕЦ „Белене“ и Турски (Балкански) поток, шпионската афера, драмата в Българско радио, мигрантският  натиск. (Да благодарим  Богу – появи се дори самият премиер-слънце!)… Но нямаше кой да слуша него и другите министри, всички те говореха на… празните столове. Които от своя страна най-добросъвестно слушаха, някои си записваха, дори отправяха дуплики… Било е отсъствие, но такова не е било. Къде се запиляха депутатите тоя ден? Ами лятото си отива и е добре да си удължиш уикенда, като яхнеш колата за нейде – на море, по гроздобер, на село да помогнеш на мама в лютеницата, а ако си влюбен в живота – да  се повеселиш с приятелка в някоя  „къща за гости“… А дали се е намерил поне един  депутат да отиде тоя ден при избирателите си? Председателството на Парламента се въздържа от критика – бяга от разправии. За присъствията са отговорни шефовете на парламентарните групи – ала и те си траят по същата причина.

Очаквахме в новия НС сезон озоновата дупка да се позатвори, но стана обратното. Разрушен бе още един бастион на публичността – т. нар. блицконтрол. Работеше той  в предишните два парламента, а в този бе премахнат.  Тези дни БСП депутатите поискаха  да бъде възстановен, но им бе отказано – с мотива, че се бил превърнал в терен на безпочвени заяждания и празни приказки.  Наистина, „блицът“ често биваше опорочен, но в общ план бе полезен – обществото виждаше и чуваше веднъж месечно от първа ръка и „ад хок“ за управленските батаци. Явно, ГЕРБ не иска отново да си туря „трън в петата“. Колкото до  преките  тв  излъчвания, те са пълно тото –  мине се не мине и някой вземе, та ги махне.

Разстила се „дупката“ и в медиите. Родиха се мутанти –  пресконференции без репортери, брифинги без микрофони. Премиерът се хвали, че сме най-демократичната държава (“Всяка телевизия ме разпъва всеки ден на кръст“!) –  а в същото време под носа му „тайно и полека“ бива бастисана дълга редица непослушни журналя… а и немалко са „на път“. (Така е, като си нямат синдикални и творчески съюзи–защитници)…  Упражнява  премиерът ни т. нар. „мека диктатура“. И си повтаря от сутрин до вечер максимата на един свой тоталитарен  предшественик, Наполеон Бонапарт: „Не се наемам да управлявам и пет дни при истински свободна преса“.

 Наско Мандаджиев

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име